wolny

(47 wyników)
  • Witam! Może ktos z was spotkał się z czyms co mi troche utrudnia otwarcie przewodu doktorskiego. Mianowicie opisze swoja sytuację. Robie doktorat na uniersytecie, po skonczeniu studiów zdawalam na dzienne doktoranckie ale niestety sie nie udalo- trudno.Znalazłam wiec promotora, ustalilismy temat, rodzaj badań itd i brniemy dalej. Badania mam właściwie skonczone. Teraz promotor powiedzial ze mozemy otwierac przewód zdawac egzaminy i konczyc te impreze. Podobno jednak jest taki przepis ze ...
  • Witam, w ubiegłym roku rozpoczęłam stacjonarne studia doktoranckie. Zaliczyłam I rok, teraz jestem na drugim- i już wiem, że będzie problem z zaliczeniem, bo nie uczestniczę w zajęciach - nie mam takiej mozliwości, praca zawodowa nie daje mi niestety takiej możliwosci. Nie moge sobie pozwolic na komfort studiowania i nie pracowania- pracy tez nie chcę zmieniac, bo jednak w zawodzie i jestem z niej zadowolona. Ale doktoratu tez mi żal:-( Już wiem, że eksternistycznie wszystkiego...
  • Pytam, bo różni ludzie różnie mówią... Chcemy pisać doktorat na UŚ - kultura i literatura bryt. i amerykańska. Pani w sekretariacie powiedziała, że "z wolnej stopy" nie da rady bez zgody organizacji z wpisem do KRS, która będzie za nas gotowa "wyłożyć" kasę za otwarcie przewodu. Inni mówią lub piszą, że nawet takie wyjście jest niemożliwe... Ktoś z was może przechodzi lub przechodził przez to? Jeśli tak, dajcie cynk. Wiktor i Marta -- www.powiedz.im
  • witam, promotor zaproponowal pisanie mi dr z wolnej stopy. znajoma, ktora jest na dziennych studiach doktoranckich mowi z kolei, ze juz nie mozna pisac pracy dr z wolnej stopy, tylko trzeba przechodzic przez studia doktoranckie. moze ktos napisac jak to z tym naprawde jest?
  • Ostatnio była kilka wątków o pisaniu doktoratu z "wolnej stopy". Jestem ciekawa, czy wolna stopa istnieje tylko u nas?
  • Chcialem rozpoczac st. doktornackie z wolnej stopy. Mam juz temat i upatrzylem sobie juz nawet potencjalnego promotora ktorego zamierzam poprosic o wspolprace. Pytanie mam takie. Kiedy powinienem sie zglosic na uczlenie? Czy mnie rownez obowiazuja jakies terminy skladania dokumentow, tj. w przypadku studiow stacjonarnych. Mam mnostwo pracy i poza tym liczylem jeszcze na jakies wakacje. Czy moge porostu uderzyc do tego profesora po wakacjach, czy bedzie juz za pozno? Dzieki za podp...
  • Poszukuję osoby, która uzyskała pomoc materialną (grant, stypendium) i robi doktorat z wolnej stopy. Kiedyś była możliwość uzyskania pieniędzy z KBN-u na doktorat z wolnej stopy. Obecnie KBN nie istnieje więc gdzie szukać? Proszę o odpowiedzi na forum lub na maila cebula81@gazeta.pl.
  • Witam Mam już wybranego promotora pracy doktorskiej. Wybrałam też ścieżkę "wolnej stopy" (głownie ze względów finansowych). Profesor wyraził zgodę na taką formę współpracy, jednakże ostatnio dyskretnie próbowała mnie przekonać, żebym od września poszła na studia zaoczne, bo to ułatwia w przyszłości dostanie pracy na uczelni. Co radzicie zrobić w takiej sytuacji?
  • Witam, Mam licencjat i mgr z Ekonomii,także licencjat z Filologii Angielskiej, teraz jestem na USM (Filologia Angielska).Semestr temu zdawałam na UAM (językoznawstwo ang), ale pomimo tego, iż przed egz wstępnym znalazłam promotora (Prof. Teresa Siek-Piskozub), chętnego do "poprowadzenia mnie" i akceptującego mój wstępny projekt badawczy, nie zostałam przyjęta. Przypuszczam, że to ze względu na fakt, iż nie mam jeszcze mgr z Filologii Angielskiej. Zastanawiam się, aby wykorzystać to, ...
  • to nieporozumienie, jest to wprowadzona mozliwosc po to by bogaci polglowkowie o niskim poziomie inteligencji mogli zdobyc tytul naukowy, tak jak twierdzi moj szef. Na szczescie mozna go zdobyc tylko w naukach typu ble-ble-ble a nie zadnych powaznych
  • Moj promotor chce niebawem wszczac mi przewod na UMK, drat robie z wolnej stopy. Problem w tym ze jeszcze daleko w polu jestem z praca, ale wszczecie przewodu spowoduje polepszenie mojej sytuacji w miejscu pracy. No i stad moje pytanie: ile mam czasu od momentu wszczecia przewodu do chwili obrony? Wie ktos jak to wyglada?
  • Która wersja jest lepsza? W zasadzie i tu, i tu trzeba sięgnąć do własnej kieszeni - pewnie finansowo "z wolnej stopy" wyjdzie nawet taniej. Z drugiej strony studia zmuszają w jakiś sposób do pracy w terminach. Jakie są Wasze spostrzeżenia na ten temat? Pozdrawiam!
  • Czy istnienie studiów doktoranckich implukuje niemożność otwierania przewodu na danym wydziale "z wolnej stopy"? Podzielcie się informacjami, jeśli coś wiecie, bo ustawa tego nie reguluje - będę wdzięczna. pozdrawiam serdecznie Anna (Steppenwolf)
  • Hej czy ktoś z Was robił doktorat z wolnej stopy? Czy są jakieś możliwości sfinansowania obrony przez jakiś ośrodek akademicki z dziedzin humanistycznych?
  • o co chodzi
  • Bo jeśli płaci, to pobieranie opłat od doktorantów byłoby nie w porządku. Wiem że na SGH za doktoraty z wolnej stopy się nie płaci (choć może to zależy od kolegium) - czy to znaczy że wystarczają im środki z KBN-u czy też uczelnia ekonomiczna "dopłaca do interesu"?
  • Witam was wszystkich. Jestem tu nowy. Nie jestem jeszcze doktorantem, ale chcialym byc. Magisterke skonczylem 3 lata temu. Obecniemozna powiedziec, ze sie "ustawilem" zawodowo - mam prace, mam tez juz rodzine i 1,5 rocznego syna. Zawsze chialem zrobic doktorat, ale zaraz po obronie pracy magisterskiej uznalem, ze odloze to w czasie, zeby najpierw zaczac zarabiac samemu. Obecnie przygotowuje sie do napisania artykulu w raz z ze znajmym (ktory jest dziennym doktorantem). Mam tez od dawna ...
  • jestem zainteresowana studiami z wolnej stopy na sgh. jak wyglada procedura? nalezy znalesc promotora najpierw? niestety nie mam czasu na studia doktoranckie, nawet zaoczne :-/
  • Jak to właściwie w tej chwili wygląda: jest opłata, czy nie ma? A jeśli jest, to w jakiej wysokości(UW)? Wiem, że są wytyczne ministra, żeby nie pobierać, ale nie wiem, jak jest w praktyce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się