wolny

(52 wyniki)
  • 10 maj to dzień unii europejskiej. Kraje Unii maja ten dzien wolny od pracy. A jak będzie u nas??
  • Każda osoba, która wierzy w wolny rynek nie powinna głosować za wstąpieniem Polski do UE. Polecam artykuł ze strony prokapitalistycznej http://www.kapitalizm.republika.pl/inne/bruksela.html Nie zgadzam się co do tez autora o NAFTA, reszta jak najbardziej słuszna. Bruksela pogłaszcze po główce ... Miałem okazję niedawno zamienić krótką rozmowę z moim znajomym, który uważa, że Polska powinna wejść do Unii Europejskiej, ponieważ jest to wielki krok cywilizacyjny, jaki prowadzi...
  • W zasadzie komentarz nie jest potrzebny. Kolejny JKM-owski mit o Polsce w NAFTA, a nie w UE padł z kretesem. Rzepa napisała: "USA zarabia na Meksyku W ciągu kilkunastu lat od utworzenia północno-amerykańskiej strefy wolnego handlu (NAFTA) przepaść między zamożnymi Stanami Zjednoczonymi a biednym Meksykiem, zamiast się zmniejszać, gwałtownie wzrosła. Od 1 stycznia 1994 roku, gdy zniesiono większość barier w wymianie między Kanadą, USA i Meksykiem, co roku PKB tego ostatniego kraju ...
  • W Niemczech hoduje się coraz więcej szlachetnych i pracochłonnych warzyw, np. szparagów. Bez polskich robotników szparagi byłyby wielokrotnie droższe, a wtedy zmalałby na nie popyt, dlatego Niemcy nadal chętnie przyjmują do ich zbierania Polaków traktując nas, jako tanią siłę roboczą. Podobnie jest z pomidorami, jabłkami i truskawkami. Do tych prac nie są wymagane szczególne kwalifikacje. Preferowane są jednak osoby młode lub w średnim wieku, sprawne fizycznie i znające - choć w...
  • Czy ktoś mógłby zapewnić mnie,że w maju znikną na 100% granice z unią,tzn. nie będzie więcej kontroli celnych i paszportowych??? Co prawda słyszymy takie deklaracje w tv,od polityków ale czy zostana one urzeczywistnione?? Polska to wielce nieprzyjazny kraj dla obcokrajowców jeśli chodzi o przepisy, dlatego ja i mój mąż-który z trudem dostał kartę pobytu w moim kraju....-mamy zamiar go opuścić.Mąż nie jest obywatelem uni.Czekam na odpowiedź i z góry dziękuję.
  • Wyborcza.biz: "Unia stoi dziś przed dramatycznym wyborem: Jeśli chce ratować swój rynek mleka, musi wrócić do polityki protekcjonizmu nieakceptowanej przez resztę świata i europejskich konsumentów. Jeśli tego nie zrobi, grozi nam upadek europejskiego mleczarstwa. 23 września europejscy rolnicy wylali na miejskie ulice, pod oknami urzędów, ok. 40 mln litrów mleka. To była ich pierwsza od lat skoordynowana akcja protestacyjna. Wszystko dlatego, że średnia cena mleka w skupie sp...
  • Blagam was Zabojady, niezaleznie od pobudek, ODRZUCCIE tego eurogniota ! :)
  • info.onet.pl/1092771,11,item.html Niemiecka kontrola w polskiej firmie "Rzeczpospolita": Niemieckie służby przeprowadziły w Polsce rewizje w firmie wysyłającej pracowników do RFN. To wydarzenie bez precedensu. W środę rano do siedziby małej firmy Inter-Trock-Bau w Turawie koło Opola wkroczyli funkcjonariusze niemieckiego Urzędu Celnego. Towarzyszyli im polscy policjanci, asesor z Prokuratury Rejonowej w Opolu oraz tłumacz - podaje dziennik. Opowiada Rajmund Janczyk, właściciel firmy...
  • Wypowiedź znanego niemieckiego politologa Johannesa Grossa o mentalności swoich ziomków: " Niemcy to najbardziej wrogie wszelkim reformom społeczeństwo w całej cywilizacji przemysłowej, którego zasada numer jeden bez względu na sympatie polityczne brzmi: Tyle wolnego rynku ile konieczne i tak dużo państwa opiekunczego, ile tylko możliwe" A tak to wygląda w praktyce: Z wkładki do "Rzeczypospolitej" poświęconej Unii Europejskiej. Jak Niemcy radzą sobie z konkurencją ? "Na terenie Be...
  • EU zdycha smiercia naturalna.
  • Informatyzacją urzędów celnych powinien zająć się PROKOM!!!
  • Czyli polska to zacofany rolniczy kraj bo jak mam to tłumyczyć "które zbliża nas bardziej do krajów rozwijających się niż rozwiniętych, dominujących w "starej" Unii."
  • Z Rzeczpospolitej www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_031217/publicystyka/publicystyka_a_10.html JESTEM, WIĘC PISZĘ Czy wejdą, czy dadzą MACIEJ RYBIŃSKI Znowu mam wrażenie, że już to kiedyś przeżywałem. Lat temu 22, mniej więcej o tej porze roku. Niedługo przed stanem wojennym. Też wszyscy pytali, co to będzie. Czy wejdą czy nie wejdą. Każda rozmowa, jakikolwiek byłby temat, dryfowała nieuchronnie w tę stronę. Zawsze w jakimś momencie ktoś pytał - czy wejdą. Także gdy rozm...
  • Wczorajszy "Newsweek": newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=7344 "JATKA W MASARNIACH Polskie władze oszukały drobnych, wiejskich przedsiębiorców. Przekonując ich, że nie muszą się modernizować, naraziły tysiące małych masarni i ubojni na likwidację. Do Wólki Somiankowskiej trudno trafić. Na końcu wsi przy piaszczystej drodze stoi prymitywna ubojnia Wiesława Bartosiaka. Kilka miesięcy temu właściciel rozpoczął budowę nowego zakładu. Chciał się rozwijać, sprzedawa...
  • www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040818/publicystyka/publicystyka_a_9.html "Manowce, ku jakim wloką nas Francja z Niemcami, rozciągają się między trzema punktami orientacyjnymi, którymi się kierują: stagnacyjnym modelem gospodarczym, antyamerykańską polityką zagraniczną i obronną oraz związanym z antyamerykańską ideologią poczuciem kulturowego prymatu, za którym kryje się pokusa kulturowego dyktatu." " Jeśli polsko- -niemiecka wspólnota interesów znikła, a wszystko na to wskazuje, to...
  • Teraz gdy nasz polskość jest zagrożona pozwole sobie wymienic 10 najwybitniejszych Polaków wszech czasów: -Karol Wojtyła -Tadeusz Kościuszko -Józef Piłsudski -Jan III Sobieski -Fryderyk Chopin -Adam Mickiewicz -Henryk Sienkiewicz -Bolesław Chrobry -Maria Curie-Skłodowska -Tadeusz Rejtan Może kogoś pominąłem to proszę dopisać pare osobistosci które mogą znaleźć się ex-aquo na ktorymś miejscu. Mam jeszcze dwie małe prośby do unioentuzjastów ,pierwsza aby nie pytali się o...
  • Odpowiadając na pytanie o art.16 niemieckiej konstytucji w granicach z 1937r. i ewentualne roszczenia ze strony byłych i spadkobierców niemieckich włascicieli do majątków na ziemiach odzyskanych -Verheugen przyznał że "-nie ma takich roszczeń nie można zabronić"-.Nie ma roszczen własnoscowych wobec Polski reprezentowanych przez rząd niemiecki ,ale są roszczenia indywidualne - powiedział komisarz i dodał że "po akcesji polskie prawo zostanie niezmienione w tym względzie". Kolejny dowód i ko...
  • Niech mnie eurosceptycy poprawia, bo mi sie wydaje, ze w przypadku przegrania referendum akcesyjnego: 1. Nastapi odplyw kapitalu z Polski do tych krajow osciennych, ktore do UE wejda ( Czechy, Slowacja, Wegry) 2. Kurs zlotego ulegnie skokowemu gwaltownemu oslabieniu 3. W zwiazku z powyzszym gwaltownie podrozeje paliwo 4. Wyjazdy za granice stana sie duzo drozsze, nawet do krajow sasiednich. 5. Koniec tanich nart na Slowacji i w Czechach (polscy wlasciciele wyciagow podniosa ceny)...
  • Musze przyznac sie na wstepie, ze nie wiem w jaki sposob VAT jest wkalkulowany w cene produktu. Czy jest dodawany w kolejnych stadiach powstawania produktu koncowego. Mam tu na mysli sytuacje, w ktorej huta dolicza VAT do blachy przez siebie wyprodukowanej. Nastepnie fabryka samochodow dolicza VAT do wyprodukowanego auta. Czy to oznacza, ze zaplacilismy VAT dwa razy, kupujac samochod? VAT jest stosowana forma podatku w Europie. Gospodarka amerykanska jest od tego wolna.
  • Szwedzki system państwa opiekuńczego trzeszczy w szwach W przyszłym miesiącu rząd szwedzki opublikuje raport, z którego wynika, że skala oszustw w systemie opieki społecznej jest znacznie wyższa niż dotychczas sądzono. Roger Tullgren nie tylko lubi heavy metal: on nim żyje. Żeby iść na koncert, zwykł zwalniać się z pracy, czy to się podobało jego szefowi czy nie: w pracy też cały czas słuchał takich nagrań. W końcu, za poradą szefa, poszedł do psychologa, który uznał go za uzależn...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się