koziorozka 04.04.08, 13:22 Niestety, nie udało mi się kupić Encyklopedii Zamościa - czekam na dodruk Mam "Encyklopedię ludzi Zamościa" - rewelacyjna. Jako ostatni jest w niej introligator Jan Żurek. A kto pierwszy? A...-Ogły. Pamięta ktoś? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alta11 Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 04.04.08, 16:56 Abdułłach Ogły piekarz z Zamościa .Miał piekarnię na rogu Bazyliańskiej, nieco cofnięty nieduży budynek.Teraz dobudowano podcienie i jest jakiś sklep Odpowiedz Link Zgłoś
leszeks Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 04.04.08, 21:34 Koziorożko, a czy było teraz jakieś nowe wydanie Encyklopedii Zamościa? Ja poluję na tę książkę już kilka lat. Pozdrawiam, Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 05.04.08, 15:51 niestety, ukazała się tylko raz - nawet w antykwariacie jest nie do zdobycia ;( Odpowiedz Link Zgłoś
supporting2 Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 06.04.08, 11:06 Marny to archiwista, historyk i regionalista który wyłącznie ze względów koniunkturalnych, ideowych i własnego widzimiscie okres województwa zamojskiego, wydarzenia. instytucje,wielkie osiagniecia miasta i dla miasta Zamościa dokonane przez ludzi z tamtego okresu ewidentnie zasluzonych (wielokrotnie wiecej niz wielu wymienionych w 2 dziełach) traktuje marginalnie,przemilcza swiadomie... tym samym wypaczajac historię Zamoscia. i w dokumentacji "jego" Archiwum PAńSTWOWEGO, gdzie p. A.Kedziora jest dyrektorem. I tym bardziej to dyskwalifikuje, że najnowsza historia w dokumentach jest dostępną na co dzien i tkwi w umyśle autora . Mierny to historyk kiedy historia manipuluj. naprawdę poczytajcie dokładnie obydwa te opracownaia... bardzo wartosciowe i niepowtarzalne przeciez. Ale ułomne mocno.Tego nikt nie zaprzeczy. Piszę o tym aby uważni czytelnicy dzieł jeszcze raz przeanalizowali te dzieła pod katem - woj.zamojskie i jego ludzie. Jednocześnie zastrzegam, ze ewentualne inne zdania pozostaWIę BEZ ODPOWIEDZI Z MOJEJ STRONY. nIE BEDE DYSKUTOWAł Z GLOSICIELAMI INNEJ PRAWDY, PRAWDY nOWEJ pOLSKI, KOSCIOłA I JEGO FUNKCJONARIUSZY. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miet.b Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory IP: *.in-addr.btopenworld.com 06.04.08, 14:28 Tuz przed swietami jeszcze widzialem w ksiegarni na Zeromskiego Odpowiedz Link Zgłoś
alta11 Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 06.04.08, 22:46 "Encyklopedia ludzi Zamościa" jest do kupienia w księgarni na Grodzkiej. Poza tym to nieprawda co pisze support. Ma ją encyklopedie Kędziory pewne braki, ale lepszego dzieła nie mamy jak do tej pory. Nie możemy więc narzekać na pewne nieścisłości, , należy złożyć autorowi podziękowanie za jego wielki trud, by przybliżyć dzieje naszego miast nam wszystkim. Krytykować łatwo, napisać jest trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Abdułłach-Ogły 07.04.08, 11:10 Biały kruk nie do zdobycia, to pierwsza encyklopedia Kędziory - miasta a nie ludzi. "Encyklopedia ludzi Zamościa" jest do kupienia, bo niedawno się ukazała. Ze zdziwieniem się z niej dowiedziałam, że Abdułłach-Ogły to nazwisko. Ojciec naszego piekarza był Turkiem, ale z pochodzenia Egipcjaninem! Jego syn Antoni przyjechał do Polski z synem Bolesławem urodzonym w Rosji. W Zamościu osiedlili się w 1944, po spaleniu ich piekarni w Tyszowcach. Odpowiedz Link Zgłoś
januszx Koniecznie do Księgarni na Grodzką ...tyl 08.04.08, 10:25 A zatem Encyklopedia jest w księgarni na Grodzkiej?, powienien ją mieć w swych zbiorach każdy kto kocha Zamość Pozdrawiam wszystkich kochających to urocze miejsce na ziemi:-) a juz teraz w obliczu zbliżającej się wiosny J Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory 09.04.08, 17:18 supporting2 napisała: > Marny to archiwista, historyk i regionalista który wyłącznie ze względów koniunkturalnych, ideowych i własnego widzimiscie okres województwa zamojskiego, wydarzenia. instytucje,wielkie osiagniecia miasta i dla miasta Zamościa dokonane przez ludzi z tamtego okresu ewidentnie zasluzonych (wielokrotnie wiecej niz wielu wymienionych w 2 dziełach) traktuje marginalnie,przemilcza swiadomie... > Brakuje Ci jakiś nazwisk w tej encyklopedii? Pisz o nich tutaj (albo gdzie indziej, a nas zawiadom), sław ich imię. Ograniczyłeś/łaś się do ogólników, więc na razie przy swoim zdaniu zostanę, że świetny to archiwista, który swoją wiedzą umie i chce dzielić się z innymi. > DYSKUTOWAł Z GLOSICIELAMI INNEJ PRAWDY, PRAWDY nOWEJ pOLSKI, KOSCIOłA I JEGO FUNKCJONARIUSZY> - to nie jest czysta zagrywka. Nawrzucać Kędziorze, a jak ktoś się z Tobą nie zgodzi, to i jemu nawrzucać, że jest "funkcjonariuszem kościoła". Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka zamojszczyk 11.04.08, 14:09 Zamojszczyk - pierwszy raz w życiu spotkałam się z tym słowem. Cudne :) W encyklopedii wyczytałam, że tak nazywano Symeona Lechaci Google znalazło jeszcze innych zamojszczyków: 1) "gorący zamojszczyk" to Piotr Ciekliński, dworzanin Zamoyskiego, pierwszy polski komediopisarz 2) "cudzoziemiec-zamojszczyk" to Szkot William Bruce - profesor Akademii 3) "ex zamojszczyk Stanisław Żółkiewski" Słowo piękne, ale co dokładnie znaczy? Miłośnik miasta? Co z Zamościem wspólnego ma Żółkiewski? Jakby miasto chciało nadawać jakieś tytuły honorowe ambasadorom Zamościa, to Zamojszczykiem to wyróznienie powinno nazwać, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka pierwszy fotograf 20.04.08, 14:47 To historia z XIX wieku. 22-letni Kazik Strzelecki przyjechał do Zamościa z Warszawy. Wystarał się o zezwolenia i w 1879 roku założył pierwszy w mieście zakład fotograficzny. A po kilku latach sam go podpalił, żeby wyłudzić ubezpieczenie. Skąd my to znamy? ;) Czy biznes był na owe czasy zbyt nowatorski, czy Kazimierz zbyt pazerny - nie wiem, bo pan Kędziora o tym nie pisze. Jednak kara była surowa - dożywotnie zesłanie. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka zamosciopedia.pl 24.06.15, 10:10 Andrzej Kędziora, niestrudzony badacz historii Zamościa właśnie udostępnia wszystkim swoje najnowsze dzieło. zamosciopedia.pl ma ponad 5 tys. haseł o naszym mieście. Fajnie się czyta, polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: zamosciopedia.pl 24.06.15, 11:38 Koziorożka zainspirowała mnie do przeczytania wątku. Zastanowił mnie wpis krytyczny (podnoszę tutaj). Czy w Encyklopedii jest tak jak pisze - suporting , nie wiem . Nie mam tego opracowania, pracowitego dyr. AP. Jeśli było by "świadomie nieprawdziwe" .... to źle byłoby dla takiej "encyklopedii". Re: Encyklopedie Andrzeja Kędziory supporting2 06.04.08, 11:06 Odpowiedz Marny to archiwista, historyk i regionalista który wyłącznie ze względów koniunkturalnych, ideowych i własnego widzimiscie okres województwa zamojskiego, wydarzenia. instytucje,wielkie osiagniecia miasta