walce

(9 wyników)
  • Witam ścisłe umysły!:) Mam problem z narysowaniem skali na pewnym zbiorniku. Z pozoru łatwe, ale jak się zacznie liczyć, to się okazuje, że nie takie łatwe:) Rysunek pod adresem: www.adamczykleszek.webpark.pl/walec.html Zbiornik w kształcie walca (leżącego) ma pojemność 6000 litrów. Średnica podstawy walca wynosi 160 cm. Oczywistym jest, że jeśli zapełnimy leżący zbiornik cieczą do połowy - 3000 litrów, poziom cieczy będzie sięgał 80 cm podstawy. Do jakiej wysokości będzie ...
  • Puszka w kształcie walca ma miec objetosc V. Jakie wymiaty powinna miec ta puszka, aby na jej wykonanie zuzyc jak najmniej materialu?? prosze o pomoc zeby rozw. to zadanie
  • 1)Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem, którego przekątna ma długość d. Wyznacz objętość walca. 2)Objętość walca jest równa V, a pole jego powierzchni bocznej jest równe P. Wyznacz tg kata nachylenia przekątnej przekroju osiowego walca do płaszczyzny podstawy. 3)Pole powierzchni bocznej stożka jest 2 razy większe niż pole jego podstawy. Oblicz kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyzny podstawy. 4)Znajdź objętość stożka wiedząc, że jego powierzchnia boczna ...
  • na walcu o promieniu r=3 opisano kulę. oblicz objętośc i pole tej kulki.
  • Zad1 Z wierzchołka kwadratu o boku długości 10 narysowano okrąg tak, że punkty przecięcia okręgu z kwadratem oraz środek tego okręgu utworzyły trójkąt równoboczny. Znajdź długość promienia tego okręgu. odp: r= 20*sqrt(2-sqrt3) ( nie wiem dlaczego ale mi wychodzi ciągle że r=10*(sqrt6-sqrt2) Zad2 Jaką największą objętość ma walec wpisany w kulę o średnicy długości 12cm? odp: v=96*Pi*sqrt3
  • Mam jeszcze dwa zadania z geometrii 1. Dane jest ostrosłup prawidłowy trójkątny o krawędzi podstawy 7 cm. Ściana boczna jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite ostrosłupa. 2. Powierznia boczna walca jest prostokątem o przekątnej 11 cm, tworzącej z jednym z boków kąt 60 stopni. Oblicz stosunek objętości walców. Może ktoś mi pomoże
  • Naczynie ma kształt walca o promieniu podstawy 5cm i wys.15cm.Do naczynia wlano 1litr wody a nastepnie wrzucono metalową kulkę 3.5cm.Ustal czy po wżuceniu kulki wylała sie woda czy nie.
  • 1.Zakupiono 120 sadzonek bratków, 160 sadzonek fiołków i 80 cebul tuipanow. Rośliny posadzono w rzędach w taki sposób, że w każdym z nich jest tyle samo roślin każedego rodzaju. Ile jest rzędów??? 2.Wąż ogrodowy nawinięto na bęben w kształcie walca o średnicy 30cm tak że powstała jedta warstwa. Ile penych obrotów wykonał bęben, jeżeli wąż ma długość 20m. 3.Zewnętrzne wymiary doniczki w kształcie prostopadłościanu to: wysokość-6cm, dno- 6cm x 21cm. Do pustej doniczki można wlać maksymal...
  • Pomoże ktoś z tymi zadaniami? Będę ogromnie wdzięczny. Zależy mi na czasie 1) Przekrój osiowy walca ma obwód 20cm. Jak dobrać wymiary walca, aby pole jego powierzchni bocznej było największe? 2) Przekrój osiowy stożka ma obwód 30cm. Czy można dobrać tak wymiary stożka, aby pole jego powierzchni bocznej było największe?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się