Dodaj do ulubionych

Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jechał?

29.03.11, 09:19
Witam.
Wybieram się w tym roku pociągiem go Pragi. Wymyśliłam trochę szaloną wycieczkę to znaczy: wyjazd nocnym pociągiem do Pragi, następnie cały dzień w Pradze i powrót znów nocnym pociągiem. Czy ktoś jechał podobnie lub ma jakieś doświadczenia i wskazówki? Wiem, że jeździ na tej trasie pociąg Chopin.
Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.
Obserwuj wątek
    • Gość: mack Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.kliknet.pl 29.03.11, 12:11
      Witam. Chopin jeździ do Wiednia, trzeba z niego wysiąść w Bohuminie o godz. 1.15. Najbliższe pociągi do Pragi to Sirava 3.30 i IC Ostravan 3.38. To zbyt długo jak na nocną przesiadkę i oczekiwanie.
      Ponadto problemem jest zbyt wysoka cena jazdy pociągiem z Katowic. Obecnie jedynie dobrym wyjściem jest jazda w kilka osób autem do Bohumina powiedzmy około godz. 1.30 i zaparkowanie na parkingu obok dworca. Bilet kolejowy to w jedna stronę 447 koron, w dwie 2 x 447 minus 5% zniżki = 850 koron. Tymi samymi pociągami, powrót z Pragi 20.17 IC Ostravan, można pojechac za 50 zł lecz należy jechać w grupie parzystej tzn. np. w 4 osoby lub dowolnej większej ale parzystej. Te 50 zł to opłata za przejazd jednej osoby do Pragi i powrót do Bogumina + mała dopłata zawarta już w tych 50 zł. Bilet specjalny dla dwóch osób ważny tylko w sobotę. Wymieniona mała dopłata dotyczy przekroczenia doby o 20 minut.
      Do Bohumina pociąg dojeżdża o godz. 0.20. Do Pragi jeżdżę raz w roku wiosną, tyle że nie mam sprecyzowanego terminu. Można stworzyć grupkę ale to niełatwe. Pozdrawiam.

• wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 29.03.11, 13:28
      Faktycznie trochę szalony pomysł z uwagi na zmęczenie, które cię dopadnie w Pradze.
      A może do Cieszyna autobusem lub busikiem,
      a potem pociągiem z Czeskiego Cieszyna

Český Těšín » Praha hl.n.Datum: 30.3.2011 Středa
      Doba: 4 hod 54 min
      Vzdálenost: 395 km
      Cena: 484 Kč / IN50 242 Kč / IN25 363 Kč

JízdnéStanice Příj. Odj. Pozn. Km
      Humenné 19:58 0
      Český Těšín 2:37 2:39 407
      Karviná hl.n. 2:56 2:57 423
      Bohumín 3:09 3:30 438
      Ostrava hl.n. 3:37 3:39 446
      Ostrava-Svinov 3:46 3:49 451
      Olomouc hl.n. 4:45 4:48 552
      Zábřeh na Moravě 5:13 5:15 598
      Česká Třebová 5:37 5:42 638
      Pardubice hl.n. 6:21 6:24 698
      Kolín 6:47 6:49 740
      Praha-Libeň 7:25 797
      Praha hl.n. 7:33 802
      jizdnirady.idnes.cz/vlakyautobusy/spojeni/
      • Gość: mack Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.kliknet.pl 29.03.11, 13:39
        Raczej normalna wycieczka niż szalona. Pociągi czyste, zadbane,można odpocząć, trochę inna kultura podróżowania.
        • wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 29.03.11, 19:25
          Widzę, że nie jechałeś nocą pociągiem i potem nie chodziłeś po mieście
          • Gość: Mack Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.kliknet.pl 30.03.11, 08:39
            Jak wcześniej pisałem, robimy to co roku. Byłem około 14 razy w grupach od 3 do 21 osób. Jestem przewodnikiem po Pradze ale to nie praca tylko przygoda. Mam 63 lata, w Pradze robimy wyłącznie pieszo nawet 17 km, zresztą w zależności od pogody, kondycji i humoru. W pociągu śpimy, wypoczywamy by mieć siłę prowadzić nad ranem samochód. Z ukłonami.
            • wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 30.03.11, 22:40
              Ja nie potrafie spać w pociągu, chyba że w sypialnym
              • Gość: jenisej2 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.11, 18:44
                Ale ty to chyba nie wszyscy ludzie, czyż nie?
                • wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 02.04.11, 21:26
                  Nie.
                  Ale organizmu się nie oszuka, nocna podróż do Pragi bez snu i cały dzień zwiedzania miasta
                  to trochę szaleństwo.
                  • wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 02.04.11, 22:21
                    Moja recepta na zwiedzanie Pragi to nocleg w Pradze.
                    A najlepiej minimum 2 noclegi.

Jedzie się z Bogumina czy Czeskiego Cieszyna 5 godzin, co jest za mało w nocy, żeby się wyspac.
                    A wystarczajaco dużo, żeby się zmęczyć dojazdem do jednego lub drugiego miasta z Katowic, czekaniem na dworcu.
                    Ponadto w pociągach kradną, głównie Cyganie, jak jedzie się samemu, to spać jest bardzo ryzkownie.
                    Jeśli jedzie się grupą, jeden pilnuje, reszta próbuje spać.
                    Pisze próbuje, bo np. w pociagach jadących ze Słowacji jest tłok, bez miejscówki tudno znaleźć wolne miejsce.
                    • wislok1 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 03.04.11, 00:56
                      A ha, jechałem noca na tej trasie 2 razy,
                      z Czeskiego Cieszyna do Pragi.
                      Raz był to pociąg, kóry przyjechał do Pragi wczesnym rankiem. Drugi raz jechałem z
                      Cz. Cieszyna po 3 w nocy.
                      W obu przypadkach nie dało się spać.

Jeśli miałby coś polecić, to Pendolino,
                      rewelacyjny szybki pociąg z Ostrawy lub Bogumina do Pragi,
                      tak wypasione wagony nie mają nawet Niemcy,
                      niemieckie InterCity leży i kwiczy
                      www.scpendolino.cz/
    • sylazie Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec 30.03.11, 08:49
      Dziękuję wszystkim za uwagi i wskazówki. Mój pomysł oczywiście zrealizuję. Pozdrawiam.
      • Gość: pinezka01 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.64.broadband14.iol.cz 02.04.11, 10:07
        Nasza pierwsza przygoda z Pragą dokładnie tak wyglądała. I jakiś czas potem następna...(a byłam wtedy w ciąży). Przespacerowaliśmy się po Hradczanach, mostem Karola i po Starym Mieście a mąż zdążył jeszcze w tym dniu odbyć rozmowę kwalifikacyjną:). Miło to wspominam. Pozdrowienia z Pragi.
        • Gość: pinezka01 Re: Pociągiem z Katowic do Pragi czy ktoś tak jec IP: *.64.broadband14.iol.cz 03.04.11, 08:18
          ps. korzystaliśmy z połączenia bezpośredniego Katowice- Praga. Nie była to najtańsza podróż ale udało się nam wyspać (zwłaszcza jeśli się jedzie w przedziale z osobą znajomą- dużo raźniej). Na granicy człowieka nie budzą, przedział oczywiście należy zamknąć od wewnątrz.
    • Gość: (-)Rass wielokrotnie na zblizonej trasie IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.04.11, 22:05
      zbliżona trasa = Cz. Cieszyn --> Praga; zarówno w zwykłym przedziale jak i w kusztece. Wśród Czechów populrane jest (a przynajmniej było tak kilka lat temu) kładzenie się w zwykłych przedziałach do snu (oczywiście działa to tylko wtedy, gdy jadą najwyżej dwie osoby w przedziale). główna niedogodność jest taka, że co kilkdziesiąt minut zagląda konduktor oraz ryzyko, że dojdzie trzecia osoba do przedziału i wtedy żegnaj komforcie... problemów takich nie ma jeśli jedzesz w kuszetce.
      Odnośnie czasu snu: rzeczywiście, podróż do Pragi ze Śląska jest dość krótka, ale można jechać zamiast na Hlavni Nadrażi do Pragi Smichov (pociąg dojeżdża tam około pół godziny później więc teoretycznie można trochę dłużej pospać). tutaj muszę jednak przyznać, że są to tylko moje przemyślenia, gdyż nigdy tak nie jechałem, możesz więc zostać testerem mojej teorii ;-). aha, Smichov leży blisko centrum (lub może nawet w jego obrębie), więc nie powinno wpłynąć to na dalszy plan Twojej wyprawy..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka