andrzej.sawa 23.04.06, 22:57 W Przemyślu organizują Dzień Flagi.A w naszych okolicach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
czuk1 Re: DZIEŃ FLAGI 24.04.06, 08:00 W Przemyślu jest MUzeum Dzwonów i Fajek. Może w Swieto Flagi każdy przynosi "ciekawą" flagę i powstanie tak... kolejne muzeum. -;) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
szczur1 Re: DZIEŃ FLAGI 24.04.06, 09:08 pl.wikipedia.org/wiki/Dzie%C5%84_Flagi_Rzeczypospolitej_Polskiej Odpowiedz Link Zgłoś
cperek997 Dzień Flagi... 24.04.06, 20:04 Jakoś to święto do mnie nie przemawia! Może zorganizować paradę flag, ale co więcej... Czy ten dzień nie pozostanie tylko wpisem w kalendarzu, o którym za ileś lat nikt nie będzie o nim pamiętał, bo ten dzień będzie jak wszystkie inne... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 24.04.06, 22:24 A może wykorzystamy tę okazję i przypomnimy,że 3 maja jest Święto i warto byłoby pamiętać o wywieszeniu flagi. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamchelm Re: Dzień Flagi... 25.04.06, 21:22 Wcześniej jest asawasie inne święto : 1 MAJA Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Dzień Flagi... 24.04.06, 23:06 Co z tego ,że wprwadzono Dzień Flagi kiedy jednocześniezmieniono ustawę z 1980 roku która sprowadza flagę i godło do symbolu który praktycznie wszędzie mozna eksponować. Dla mnie niektore miejsca eksponowania godła i flagi - teraz, pod rządami zmienionej (jak niżej ustawy) sa nieodpwoednie, niegodne znaczenia tych symboli. Teraz można wszystko i wszędzie zrobić z tymi świętymi symbolami zrobić, w zależności jak kto chce i jak uwaza. Oto treść zmian ustawy dokonanych w 2004 roku: ---------------------------------------------------------------------------- Art. 1. W ustawie z dnia 31 stycznia 1980 r. o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej (Dz. U. Nr 7, poz. 18, z późn. zm.1)) wprowadza się następujące zmiany: 1) w art. 3: a) w ust. 1 po wyrazach "umieszcza się" dodaje się wyrazy "w szczególności", b) ust. 2 otrzymuje brzmienie: "2. Godło Rzeczypospolitej Polskiej można umieszczać w innych miejscach niż wymienione w ust. 1, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2."; 2) w art. 5: a) ust. 2 otrzymuje brzmienie: "2. Każdy ma prawo używać barw Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności w celu podkreślenia znaczenia uroczystości, świąt lub innych wydarzeń, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2.", b) uchyla się ust. 3; 3) po art. 6 dodaje się art. 6a w brzmieniu: "Art. 6a. Ustanawia się dzień 2 maja Dniem Flagi Rzeczypospolitej Polskiej."; 4) w art. 7 dodaje się ust. 3 w brzmieniu: "3. Flagę państwową Rzeczypospolitej Polskiej można umieszczać w innych miejscach niż wymienione w ust. 1 i 2, z uwzględnieniem art. 1 ust. 2."; 5) w art. 13: a) w ust. 2 po wyrazach "lub odtwarza" dodaje się wyrazy "w szczególności", b) uchyla się ust. 3; 6) art. 15 otrzymuje brzmienie: "Art. 15. Godło i barwy Rzeczypospolitej Polskiej są umieszczane, a hymn Rzeczypospolitej Polskiej wykonywany lub odtwarzany w sposób zapewniający im należną cześć i szacunek."; 7) art. 16 otrzymuje brzmienie: "Art. 16. 1. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej nie mogą być umieszczane na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego. 2. Dozwolone jest umieszczanie na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego godła lub barw Rzeczypospolitej Polskiej w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej."; 8) art. 17 otrzymuje brzmienie: "Art. 17. 1. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, w drodze rozporządzenia: 1) wydaje przepisy przewidziane w art. 10 oraz art. 14 ust. 2, 2) może ustalać zasady obchodów świąt i rocznic państwowych oraz innych uroczystości o zasięgu państwowym lub lokalnym - biorąc pod uwagę uwarunkowania kulturowe i historyczne oraz przyjęte w tym zakresie zwyczaje, kierując się w szczególności potrzebami społeczności lokalnych. 2. Zasady i okoliczności stosowania symboli Rzeczypospolitej Polskiej w jednostkach Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej określa Minister Obrony Narodowej.". Art. 2. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszen. ----------------------------------------------------------------------------- Rodzi się wiele pytań. Nie chcę ich zadawać ale powiem ogólnie,że zmieniona ustawa sankcjonuje związanie panstwa z kościołem choć stan prawny jest inny. Czy normalne jest gdy wojsko ze sztandarami bojowymi i pod bronia wchodzi do świątyń. Czy normalne jest obwieszanie flagami miejsc odpustów, jarmarków. Ale sie naraziłem.... Wzburzonych uspokoję....choć naruszono zasady państwa świeckiego, nie mam pretensji..... bo jest ustawa sejmowa, i wszystko jest okej. m Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Dzień Flagi... 24.04.06, 23:14 Zawsze wieszałem za PRL- u i nadal od 1989 , do dziś. Choć nie jest to powszechne. m Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 25.04.06, 00:22 Niestety,ale może nasz przykład zachęci innych. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 25.04.06, 21:48 Mariusz poczytaj ostatnie posty kocham.... i powiedz czy mam mu dać w pusty łeb czy inaczej potraktować.Spamuje to dziecko ostatnimi czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Dzień Flagi... 25.04.06, 22:38 Spotkajcie się na piwie w Chelmie. Ja tam kurcze staram się nie łapać na forum za sasiedzką czupryne. Chyba, że ktos brutalnie mnie zaatakuje. Na temat 1 Maja ??? Tu (konsekwentnie rozumujac, jak w poprzednich postach)mam pogląd odmienny. Święto to przeżyło się, jest miedzynarodowym, praca nie musi być przedmiotem obchodów i celebracji, "klasa robotnicza wymiera" a jesli jest to świeto mędzynarodowe to flagi państwowe i godło do takiego świetowania nie powinny być wywieszane. Moim zdaniem tylko święta narodowe (nie koscielne, nie miedzynarodowe) powinny być honorowane emblematami narodowymi. A więć tylko 3 maja, 15 sierpna i 11 listopada. m Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 25.04.06, 23:32 To jest jakiś pomysł z wyróżnieniem świąt narodowych,ale kłopot polega na tym,że jest wolność w używaniu przez obywateli flagi narodowej.Nie można cenzurować jej używania. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa 3 - flagi na maszt 29.04.06, 08:37 Przypominam 3 Maja Święto narodowe. Flagi na maszt!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: Dzień Flagi... 29.04.06, 16:17 Tak wyszło z tą flagą. Niedługo na dzień narkomana, na demonstracjach gejów i lesbijek na czele niesina będzie polska flaga i godło narodowe. Bo przecież mówi o tym i zazwala na ich stosowanie, na zgromadzeniach i uroczystościach, wspomniana ustawa. m Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 29.04.06, 20:59 Ale my pomińmy narazie to i 3maja nie zapomnijmy o fladze. Odpowiedz Link Zgłoś
marner Re: Dzień Flagi... 29.04.06, 23:51 Po stworzeniu koalicji nikomu niepotrzebnej, flag w barwach narodowych, pojawi się bardzo wiele. Część pojawi się 1-go maja, część 3-go maja. Jestem za nie tworzeniem problemu z daty. Traktorzysta z Zielnowa i tak ma to wszystko w d... Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Dzień Flagi... 30.04.06, 00:00 Ja tego łobuza mam dawno w d... i mnie interesuje Polska,a nie takie śmiecie. U mnie flaga jak zwykle będzie wisieć.Od kilku lat na kilkumetrowym maszcie flagowym. Odpowiedz Link Zgłoś