i dla miasta Zamościa dokonane przez ludzi z tamtego okresu ewidentnie zasluzonych (wielokrotnie wiecej niz wielu wymienionych w 2 dziełach) traktuje marginalnie,przemilcza swiadomie... tym samym wypaczajac historię Zamoscia. i w dokumentacji "jego" Archiwum PAńSTWOWEGO, gdzie p. A.Kedziora jest dyrektorem. I tym bardziej to dyskwalifikuje, że najnowsza historia w dokumentach jest dostępną na co dzien i tkwi w umyśle autora . Mierny to historyk kiedy historia manipuluj. naprawdę poczytajcie dokładnie obydwa te opracownaia... bardzo wartosciowe i niepowtarzalne przeciez. Ale ułomne mocno.Tego nikt nie zaprzeczy. Piszę o tym aby uważni czytelnicy dzieł jeszcze raz przeanalizowali te dzieła pod katem - woj.zamojskie i jego ludzie. Jednocześnie zastrzegam, ze ewentualne inne zdania pozostaWIę BEZ ODPOWIEDZI Z MOJEJ STRONY. nIE BEDE DYSKUTOWAł Z GLOSICIELAMI INNEJ PRAWDY, PRAWDY nOWEJ pOLSKI, KOSCIOłA I JEGO FUNKCJONARIUSZY. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: zamosciopedia.pl 24.06.15, 13:05 Post użytkownika supporting2 z 06.04.08, 11:06 czyli sprzed 7 lat. Nie wiem, po co kopiujesz takie starocie. Poza ogólnymi zarzutami konkretów w tym poście się nie doszukałam. Ślepa jestem czy forumowicz supporting2 posłużył się ogólnikami bez podstaw? Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: zamosciopedia.pl 24.06.15, 19:47 Trudno chyba posądzić mnie o naruszenie regulaminu. Nie podnosiłem wątku. Nowy wpis jest wczesniej w starym w wątku. Wątek tym swoim wpisem poniósł go kto inny. Wpis jest aktualny. Czytałem aktualny wpis i przypomniany został , aktualny stał się wątek. Adres wątku też jest aktualny. Ba, Encyklopedia jest poszukiwana. Przydało by się jej kolejne wydanie. Możesz się tylko domyślać, że piszę dlatego , że treść informacji/sygnału przekazana przez sponsoring jest dla mnie zachętą do przeczytania opracowania ale też do sprawdzenia prawdziwości informacji. Nie mogę tego spostrzeżenia wydobyć i opisać ? Do podejrzeń nie muszę mieć dowodów. Wystarczy , że znam osobowości regionalistów i przykłady fałszowania/przemilczania dorobku regionu i ludzi za okres 1975 - 2000, wyeksponowania roli kościoła. Jak przeczytam Encyklopedię nie omieszkam dokonać wpisu pochwalnego lub polemicznego z suportingiem lub krytycznego dot. autora Encyklopedii. Bez względu na przyjaźnie i stanowiska. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: zamosciopedia.pl 25.06.15, 10:27 Elektroniczna Encyklopedia Pana Andrzeja Kędziory - dyrektora Archiwum Państwowego w Zamościu jest jego wielkim dziełem, utrwalającym na wsze czasy , świetnie , najnowszą historię Zamościa i ludzi którzy tę historię tworzyli. Mało chyba miast które mają tak wielkie zasoby archiwalne/ zbiory informacji naukowo-historycznej ....pracochłonnie i atrakcyjnie uporządkowane, bardzo nowocześnienie opracowane, merytorycznie opisane (natchnione/ożywione słowami autora) wyeksponowane/udostępnione w sieci. Serdecznie gratuluję Autorowi i wykonawcy portalu/strony. PS. Treść Encyklopedii , opracowana w formie ebooka , chętnie kupowana by była, jeśli nie ma możliwości wydania w formie papierowej. PS. Nie dopatrzyłem się tendencyjnego pomijania nielubianego fragmentu historii Zamościa. Osoby i wydarzenia z okresu PRL eksponowane zostały w zależności od tego jak utrwaliły się w świadomości Szanownego Autora (tak to zawsze jest) i w aktach Archiwum państwowego. . Odpowiedz Link Zgłoś