andrzej.sawa 10.11.05, 15:53 Czy u was wisi flaga państwowa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: 11Listopada 10.11.05, 21:33 Jeszcze nie. Mam flagę .Nie mam gdzie (jak, na czym) powiesić. U mnie na wsi flagi tradycyjnie są tylko na budynku szkoły, nawet sołtys nie wiesza flagi. Wiem. że to nie ładnie. m Odpowiedz Link Zgłoś
januszx biało czerwona 12.11.05, 13:03 Flaga wisi jak co roku :-), co prawda masztu nie mam gdzie zamontować , ale całkiem dobrze prezentuje się na balkonie:-) A wiecie skąd wywodzi się polska falga , jej barwy , powiem Wwam,że nie koniecznie czerwień oznacza przelanąkrew a biel szlachetność i honor , choć są tacy , którzy w ten sposób interpretują pochodzenia barw. Tak naprawde polskie barwy narodowe pochodzą od Unii Polski i Litwy i jest to nawiązanie do polskiej tradycji , nalezy też wspomnieco heraldyce ,napisac ,że czerwień oznacza majestat królewski Rzeczypospolitej... Odpowiedz Link Zgłoś
januszx jakie polskie Hymny ? 12.11.05, 13:05 Własnie może spróbujecie dać odpowiedź napytanie jakie w przeszłości obowiązywały w Polsce hymny ?, lub kandydowały do tego miana? i kiedy wprowadzono Mazurek Dąbrowskiego? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
januszx tutaj jest kilkapytań o polskiej fladze i hymnie.. 26.01.06, 12:52 i wciąz nie ma odpowiedzi? zatem... Tu Małgorzato piszemy o naszych barwach narodowych... Pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Kiedy wywieszać flagę? 26.01.06, 13:23 Mam do Was pytanie,kiedy powinniśmy wywieszać flagę?Jakie są Wasze propozycje,bo 3 maja i 11 listopada to oczywiste,wielkie wydarzenia,np.śmierć Papieża też. ale inne okazje? Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Malgo, tu o patriotyzmie 02.03.06, 11:11 Znalazłem Malgo temat o naszej fladze :-) mysle ,że warto Malgo żebys zapoznał się z programem Ministra Ujazdowskiego , który ma na celu zmiane tej rzeczywistośći , zwrócenie uwagi na ksztatowanie postaw patritotycznych ,świadomości historycznej , zapoznanie się (przypomnieniem) z piekna kartą polskiej historii , bohterską postawa naszych przodków w XVII XVII, XIX czy XX wieku ale szczegóły tutaj: www.mk.gov.pl/po/regulaminy/patriotyzm-regulamin.pdf tymczasem juz mnie nie ma , ostatnio niestety mam MNIEJ czasu:-( Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Problem jest - stosowaniaa nie prawny. 02.03.06, 12:39 Nie ma potrzeby wymyślania nowych uregulowan prawnych. Jest ustawa o godle i fladze? Jest. Stosujmy. Tu jest potrzebna praca organiczna, od podstaw... aż do powszechnego stosowania, do tradycji .... stosujmy,począwszy od urzędow, poprzez szkoły, obywateli i KOŚCIÓŁ. Na tym tle spójrzmy - czy wprowadzanie wojska pod bronią i ze sztandarami do kościoła zgodne jest z w/w ustawą. Czy flaga narodowa może byc uwidoczniona na każdej uroczystości?, czy wizerunek orła (często stylizowany) moze wisieć w siedzibach stowarzyszeń, partii,w sklepach,... byle gdzie.... To jest temat i problem właściwy - a nie taki "czy 11 listopada wywieszam flagę". Najpierw niech flaga i godło zaistnieje tam,wtedy i w miejscach godnych. Nad tym popracujmy. A święto narodowe - i flaga na każdej chalupie, to jest drugi etap stosowania flagi i godła, etacji edukacji spoleczeństwa. m m Odpowiedz Link Zgłoś
malgo.neffe Re: Problem jest - stosowaniaa nie prawny. 02.03.06, 15:10 Całkowicie się zgadzam. To, że nie chodzę do kościoła i nie daje na tacę nie oznacza wcale, że nie jestem chrześcijaninem, prawda (Choć pewnie niektórzy uznają mnie za niewierną)? A ja dopisałam się jeszcze do wątku o analfabetyzmie:)) Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Problem jest - stosowaniaa nie prawny. 02.03.06, 20:49 Problemy religijne nie są takie proste. Ograniczmy się jednak do elementów państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Problem jest - stosowaniaa nie prawny. 03.03.06, 01:37 Malgo - podpisuję się , pod Twoim postem. mariusz Odpowiedz Link Zgłoś
januszx o chrzescijaństwie słów kilka :-) 03.03.06, 09:20 malgo.neffe napisała: > Całkowicie się zgadzam. To, że nie chodzę do kościoła i nie daje na tacę nie > oznacza wcale, że nie jestem chrześcijaninem, prawda (Choć pewnie niektórzy > uznają mnie za niewierną)? Miła MAlgo jesli mogę się tu wypowiedzieć ...to bardzo ważne ,że w swoim sercu uważasz się za chrześcjijanina - to co myśla inni znikome ma znaczenie ... Mam nadzieję ,że nie ma zbyt wielu takich osób , które uważają CIę za niewierną ... to takie moje skromne zdanie serdecznie Cię pozdrawiam J Odpowiedz Link Zgłoś