Forum Społeczeństwo Rówieśnicy 40+
ZMIEŃ
      wielkanoc

wielkanoc

(5 wyników)
    • Wierzącym wiary, że Pan spełni ich prośby. Niewierzącym nadziei, że los się do nich uśmiechnie. Wszystkim wiele miłości oraz wiary,że WIOSNA w tym roku przyjdzie:)
    • Napiszcie proszę jak obchodzi sie te święta w krajach Waszego zamieszkania. Jakie są tam tradycje . Czy Wy wprowadzacie w swoich domach polskie zwyczaje ? Ponieważ jest wielu nowych Forumowiczów , prosiłabym o podanie kraju z którego piszecie.
    • Czy któraś z Was potrafi szydełkować? Pytam , bo widziałam w sklepie z różnościami ozdoby wielkanocne- ażurowe jajka zrobione szydełkiem . Zastanawiałam się jak to było wykonane - chyba jedna połówka koronkowego jajka robiona "na jajku" hahaaha , a potem druga i złączone razem . Bardzo ładnie wyglądały. Kiedyś potrafiłam haftować , w tym również Richelieu. W ubiegłum roku otrzymałam wyhaftowane w ten sposób ozdóbki na okna w kształcie jajek z motywami wiosennymi w środku - zającz...
    • Ludowe zwyczaje wielkanocne Damian Korostyński Polskie zwyczaje świąteczne kształtowały się przez lata. Na ich oryginalność złożyła się synteza prastarego obrządku chrześcijańskiego i zwyczajów pogańskich, pochodzących jeszcze z okresu państewek plemiennych. Wbrew obiegowym opiniom, chrystianizacja Polski przebiegała bardzo powoli, co spowodowało, że recepcja obrzędowości religijnej napotkała na poważne trudności. Najwolniejsze tempo zmian miało miejsce szczególni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się