wybory

(115 wyników)
  • Wybory coraz bliżej. Sztaby z kurtuazyjnego kiwania sobie głową przy mijaniu zaczynają kopać się po kostkach. Ghostwriterzy w blokach. Oficerowie polityczni od mówienia przechodzą we wrzask i inwektywy. Politruk tlk chyba niedługo już nawet przestanie krzyczeć, zaraz przejdzie na histeryczny pisk. W tle igrzyska upośledzonych: centuś na stołku, pezetpeerowska gerontokracja grająca na sentymentach (to se ne vrati, Pane Jane) i facet którego przekleństwem jest syrop na spirytusie. A politruki...
  • To smutne ale tak zawsze się dzieje. Regularnie chodzę na wszystkie zebrania wiejskie i przez ostatnie cztery lata nie było na nich ani razu żadnego radnego. No cóż pewnie lepiej wiedzą czego potrzeba ludowi.
  • 9 października zbliża się bardzo szybko, widać to po plakatach i bilbordach wyborczych. W gminie J-L jest uprawnionych do głosowania ok. 18 000 obywateli, łakomy kąsek, połowa tych głosów pozwala uzyskać mandat posła. A przecież mamy swoją kandydatkę z Jelcza-Laskowic Małgorzata Engel lista nr 7 poz.17, po co nam jeszcze jacyś spadochroniarze czy też kandydaci przejeżdżający tylko przez naszą miejscowość. To tylko od nas zależy czy damy się ogłupić i podzielić na mądrych, śmiesznych, starych,...
  • PO J-L wycofała swoje poparcie dla burmistrza J-L.W praktyce oznaczać to moze czekąjace nas mieszkańcó gminy J-Lszybsze wybory ?
  • Moim zdaniem radni podjęli opowiedzianą decyzję. Skoro burmistrz nie potrafił zdobyć żadnych środków zewnętrznych, a zadłużenie gminy wzrasta to kasa jaką można by przeznaczyć na ten cel to kropla w stosunku do całych kosztów. Jak się nie ma kasy to się nie zaczyna. Lepiej było przeznaczyć te pieniądze na dokończenie już zaczętych inwestycji. Niepotwierdzona lista odpowiedzialnych radnych głosujących za przesunięciem terminu rozpoczęcia budowy hali, po zabezpieczeniu odpowiednich środków fin...
  • Z tego co widzę w ustawie to w dalszym ciągu głosujemy na listy a nie na poszczególnych kandydatów. Nasza gmina ma powyżej 20 tys mieszkańców, więc obejmuje nas system proporcjonalny, a nie większościowy. Taka sama zasada będzie przy wyborach do rad powiatu i sejmików województw. Tak więc niestety, mimo iż kandydat z 5, 8, 10 etc miejscem na liście zdobędzie największą liczbę głosów będzie musiał ustąpić miejsca tym, którzy mieli lepszy numerek. Treść ustawy tutaj: www.portalsamorzadowy...
  • Ostatnio przeglądałem listę kandydatów, zaciekawiła mnie osoba Piotr Sebastian Suchy, z listy SLD. Pytanie do władz SLD, od kiedy karana osoba może startować do wyborów samorządowych??? Przepisy się zmieniły? Tym bardziej karana z artykułu 310 - czyli zbrodnia. Jak ona może pomoc miastu? Chyba fałszować pieniądze, bo oto był karany. Myślę, że większość kandydatów traktuje rade miasta, jako dodatkowy zarobek, a nie sposób jak pomóc i rozwiązywać problemy miasta. Co o tym myślicie?
  • Czy forum miało wpływ na wyniki wyborów? Jak myślicie?
  • W nadchodzących wyborach wybieramy również radnych do Sejmiku. Na stronach PKW zauważyłem trzy nazwiska związane z naszą gminą. Należą do nich: Stefan Dębski lista nr 2 poz.6 (PSL), kandydujący również ponownie na wójta gminy Czernica, Andrzej Dudek lista nr 5 poz.5 (PiS), kandydujący również na wójta gminy Domaniów oraz Janusz Bolanowski lista nr 5 poz.10 (PiS), kardiolog - szef naszej Przychodni. Pozostałe komitety wyborcze nie wystawiły nikogo związanego z J-L. Dziwi mnie trochę tak słaba ...
  • Chciałbym, abyśmy zainteresowli się ofertą kandydatów, którzy mają mniejsze szanse w tych wyborach. Pomińcie dwóch liderów i pomyślcie, czy warto zagłosować na kogoś innego niż Komorowski i Kaczyński. Uważam, że takie podejście jest jak najbardziej rozsądne w I turze. Na kogo zagłosowalibyście i dlaczego (oprócz dwóch panów na K.).
  • No właśnie jak uważacie, wybory do parlamentu powinny trwać jeden dzień czy dwa?
  • Po 9 wecie p. prezydenta w trudnych reformach państwa uważam ,ze już nadszedł czas na wcześniejsze wybory. Wysokie notowania w sondażach wskazują na to ,że jest szansa na samodzielne rządy PO. Wygranie takich wyborów z 51% poparciem ułatwiło by rządzenie i reformowanie kraju. Inaczej staniemy się w Unii krajem drugiej prędkości.
  • Wbrew niezbyt optymistycznym dla PO sondażom, ja znalazłem coś co daje Premierowi szansę na samodzielne rządzenie. Praktycznie 100% poparcia dla opcji PO
  • No wróżbici - odwagi: PO, PiS, SLD, PSL, PJN, Ruch Palikota, Polska Partia Pracy-Sierpień 80
  • Sytuacja rozwija się w sposób niedobry dla Polski. Powstający miejszościowy rząd z bezpłciowym figurantem Marcinkiewiczem nie wróży niczego dobrego. Czy znowu będziemy musieli zagłosować?
  • Czego dokonała obecna władza J-L , czas refleksji a zarazem zimnej kalkulacji -porzeba w J-L dobrego gospodarza !!!!!!
  • Niezależnie od opcji jaką sobie wybierzecie. Warto!
  • Gdy po raz pierwszy moglem glosowac w glowie mi sie nie miescilo, jak mozna z tego przywileju nieskorzystac. Latalem, namawialem, przekonywalem. Zarowno wyborami do parlamentu, sejmu scislej rzecz ujmujac, jak i na stanowisko prezydenta jestem nieusatysfakcjonowany. Wiecej - jestem rozczarowany. Nie bede tu sie oglaszal prawdziwym Polakiem i ze moja wiara jest jedyna i wlasciwa. Bo tak na pewno nie jest, chociazby z racji mlodego wieku. Skoro polowie nie chce sie isc, a druga polowa...
  • Każdy kandydat rozwiesza swoje plakaty. Ale czy znamy ich oferte? Mi plakaty nic nie dają.Po co mam głosować na kogoś skoro nie wiem co on/a chce zroić dla naszego miasta.
  • Uważam,że należy dać szansę komuś z zewnątrz. Pan Szczęśniak przez 11 lat swojej "pracy" w Urzędzie doprowadził do chorych układów personalnych. Praktycznie zza jego pleców rządzi szara eminencja, pani, która startowała 3 lata temu na burmistrza. Niestety miała pecha, ale wpływy ma nadal silne. Ona i jej rodzina można powiedzieć, że zadomowili się w Urzędzie. To jest chore.Najwyższy czas to zmienić. Trzeba mieć nadzieję, że po tych wyborach będą liczyły się rzeczywiste kwalifikac...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się