Dodaj do ulubionych

Riksze w Zamościu

16.06.04, 18:20
Dzisiaj na Starówce widziałem 2 riksze.
Nie wiem ile kosztuje przejazd, i na jakim terenie można nimi jeździć,
ale fajnie że w Zamościu pojawia się coraz więcej tego typu atrakcji.
Narazie nie widziałem żeby ktoś korzystał z ich usług, ale myślę że dla wielu
turystów zmęcznonych chodzeniem może to byc ciekawa alternatywa.
Obserwuj wątek
    • ubott.1 Re: Riksze w Zamościu 16.06.04, 22:09
      Dobry pomysl. Moze np. taki turysta pojechac na rotunde czy tez do ogrodu
      zoologicznego. Bryczki widac juz sie zadomowily wiec i riksze pewnie takze.
    • users1 Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 08:55
      O ciekawa sprawa, wybiore się dzisiaj na spacer na stare miasto to poogladam
      sobie te pojazdy, a swoja drogą nigdy taką rokszą nie jechałem, kto chętny na
      taki spacer po Zamościu w moim towarzystwie?
      Pozdrawiam
      W.2
      • blotniarka.stawowa Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 12:36
        users1 napisał:
        > kto chętny na taki spacer po Zamościu w moim towarzystwie?

Ja :))

A mozesz nam opisac te riksze? Czy sa to takie tradycyjne, ciagniete przez
        rower, czy tez takie jak w glebi Azji, ciagniete przez "zaprzezonego
        czlowieka" - brrr! (mam nadzieje, ze nie!), czy tez moze jakies nowoczesne
        hi-tech?
        • demkel Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 15:08
          Są to te "nowoczesne", rowerowe
      • wiloa Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 13:57
        ja chetnie ale tylko wirtualnie , bo za daleko mi ale mi sie podoba ten pomysl
        z rikszami , uwazamze jest swietny . i mysle ze mozna na tym calkiem sporo
        zarobic ile za jeden przejazd biora?
        pozdrowienia wiola
        • ubott.1 Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 17:29
          Ja takie riksze widzialem w Ciechocinku i bylo ich dosc duzo. Nawet widzialem
          jak do autobusow ich dowozily.
        • demkel Re: Riksze w Zamościu 20.06.04, 22:04
          Mozesz je zobaczyc chociaz na zdjęciach
          roztocze.net/newsroom.php/17113
      • users1 Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 18:17
        Byłem i pooglądałem te fajne czerwone spacerowe pojazdy, rozmawiałem także z
        młodymi ludzimi którzy je obsługują. Dowiedziałem się że póki co jeżdżą w
        obrębie starego miasta i do parku, podczas spaceru opowiadają z zabytkach
        starego miasta, 10 minut jazdy kosztuje 4 zł. Zapowiadają że niebawem jazdy
        będą poza stare miasto np na rotundę. Chwała tym młodym ludziom za inicjatywę,
        za to że wpadli na ten pomysł. Jestem pewny że tutystów chętnych skorzystania z
        tej formy zwiedzania Zamościa im nie zabraknie. Czego im z całego serca życzę.
        Kto wie może sami coś o sobie napiszą na naszym forum....
        Błotniarko trzymam za słowo!
        Pozdrawiam
        W.2
        • sec22 Re: Riksze w Zamościu 17.06.04, 23:56
          To nie młodzi ludzie wpadli na ten pomysł, ale Sz. P. Grzegorz Obst wraz z P.
          Elą Komorowską, - właściciele bardzo przyjemnej knajpki, mianowicie Piwnicy pod
          Rektorską. Ci młodzi ludzie to ich pracownicy. najważniejsze jednak to że gdy
          władze naszego miasta mają daleko gdzieś uatrakcyjnianie choćby Starówki
          turystom, prywatne osoby siedzą i myslą co zrobić zeby było lepiej, ciekawiej,
          żeby zamość nie przyciągał tylko kamienicami i renesansową architekturą.
          pogratulować pomysłu, niech P. Hrabia sie wstydzi ze sam nie wpadł na taki
          pomysł...
          • users1 Re: Riksze w Zamościu 18.06.04, 10:40
            Witaj Sec22 na naszym forum, miło nam zawsze widzieć nowe twarze.
            Dziękuje za uzupełnienie moich informacji w przedmiocie rikszy. W rozmowie z
            rikszarzami nie pytałem kto jest właścicielem i pomysłodawca, a kto tylko
            pracownikiem. Uważam jeanak że bez wzgledu na to kto jest kto, chwała im za
            wspaniały pomysł, i oby te pojazdy stały sie stałym i powszechnym elementem
            zamojskiego krajobrazu.
            Pozdrawiam
            Miłego Dnia
            W.2
            • koziorozka Zdjecie rikszy-rykszy 20.06.04, 23:23
              Tekst o "rykszach" oraz foto jest w dziale "kultura" na www.roztocze.net
              • wiloa Re: Zdjecie rikszy-rykszy 21.06.04, 16:09
                jakos nie udało mi sie tam znalezc zdjecia:( pozdrowienia wiola
                • koziorozka Zdjecie rikszy-rykszy 21.06.04, 17:37
                  Wiola, sam tekst bez zdjecia znalazlas? To jest artykul "Ryksze wróciły na
                  zamojską Starówkę? w dziale Kultura i rozrywka na www.roztocze.net/.
                  • demkel Re: Zdjecie rikszy-rykszy 21.06.04, 19:49
                    A nie prościej dać linka, zamiast tłumaczyć tak pokrętnie?
                    roztocze.net/newsroom.php/17113
                    • koziorozka Cena rikszy 28.06.04, 21:45
                      W Zamosciu 4 zl za 10 minut? Nie wiem, czy to drogo, czy tanio. W Łazienkach
                      królewskich w Warszawie 3 osoby za 30-minutową przejażdżke zapłaca razem 19 zl.
                      • wiloa Re: Cena rikszy 04.07.04, 11:20
                      • wiloa Re: Cena rikszy 04.07.04, 11:22
                        to chyba drogo te 4 złote , nie ? ale z drugiej strony przsez 10 minut mozna
                        zjechac szmat miasta
    • joola Re: Riksze w Zamościu 02.07.04, 10:59
      nie wiem czym wy się tak podniecacie, Obst to nie jakiś dobroczyńca tylko sęp
      pospolity, który znalazł kolejne źródło dochodów (to, że wie jak zarabiać to
      się nawet chwali), ale on przy tym wykorzystuje biednych młodych ludzi, głównie
      studentów, każąc im pracować wiele godzin za nędzne pieniądze i bez zadnych
      zabezpieczeń socjalnych, wiem bo moja koleżanka u niego pracowała, a ja byłam
      częstym gościem jego "ogródka", na dodatek to jest niewychowany, grubiański cham
      • szczur1 Re: Riksze w Zamościu 02.07.04, 11:34
        joola nie znam tego faceta ale proponuje zrob mu jaja i postaw trzy swoje
        riksze a pracownikom daj godziwe wynagrodzenie z zabezpieczeniem socjalnym
        zycze powodzenia napewno wygrasz juz w przedbiegach ale jaja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka