mm-ka Re: Polska w nowej encyklopedii Encarty. 15.02.04, 18:00 Sory zobaczcie co o nas wiedzą.e56.republika.pl/ Pzdr.M.:-( Odpowiedz Link Zgłoś
szekla Re: Polska w nowej encyklopedii Encarty. 15.02.04, 18:08 wrocilam, zeby zobaczyc.I nie dziwie sie, tutaj jest tak samo, Polska to Slask, Masuren, ktos kto nielegalnie do pracy przyjechal, znikajace (czytaj kradzione) auta.I co? nie mam juz sily poprawiac obrazu tego, prostowac, tlumaczyc.Ja i tak wiem swoje. A Niemcow i tak nie przekonasz, Amerykanow tym bardziej;_) Odpowiedz Link Zgłoś
januszx praca nad zmianą wizerunku 15.02.04, 18:31 Nie miła Szeklo:-) , coś mozna zrobić, powiem więcej - trzeba! !- tak myślę , to są pewnie jeszcze lata pracy , usilnej , wyczerpującej! ale należy poprawiać zniekształcony obraz naszego kraju , który zakorzenił się na zachodzie, mozolnie pracowac nad publick relation kraju nad Wisłą i Łabuńką ...i mam nadzieję ,kiedyś przedstawia encyklopedii zupełnie inne obrazki...:-) jakie? o odpowiedzcie sobie sami.............. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: praca nad zmianą wizerunku 16.02.04, 10:06 januszx napisał: > Nie miła Szeklo:-) , coś mozna zrobić, powiem więcej - trzeba! !- tak myślę , > to są pewnie jeszcze lata pracy , usilnej , wyczerpującej! ale należy > poprawiać zniekształcony obraz naszego kraju , który zakorzenił się na > zachodzie, > mozolnie pracowac nad publick relation kraju nad Wisłą i Łabuńką ...i mam > nadzieję ,kiedyś przedstawia encyklopedii zupełnie inne obrazki...:-) > jakie? o odpowiedzcie sobie sami.............. Niestety - taka jest prawda. Niezaleznie od tego ktoś wybiórczo i nie obiektywnie Polskę pokazał. M Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: praca nad zmianą wizerunku 16.02.04, 21:59 czuk1 napisał: : > Niestety - taka jest prawda. Niezaleznie od tego ktoś wybiórczo i nie > obiektywnie Polskę pokazał. M Myślę ,że to zalezy od nas wszystkich -żeby ten obraz zmieniać ! , każdy musi coś robic we własnym zakresie , reby kształtować w mieszkańcach zachodniej Europy ,że nie koniecznie w Polsce jest tak jak przedstawia to chośby wspomniana wyżej Encyklopedia, muszę powiedziec ,że mi się udało juz przekonać kilku Niemców czy Włochów:-) schune grusse , cordiali saluti j Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Ale sobie wymyslilem no nie !!!! 18.02.04, 03:48 Masz drogi Januszu racje, nasz w tym ma byc udzial by zmienial sie wizerunek Polski i Polakow. Ale czy tak do konca musimy sie stawac jak panstwa zachodnie czy tez USA ? Czy nie mozemy sie tym szczycic, ze u nas jest i rolnik z furmanka, drewniane domy na wsi czy tez snopki ukladane recznie na polach np. w gorach. Co np. w takich stanach bedzie jak juz wszystko zaleja betonem, nafaszeruja eletronika, gdzie wszedzie beda kamery, chodniki, asfalt a swierze powietrze bedzie sprzedawane jak ziemia doniczkowa. Wtedy wlasnie to beda do nas przyjezdzac by poobcowac z natura, posluchac swierszcza, piania koguta czy tez po noclegu w wiejskiej chacie na sienniku to z czego teraz sie nasmiewaja my bedziemy im sprzedawali za grube dolary. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Ale sobie wymyslilem no nie !!!! 18.02.04, 09:07 ubott.1 napisał: > Masz drogi Januszu racje, nasz w tym ma byc udzial by zmienial sie wizerunek > Polski i Polakow. Ale czy tak do konca musimy sie stawac jak panstwa zachodnie > czy tez USA ? Czy nie mozemy sie tym szczycic, ze u nas jest i rolnik z > furmanka, drewniane domy na wsi czy tez snopki ukladane recznie na polach np. w > > gorach. Co np. w takich stanach bedzie jak juz wszystko zaleja betonem, > nafaszeruja eletronika, gdzie wszedzie beda kamery, chodniki, asfalt a swierze > > powietrze bedzie sprzedawane jak ziemia doniczkowa. Wtedy wlasnie to beda do > nas przyjezdzac by poobcowac z natura, posluchac swierszcza, piania koguta czy > tez po noclegu w wiejskiej chacie na sienniku to z czego teraz sie nasmiewaja > my bedziemy im sprzedawali za grube dolary. Ależ miły Ubocie z ust mi wyjąłeś te słowa :-)), piszesz o niezwykle ciekawym spojrzeniu na otoczającą nas rzeczywistość. Oczywiście ,że o tym aspekcie też powinniśmy pamiętać, gdyż to jest przecież nasza bardzo mocna strona: - furmanki, czy sanie na drogach - snopki zbóż poustawiane w dziesiątki - drewniane chaty - kontakt z naturą Ale ....chyba sam zauważyłeś jak trudno znaleźć poczas żniw dzisiątki - wiecie co to jest?? - na polach ...? ja zeszłego lata zjeździłem znaczną cześć Zamojszczyzny a tylko kilka razy udało mi się znaleźć tak charktarystyczny jeszcze 10 lat temu obraz polskiego sierpnia:-(( - jednakowoż kilkanaście dobrych(chyba) zdjęć mam!:-) Oczywiście to sa wielkie atuty , ale nawet w tej kwestii musimy przekonać zachód ,że jest to nasza ogromna zaleta a nie powód do wyśmiewania i kpin jak teraz! Myślę ,że tutaj kłania się agroturystyka , w czym nasz region powinien przodować:-), a także gospodarstwa ekologiczne , rolnicy też powinni pomyśleć i zapewnić takiemu turyście dodatkowe atrakcje: przejażdzka saniami , miód z pasieki, owoce zrywane prosto z drzew, domowy wyrób chleba , imprezy przy ognisku... możliwości jest wiele...... Oczywiście ten sentyment do starego powinien byc połączony z nowoczensością - dostęp do internetu, dobry stan dróg, wysoki standard pokoji dla turystów etc., jest tutaj niezwykle ważny... Twój post Uboot był niezwykle celny ważny :-) pozdrawiam j Odpowiedz Link Zgłoś
ubott.1 Re: Polska w nowej encyklopedii Encarty. 19.02.04, 00:41 Kiedys ktos madry powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
januszx nowoczesność... 19.02.04, 10:35 ubott.1 napisał: > Kiedys ktos madry powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Polska w nowej encyklopedii Encarty. 19.02.04, 12:37 ubott.1 napisał: > Kiedys ktos madry powiedzial Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Re: Polska w nowej encyklopedii Encarty. 19.02.04, 16:16 czuk1 napisał: Muszą iść w parze rozwój gospodarczy i > cywilizacyjny przy zachowaniu środowiska naturalnego. Mamy tu przewagę nad > innymi (nie atrakcyjnymi) regionami. Atrakcyjność turystyczna może pomóc > mieszkańcom Zamościa , Roztocza i przygranicza w poprawie warunków ich życia. > I nie może to nastąpić "bezinwestycyjnie" tylko poprzez unowocześnienie bazy > turystycznej, kwater, dróg..... Chałupy drewniane, koniki... będą w skansenach > i jako atrakcja turystyczna (punktowo) a nie powszechnie. Zostaną też we > wspomnieniach forumowiczów i dobrze... Nie tęsknię za biedą. Chcialem zaznaczyc że te elementy: z dawnej wsi powinny pozostać i dobrze byłoby gdyby je powrócic do życia:-) , ile ja się naszkałem w zeszłym roku snopków zboża na polach ..o to jet prawie nie do znalezienia, trudno tez o chaty budowane starym stylu, oczywiście nadające się do zamieszkania ,z nowoczesną łazienką - tutaj dobrym przykładem jest p. Stanisław Jachymek w Guciowie , czyli powinniśmy pamietac o nowoczesności nie zapominając jednocześnie tego co było kiedyś i nie powesz mi Mariuszu ,że taki wypiekany domowym sposobem chleb, czy masło zrobine w zagrodzie nie byłoby atrakcja dla turystów... , wg mnie wielką... a przejażdzka furmanką, czy saniami... to jest co mieszczuchy lubia najbardziej. Jeszcze raz powtarzam powinno to byc umiejętne połączenie tradycji z nowoczesnością ! czyli możliwość wysłania maila spod kopicy z sianem...:-))))- a te kopice z sianem to oczywiście tez forma skansenu ...ale ileż pracy wymaga postawienie kilku kopic tak dla turystów , poza tym akurat siana to chyba i teraz bez stawiania kopek nie da się suszyć , zakładając ,że będzie padać.... j. Odpowiedz Link Zgłoś