Dodaj do ulubionych

ogród - jak usunąć agrowłókninę

12.04.24, 15:37
Ładnych parę lat temu dałam się namówić na położenie agrowłókniny, na szczęście nie po całości, ale niestety na sporej powierzchni. Chcę to usunąć i zastanawiam się, czy sama dam radę. Tkanina jest wpuszczona na krawędziach w ziemię, krawędzie są zabezpieczone takimi plastikowymi wkopanymi borderami. Czy ktoś usuwał włókninę i może się podzielić doświadczeniem? boję się, że jeśli zamówię "profesjonalną usługę", to mi zdemolują rośliny bo będą zrywać byle szybko. Nie wiem, czy wykopywać te bordery (sama na pewno nie dam rady), czy po prostu ostrym nożem ciąć przy krawędziach?
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 16:25
      Lepiej wyciągnąć całość, wiec podnosisz obrzeże, wyciągasz po kawałku itd. Druga opcja to tnij od roślin w stronę obrzeża i wyciągaj po kawałku.
      • misiamama Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 17:20
        to obrzeże się daje podnieść bez wyłamywania całości (tak kawałkami)? zaraz pójdę sprawdzić czy faktycznie. Zamierzam ciąć po kawałku, od roślin bo tam już są nacięcia. robota na cały maj, obawiam się. Lepiej ciąć nożem czy nożycami?
        • berdebul Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 17:33
          Zależy jakie masz, ale generalnie większość z nich daje się wyciągnąć (plastik - do góry, betonowe jeśli nie są zamurowane to najpierw rozbujać lekko na boki).
          • misiamama Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 17:41
            plastik. dzięki!
    • asma.bez.dworu Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 17:02
      czemu nie chcesz drogiej agrowlokniny?
    • b-b1 Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 20:50
      Nożykiem do tapet-jeśli przy borderach-dotniesz do samego brzegu.
    • madame_edith Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 20:55
      A czemu chcesz wyjąć? Ja właśnie miałam dylemat czy kłaść inpóki co, zdecydowałam na nie. Tzn mam na jednej rabacie, ale na większości powierzchni nie.
      • hanusinamama Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 21:03
        Bo rosliny chorują. Mają wilgoć na powierzchni i korzenie nie zapuszczają głęboko tylko na wierzchu praktycznie. Często gniją te korzenie.
        U mnie odpada jeszcze ze względu an trzmiele. Co roku mam kilka gniazd
      • berdebul Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 21:45
        To siedlisko grzyba, mikroplastiku i mało zdrowe dla roślin.
        • misiamama Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 13.04.24, 11:41
          dokładnie, grzyb, wilgoć, nieprawidłowy rozwój korzeni (zamiast bryły w głąb, wypuszczają równolegle do włókniny). Żałuję, dałam się namówić, na szczęście tylko w jednym końcu ogrodu. Teraz tylko muszę zdecydować, czy sama się z tym będę szarpać, czy jednak zamówię kogoś. żal roślin, bo raczej je stracę jeśli kogoś zamówię; z drugiej strony, sama będę przez miesiąc się bujać.
    • karyna-z-tarchomina Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 20:57
      Ja niestety nie mam wiedzy jak agrowloknine usunąć ale przyszlam tu z pytaniem do pani a nawet mozna powiedziec z propozycją biznesowa, bo ja bym te wloknine chciala wziąc. Pani nie potrzebuje a ja bym chciala do owijania meza jak go wozimy na ostry dyzur, bo juz panowie z taksowek nie chca przyjezdzac, wszystko we krwi splywa. To moze by pani wysłała, nie bedzie pani musiala na utylizowanie wydawać?
    • pepsi.only Re: ogród - jak usunąć agrowłókninę 12.04.24, 22:44
      Odetnij nożykiem, sekatorem, jakkolwiek, nie ruszaj tych borderów, bo nie ma takie potrzeby.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka