Dodaj do ulubionych

Taryfikator mandatów na Ukrainie

08.07.11, 19:47
Czy ktoś zna taki taryfikator i procedurę ich płacenia. Latem wybieram się do Kijowa i Iliczewska. Szmat drogi, a milicji pełno. Na Ukrainę jeździmy dwa razy do roku. Zawsze jakoś utargowałam mandat, ale chciałabym wiedzieć co i za ile.
Obserwuj wątek
    • buanitka Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 08.07.11, 20:39
      Wszystkie pozycje (oficjalna strona DAI) : www.sai.gov.ua/practice/0/1/3.htm

Mniemam, że znasz język ukr. i rosyjski.

!!!!!!!! Gorąco polecam wszystkim wyjeżdżającym uważną lekturę -!!!!!! zwłaszcza punkty 7-8-9 link:
      www.adybov.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=8
      • agrareoligada Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 09.07.11, 15:25
        Dziękuję. Kiedyś obowiązkowo uczyło się rosyjskiego;), ale od czego jest tłumacz Google.
        • no_nick Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 10.07.11, 19:21
          To tu jest taryfikator mandatow ???? Ciekawe,czy DAIsznicy wiedza ???

Im blizej Kijowa tym wiecej trzeba da za drobne przewinienia. W Kijowie UAH 100 zalatwia raczej wszelkie sprawy,nie ma sensu sie targowac ani czekac na protokol,bo to trwa 40 minut i potem trzeba isc na posterunek zaplacic.
          Na prowincji (nawet w Czernichowie) za UAH 50 spokojnie puszczaja, jesli przekroczy sie predkosc. Warto zwrocic uwage na to jakich radarow uzywaja - najstarsze typy,gdzie wyswietlona jest tylko predkosc (teoretycznie nieuzywane,ale dwa tygodnie temu w Browarach mnie zatrzymali na taki) mozna spokojnie wysmiac. Nowsze radary pokazuja czas pomiaru - wtedy trzeba zaplacic, wedlug uznania - czyli UAH 100 :).
          • Gość: ?? Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie IP: *.177.83.114.energint.net 13.07.11, 11:58
            masz stare dane,

we Lwowie biorą od 200hr w górę, a czasem jak sie trafi to i 100Euro krzyknie, za 100hr sie nie opłaci im 'ryzykować' i bawić.

i jeszcze jedno - piszą papiery po Ukraińsku z kilkoma dodanymi wykroczeniami i biorą prawko do odebrania na komisariacie, i hu.a ich obchodzi ze nie wolno. Do odebrania w ciągu 7dni (znaczy tyle sie czeka jak sie nie zapłaci). Jak się podpiszesz pod tym - to możesz nawet na rozprawę trafić (nie wolno wyjechać z kraju).

Raczej nie ma wyjątków od reguły. Tylko czekają na polskie samochody.

taki folklor. ale to trzeba czuć, bo to Ukraina.
            • Gość: ?? Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie IP: *.177.83.114.energint.net 13.07.11, 12:08
              9.5. Grzywny są płatne wyłącznie przelewem w terminie 15 dni od orzeczenia. Bez wyjątków dla obcokrajowców. , możliwości:
              a) odebrać prawo jazdy,
              b) zatrzymać cudzoziemca bez wydawania aresztu administracyjnego,
              c) odholować samochód;
              d) nota w karcie imigracyjnej,
              e) nie wypuszczać cudzoziemca z Ukrainy.

w terminie 15 dni od orzeczenia - sądu to jasne.
              czyli rozprawa i płacisz potem (21dni).
              punkty a-e wyjaśniają resztę co się dzieje w tym czasie.
              • buanitka Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 13.07.11, 12:40
                Bardzo źle to przetłumaczyłeś!!!! Zupełnie odwrotnie!

Punkty od a do d - tłumaczą czego DAI ----NIE MOŻE--
            • no_nick Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 13.07.11, 22:22
              Gość portalu: ?? napisał(a):

> masz stare dane,

Zaznaczylem w swoim poscie, ze mam dane sprzed tygodnia. Od tygodnia nie placilem mandatu.
              > we Lwowie biorą od 200hr w górę, a czasem jak sie trafi to i 100Euro krzyknie,
              > za 100hr sie nie opłaci im 'ryzykować' i bawić.

Nie zaznaczalem,ze nie moje posty dotycza srodkowej Ukrainy.
              >
              > i jeszcze jedno - piszą papiery po Ukraińsku z kilkoma dodanymi wykroczeniami i
              > biorą prawko do odebrania na komisariacie, i hu.a ich obchodzi ze nie wolno. D
              > o odebrania w ciągu 7dni (znaczy tyle sie czeka jak sie nie zapłaci). Jak się p
              > odpiszesz pod tym - to możesz nawet na rozprawę trafić (nie wolno wyjechać z kr
              > aju).
              >
              > Raczej nie ma wyjątków od reguły. Tylko czekają na polskie samochody.
              >
              > taki folklor. ale to trzeba czuć, bo to Ukraina.

Najwazniejsze - nie jezdze polskim samochodem. O tym ze jestem Polakiem DAIsznik dowiaduje sie jak zobaczy moje prawo jazdy. Zwykle jednoczesnie z banknotem UAH 100. Nie wiem co musialbym zrobic,zeby w ogole rozmawiac o wyzszych kwotach - nie wspominajac o walucie.
              • Gość: waldemar nocoń Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie IP: *.pool.ukrtel.net 14.07.11, 05:17
                i po co tłumaczysz się gościowi ? , który napisał od razu 2 posty a jeden z nich jak podkreśliła (moim zdaniem na czerwono powinno być) buanitka jest całkowicie niezgodny z prawdą.
                również pisanie że na Ukrainie milicjanci czekają na samochody z polskimi tablicami aby je łapać i wlepiać mandaty jest wielką przesadą.
                nie ma żadnej różnicy na jakich numerach się jeździ.
                nie ma wykroczenia-nie ma mandatu !
                a 100uah jest obecnie wystarczającym zamiennikiem wszelkich łamań paragrafów ( z wyjątkiem jazdy na bani)
                aha, czy mógłbyś swoje motto nie umieszczać pod swoimi notkami? ciężko się czyta:)
    • agrareoligada Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 09.08.11, 19:25
      Po tegorocznych wakacjach i przejechaniu ok 4000 km po Ukrainie nie zapłaciłam ani jednego mandatu. Zatrzymana byłam tylko raz za przekroczenie prędkości o 70 km. Z grzecznością powiedziałam, że ten pomiar nie jest mój, tylko samochodu tyłu i podpiszę protokół, że się z nim nie zgadzam. Milicjant pożegnał mnie z uśmiechem nazywając zuchem i życzył szczęśliwej podróży. Trzeba się pilnować, bo stoją praktycznie co 50-100 km.
      • no_nick Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie 09.08.11, 20:36
        agrareoligada napisała:

> Po tegorocznych wakacjach i przejechaniu ok 4000 km po Ukrainie

Gliniarz, ktory nazwal Cie zuchem mial absolutna racje. Szczerze gratuluje - 4 tys km po Ukrainie i bez lapowki - do ksiegi Guinessa sie nadaje :).
        • Gość: Wojtek S Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.11, 08:42
          No ja zrobiłem też 4000 km w 2009 roku bez mandatu :)

W lipcu 2011: jeden incydent, na obwodnicy Lwowa, z 2 pasów do jazdy wprost robi się jeden, a prawy, którym jechałem, staje się do skrętu w prawo.

Nie było / nie zauważyłem wcześniej znaku, który by to sygnalizował, w efekcie znalazłem się obok wlekącej się ciężarówki - a za nią sznur, więc niewiele się zastanowiwszy but w podłogę i hop przed nią.

DAIsznicy jednakże wiedząc, że nie byłem odosobniony w swoim niecnym zamyśle i ustawili się dokładnie naprzeciwko tego miejsca.

Jak mnie zatrzymali, to mieli już 2 takich pacjentów za to samo.

Też cały cyrk z protokołem chcieli robić itd, zaproponowałem 100UAH i że mnie tutaj wcale nie było - stwierdzili, ze za mało, pokazując taryfikator. I faktycznie stało tam napisane - tyle to przeczytać i zrozumieć potrafię - że za taki wyczyn jest od 450 do 550 hrywien.

Skończyło się na 200UAH, powiedziałem sobie, że trudno, 200UAH na 2 x 4000 km to nie tragedia :D
        • Gość: Doombringer Re: Taryfikator mandatów na Ukrainie IP: *.finemedia.pl 19.05.13, 13:03
          Pracuję w firmie od 2007 roku gdzie wyjadzy na wschód są dość częste i trwają nawet 4 tygodnie. Do 2009 roku możnaby żec, ze żeczywiście szukali aut na polskich blachach. ale teraz jest inaczej. Jeżdzę często sam po 3000 - 4000 km na wyjazd i czasem zdarza sie kontrola, bez mandatów. Być może to przez mój słaby rosyjski :) Jeśli chodiz o prędkość to dowiedziałem się od pracownika naszej filii na Ukrainie, że taryfikator za prędkosć jest od 20 km/h w zwyż.
          Ponizej nie mają czego wlepić. Przekonałem się już dwa razy, ze tablica nie jest ważna. Dwa razy nie zauważyłem patrolu i miałem ok 15 km/h więcej. Nawet nie drgnęła im powieka. A tak staram sie jeździć przepisowo. Co do prędkosci to dodam parę ciekawostek dla tych co nie wiedzą.

W terenie zabudowanym (biała tablica z nazwą) jest standardowo 60 km/h
          w obszarze miejscowosci (niebieska tablica z miejscowością) można 80km/h
          kwadratowa niebieska tablica z wartością prędkosci to prędkość rekomendowana do której stosować się nie musimy jednak zazwyczaj stoi nie bez powodu.

Nie wiem jak to jest z dwupasmówkami wybudowanymi na Euro bo przed posterunkami DAI często jest pierwsze ograniczenie do 90 jakby można było więcej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka