Forum Z archiwum Zwierzęta
ZMIEŃ
      weterynaria

weterynaria

(13 wyniki)
    • Witam wszystkich czytelników forum. Chcałabym poruszyć wątek o etyce lekarzy weterynarii. Forum jest odwiedzane przez posiadaczy zwierząt jak i przez lekarzy wet. Myślę, że każdy mógłby wyrazić swoją opinię. Jestem posiadaczką dwóch kocurów i jak dotąd niewiele razy miałam do czynienia z lekarzami weterynarii (na szczęście). Chcę Wam drodzy czytelnicy przedstawić czysto hipotetyczną sytuację: spotykam na swojej drodze ciężko ranne zwierzę (obojetnie kot czy pies), które wymaga na...
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=10688394 wprawdzie juz sie poddałam, alebardzo mnie intereseją doswiadczenia forumowiczów z opisanym wyżej problemem.
    • Rozjechali mi juz 3 szczeniaki. Mieszkam razem z rodzicami na jednej działce z ciotka i jej mężem. Nie jest dobrze między nami, tzn. nie rozmawiamy - toczą się sprawy w sądzie. W zeszłym roku moja suczka oszczeniła się, miała 4 szczeniaki, dwa oddałem dwa rozjechała ciotka, w tym roku sytuacja sie powtórzyła. Przedwczoraj wuj rozjechał jednego i podrzucił pod nasz śmietnik. Dziś zaginął mi drugi. Nadmienię ze pieski były w zagrodzie. Może temu rozjechanemu udało sie wyjść bo...
    • pierwszy raz cos takiego zaobserwowalam wlasnie przed chwila u moje suczki. Lezala z nami w lozku, jak zwykle, i nagle zaczela mocno, momentami wrecz chrapliwie dyszec, szybko oddychac z otwartym pyskiem, wystawionym jezorkiem, wtyladala, jakby sie czego bala, pic nie chciala, chwile wczesniej dostala w nos (oczywiscie przypadkowo) patyczkiem,ktory rzucalam kotu, chyba ja zabolalo, bo zmyknela pod koldre, ale czy to dyszenie moglo byc spowodowane czyms takim?? Co sie dzieje?
    • Będę wdzięczna za informacje o specyfikach, używanych w weterynarii do eutanazji (szczególnie psów i kotów). Interesują mnie szczególnie kraje Europy Zachodniej oraz USA. Będę ogromnie wdzięczna za informacje o specyfikach, zakazanych do użycia w tym celu przez prawo.
    • Czy wogoe bedzie? Kiedy i gdzie w Warszawie? Bede wdzieczna za namiary Ania
    • jestem posiadaczem Charcika ,który byl szczepoiny p.wściekliżnie obecnie szczepionką Nobivac Rabies, po którym dostał "owrzodzenia",spuchnięte miejsce i wycieki ropne.weterynarz polecil przemywanie wodą utlenioną i jodyną ale to nie zmiejszyło dolegliwości ale wprost przeciwnie rośnie coraz większa spuchlizna.Po 8 dniach zaplikowal jakis antybiotyk i umówił się za trzy dni na zbieg /nacinanie i czyszczenie/ związku z tym nasuwa mi się pytanie -co jest za przyczyna,kogo należy wini...
    • Od dwóch tygodni mamy uroczego 2-miesięcznego szczeniaczka labradora. I wydaje mi się, że w związku z tym będę częstym gościem na forum. Przeczytaliśmy z mężem sporo książek na temat wychowania psa, a i tak mamy mnóstwo pytań. Bardzo liczę na Waszą pomoc, bo jest to nasz pierwszy pies i nie mamy żadnego doświadczenia. Po pierwsze - jedzenie. Piesek dostaje 2 razy dziennie suchą karmę, a raz dziennie mięso z warzywami i ryżem. I tu mam problem - ile mu tego dawać? Suchą karmę da...
    • Mam 3 miesięczną sunię sznaucera miniaturę czarną i mały problem.Otóż Arika dosyć często ma czkawkę.Najpierw była po posiłku,więc tłumaczyłam sobie,ze pewnie łapczywie zjadła i,że kawałki mięska są za duże.Zaczęłam kroić mięso na mniejsze części,a czkawki nie przechodzą.Czym to może być spowodowane?Czy może to mieć jakiś związek z przepuklinąna którą sunie ma być operowana?Czy jest w tym coś niepokojącego,czy przestać się przejmować i nie zwracać uwagi? Proszę pomóżcie,bo niewiem c...
    • Szukam psiego behaviorysty w Warszawie, jesli ktos zna i może podac namiary, bedę wdzieczna. ska_kanka@gazeta.pl Z góry dziękuję
    • Chcialabym sie dowiedziec czy ktos z Was spotkal sie z dolegliwoscia, ktora zaraz opisze. 5 lat temu wzielam z ulicy 3-4 mies kocurka, ktory mial objawy choroby zwanej "kocim katarem" (chudy, zaropiale oczki, cieknacy nos). Od razu zawiozlam go do lecznicy, gdzie byl kilka dni. Jak go odbieralam wygladal jeszcze okropnie ale ladnie jadl i wyrosl na pieknego burasa. Po kilku miesiacach zauwazylam, ze kotek dosc glosno, jak na kota, oddycha. Zauwazyl to tez wet jak go szczepil ale ...
    • U mojego psa (3-letni owczarek niemiecki) nagle powiekszyły się sutki do rozmiarów jak u suki karmiącej. Dwóch weterynarzy radzi kastrację, gdyż jest to objaw tzw. feminizacji i poza ww. powoduje silny świąd skóry. Czy ktos słyszał o podobnym przypadku? Nie wiem co robic.
    • Wybaczcie mi stali forowicze trywialność mojego pytania, ale problem ten nurtuje mnie od dłuzszego czasu. Prosze o wyjaśnienie , czy serce psa bije w sposób regularny ( np jak serce człowieka), czy nieregularnie ? Słuchajac serca mojego psa, duża rasa, mam wrażenie jakby biło ono arytmicznie, raz szybciej, raz wolniej. Zauważyłem to w sytuacji kiedy psisko bezstresowo wypoczywa sobie, nie w sytuacjach zmiennego obciążenia wysiłkiem. Czy to jest normalne ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się