wielkanoc

(8 wyników)
  • Witam, co przygotowujecie na Wielkanoc (śniadanie + obiad)?
  • Takie pytanie padło dziś w Trójce radiowej. Proponuję dla rozrywki. Ja zdecydowanie Wielkanoc bo jest "lżejsza"- i estetycznie i kulinarnie i nie obciaża psychiki tym całym rejwachem z prezentami. Za to bardziej "religijna", poprzedzają ją długie przygotowania duchowe. Acha, może to dziwne ale u mnie w domu nigdy nie było zajączka.
  • Chodzi o menu. To będą pierwsze święta w naszym domu (wyjątkowo nigdzie nie wyjeżdżamy) i nie wiem jak się do tego zabrać. Z Bożym Narodzeniem jest jakoś łatwiej... Wiem na pewno, że musi być barszcz i jajka. W moim domu rodzinnym mazurków się nie robiło, z resztą to chyba żadna rewelacja, ot kruche z jakimś nadzieniem, czy się mylę? A co poza tym? Podpowiedzcie proszę.
  • Brak mi pomysłu na nową sałatkę na Wielkanoc. Stara, jajeczna + tradycyjna jarzynowa już nam się przejadły.Zdradżcie proszę, jakie sałatki wy robicie na Świeta, może to będzie dla mnie inspiracja...
  • Chyba można już poczynić niektóre ciasta wielkanocne, jak uważacie? Można zapewne kruche ciasto przygotować pod mazurki i schować w zamrażalniku, o ile nie zostaną białka potrzebne przy "nadzieniu". A może nawet upiec by te ciasta z tydzień wcześniej i owinąć w sreberko? A baby? Słyszałam o takich, co to nawet miesiąc poleżą (?). Kochane WDPD, wrzućcie proszę żelazne receptury i zdradźcie tajniki długiego przechowywania potraw, co by przed świętami już tylko fryzjer został i prze...
  • No właśnie drogie Panie, po co? To jakiś zwyczaj? Jeśli tak to czy ktoś może mnie oświecić i powiedzieć skąd ten zwyczaj pochodzi i o co w nim chodzi?
  • Pichcicie już coś do dłuższego przechowywania ew. zamrożenia na święta?
  • Czy WDPD robi sama ozdoby świąteczne, czy idziecie na łatwiznę, lub inaczej na efekt wizualny i kupujecie gotowe ozdoby? Ja do tej pory kupowałam gotowe ozdoby i to zarówno na wielkanoc jak i boże narodzenie, ale dziś zobaczyłam prześliczne jajo i musiałam kupić materiały, zeby je jutro zrobić, ciekawa jestem jak mi wyjdzie.... a jak jest u Was? robicie same pisanki itp?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się