wolny

(75 wyników)
  • Czy zatrudnionym na umowę o dzieło przysługuje wolne z tytułu opieki nad chorym dzieckiem?
  • W momencie śmierci mojej babcia listopad 2009 byłam na macierzyńskim. Czy przysługuje mi dzień wolny od pracy i czy mogę go wykorzystać po skończeniu macierzyńskiego tj po 25 grudzień 2009 r. Proszę o pomoc Dora
  • czy wolne jeśli wypada w sobotę jest odbierane zjako dodatkowy dzień? Jak to jest , wiem ze jak śwęto wypada w weekedn to wtedy odbiór tego dnia.
  • Mam się stawić w US w sprawie rozliczenia PIT i mam tam dostarczyć miedzy innymi "dokument stwierdzający prawo do rozliczenia się jako samotny rodzić". Dziecko posiadam, jestem panną, spełniam warunki ustawy, ale jak im udowodnić, że jestem stanu wolnego?;-)
  • wypadające w niedzielę. A konkretnie chodzi mi o 1 listopada. Nie wiecie może, jak to jest? Czy z mocy prawa pracodawca musi oddawać pracownikom jeden dzień w tygodniu? Czy nie? Sorry za takie troche "do przodu" pytanie, ale musze sobie zaplanować pewne zajęcia do końca roku.
  • Dziewczyny,chciałam się dowiedzieć ile należy sie mezowi wolnego, kiedy urodzę. Będę miała cesarke i słyszałam, że należy sie wiecej niz jak sie normalnie urodzi. Szukam wszędzie info. na ten temat, ale nigdzie nie moge znaleźć. proszę o poradę :)
  • czy dostajecie od pracodawcy dzien wolny na badania? jesli tak to czym sie posluzyc bo moja ksiegowa nie slyszala o czyms takim ja mam usg i wizyte w innych dniach i nie chce brac tyle dni z urlopu. skad wziasc jakies materialy na ten temat
  • czy w związku z tym że 11.11 wypada w sobotę piątek ustawowo będzie wolny
  • słyszałam że instytucje państwowe maja wolny dzien a banki? - może ktoś słyszał? może macie jakiś link pod ręką :)
  • Obecnie jestem w zaawansowanej ciazy, za kilka dni bede rodzic, czy mojemu mezowi nalezy sie wolne od pracy, opieka nad dwojka dzieci ( 1 i 5 lat) ? Jesli tak to jak dlugo i jak to jest platne 100 czy 80% jak normalne zwolnienie lekarskie?
  • Witam, czy w tym roku są dodatkowe dni wolne od pracy (na takiej zasadzie, jak w zeszłym roku 1 Maja i Boze Narodzenie)? Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • wróciłam do pracy po dość długiej nieobecności i zdziwiłam się, gdy szef poinformował, 1. że zakład pracy organizuje szkolenie w NIEDZELĘ, przy czym pracuję w normalnym trybie pracy 5 dni po 8 godzin i raz w miesiącu jedną sobotę, ale za to otrzymuję dzień wolny w tygodniu w związku z czym niedziela jest zawsze dniem wolnym. 2. inna lecz podobna sprawa, firma każe przyjść na szkolenie przed pracą co powoduje, że de facto jestem do dyspozycji pracodawcy ok. 11 godzin i oczywiśc...
  • Po narodzinach dziecka, ojcu przysługują 2 dni zwolnienia od pracy (dz.u. nr 60, poz 281 z 1996r). Gdzie mogę znaleźć w jakim terminie należy wykorzystac przysługujące dwa dni. U mnie w kadrach panie są pewne że powinienem to zrobić w ciągu tygodnia od narodzin dziecka. Jako podstawę prawną podały mi dz.u. nr 92, poz. 409 z 1991r. Przejrzałem sobie dokumenty prawne na stronie kancelarii sejmu i okazało sie, że stan prawny tego dokumentu jest: uchylony. Niestety nie udało mi sie zn...
  • Proszę o informację czy 02.05.2003 jest dniem wolnym od pracy ustawowo czy należy na ten dzień wypisać urlop?
  • czy ktos może mi podać namiar na przepisy dotyczace udzielania dni wolnych od pracy (ilości) np. z okazji slubu, w przypadku smierci małzonka, rodziców, dziadków itp
  • nie pracowałam w 2004 roku. Rozliczam sie z mezem.maz miał zaliczke na podatek 300 zł.Dlazcego zwrot jest w tej kwocie a nie 530,08 tyle powinno byc do zwrotu? o co tu chodzi?
  • Witam!Czy pracownikowi przysługuje dzień wolny od pracy jeżeli w danym dniu przypada obowiązkowe szczepienie dziecka?
  • Mam kilka pytań odnośnie nieszczęsnego zasiłku rodzinnego: 1. Czyje dochódy do zasiłku rodzinnego są brane pod uwagę, gdy rodzice wychowuja dziecko RAZEM a żyją w nieformalnym związku? Mamy i taty? 2. Czy nadal obowiązuje nastepująca definicja osoby samotnie wychowującej dziecko na potrzeby zasiłku rodzinnego: "osoba samotnie wychowuje dziecko musisz faktycznie sama wychowywać dziecko, a ponadto być osobą niezamężną, rozwiedzioną, wdową albo pozostawać w separacji orzeczonej pr...
  • Witajcie, mam pytanie odnośnie 2 dni wolnych przysługujących z tytułu opieki nad dzieckiem. Jeśli dziecko urodziło się we wrześniu 2005, do pracy po macierzyńskim wróciłam w styczniu 2006, to czy przysługują mi 2 dni opieki nad dzieckiem za 2005 rok? Pozdrawiam.
  • Witam mam pytanie czy nie wiedzieci co trzeba zrobić żeby już w szpitalu na metryce dziecko miało nazwisko ojca jeżeli nie jesteśmy małżeństwem i żyjemy w wolnym związku??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się