Dodaj do ulubionych

W nowym nurcie....

IP: *.zamosc.mm.pl 04.10.03, 16:27
Ciekawy jestem .... myślę, że urzędnicy w Ratuszu też ..... jakie są opinie
naszego internetowego środowiska na różne tematy:
N a p r z y k ł a d:
1. Czy amfiteatr (dzieło czynu społecznego zamoscian w lat 70-tych)
ma być zapomniany, niszczeć, szpecić czy też ożyć, a jeśli tak
to w jakim charakterze, co tam ma być ?........
2. Czy istotnie Hypernova przeszkadza zwierzętom w ZOO? Czy nie mozna by
pogodzić interesy (cele) tych dwóch miejsc świadczenia usług? Czy np.jest
dobrym pomysłem wykonanie wejścia do ZOO od strony Hypernowej, a przy tym
wejściu czy nie mogły być place zabaw?
3. Czy nie może ktoś przedsiębiorczy (bo nie kwapią się zawodowi animatorzy
kultury ani też hotelarze) przygotować atrakcje turystyczne korzystając
z darmowej scenografii Starego Miasta, historii poszczególnych obiektów.
Przykłady tego działania można znależć niedaleko w zamkach-pałacach w
Krasiczynie, Janowcu, Baranowie Sandomierskim. Nie wystarczy np. baknąć
coś o duchu w apartamencie Hotelu Orbis lecz go pokazywać. Nie wystarczy
trzymać zbroje w Arsenale trzeba je pokazać, uzyć do nauki, rozrywki i
zabawy. A jak nie wiemy jak to się robi - zobaczmy w Krasiczynie. itd itd

cdn. nastapi po 8-ym pażdziernika moim przyjeżdzie).

Obserwuj wątek
    • Gość: janusz Re: W nowym nurcie.... IP: *.acn.pl / *.acn.pl 04.10.03, 17:10
      MAriusz podjąłeś tyle wąznych tematów. Ja bym to chętnie rozbił na trzy
      oddzielne wątki- mam taka dziwną słabość:-)
      Dzisiaj jestem bardzo zajęty ,ale musze wyrazic sowja radość widząc tak
      wielkie ożywienie na forum:-)).
      Zapraszamy wszystkich do wspólnej zabawy.

W kwestii merytorycznej postaram wypowiedziec się w poniedziąłek:-)
      j.
      • Gość: rubinzam Re: W nowym nurcie.... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 04.10.03, 17:17
        Więc i ja sie dołączę ! Jak najbardziej jestem za tym by amfiteatr ożył
        ponownie. Pamiętam jeszcze te imprezy. Tak samo podoba mi sie pomysł ozywienia
        naszej starówki. Tyle mniejszych miejscowości od Zamościa organizuje różnego
        rodzaju imprezy promujące miasto. A mamy przecież sie czym pochwalić. Myslę że
        forum się ożywi i z czasem uda nam sie wciągnąc w dyskusje więcej osób. Ja już
        jak i ubott rozsyłam link i czekam na Wasze włączenie się do akcji. Jestem
        zdania ,że nie można stać tylko z boku i patrzeć jak i co zrobią za nas inni. W
        jedności siła hihihihi Pozdrawiam
        • januszx Re: W nowym nurcie.... 04.10.03, 17:21
          świetny pomysl z rozsylaniem linkow. brawo!!. o amfiteatrze innym razem...
          pozdrawiam j.
    • gammma Re: W nowym nurcie.... 04.10.03, 17:25
      to krotko odpowiem bo z czasem kiepsko
      1 w amfiteatrze najlepiej zeby byl amfiteatr!!!
      2 mozna by pogodzic, z korzyscia dla odwiedzajacych, co po zakupach by
      przyszli zwierzaki poogladac, bo tak to musza dookola macieju jechac. ale
      znowu ktorys raz powtorze ze musialo by sie komus chciec to zorganizowac! ale
      pomysl swietny!
      3 fajnie by bylo jakby tak bylo!
      pzdr
      g
      • Gość: mm-ka Re: W nowym nurcie.... IP: *.zamosc.mm.pl 04.10.03, 21:23
        Tak amfiteatr i jakieś pokazy coś takiego jak wspominał Mariusz o Krasiczynie,
        może Zamojskie lato?
        Co do ZOO to taki projekt już był dlaczego nie zreallizowany niewiem.Może teraz
        w zwiazku z przystosowaniem do norm unijnych coś się uda zrobić.
        pzdrM
        • Gość: janusz Re: W nowym nurcie.... IP: *.acn.pl / *.acn.pl 05.10.03, 08:38
          Co prawda wolę sztuki teatralne prezentowane na Rynku Wielkim , ale pomysł
          wykorzystania do tego celu amfiteatru tez mi się podoba:-). Swoja droga już
          chyba nie pamietam kiedy byłem obecny na jakiejkolwiek imprezie w Amfiteatrze.
          Może ktoś podpowie mi co ostatnio zorganizowano w tym miejscu???

- udało mie się jednak znaleść dzisiaj chwile wolnego czasu a nie jak
          wspominałem jutro , więc pisze...

pozdrawiam
          j.
          • gammma Amfiteatr 06.10.03, 13:47
            Ostatnio w amfiteatrze odbyly sie zawody w rzucie wyrwanymi z siedzen deskami.
            Triumfowal Bolo z Peowiakow, 1.5 promila w trakcie zawodow. Po wielkim
            sukcesie i zainteresowaniu okolicznego elementu tymi zawodami, planuje sie
            zorganizowanie kolejnych w rzucie butelkami po tanim winie (w zwiazku ze
            zuzyciem calosci desek w pierwszej edycji konkursu). Dla utrudnienia
            wprowadzono dodatkowe ograniczenie dla konkurentow - musza oni byc pod wplywem
            uprzednio wypitego wina. Silna zaloga szykuje sie na osiedlu Obozna. Ale Bolo
            rowniez nie daje za wygrana i zapowiada kolejny sukces...

PS wszelkie podobienstwo do osob i wydarzen ktore mialy miejsce jest jak
            najbardziej przypadkowe

g
            • Gość: janusz Re: Amfiteatr IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 16:36
              Brawo Gamma:-)),
              Nie byłem na zawodach ale po tak barwnym opisie czuje sie jakbym sam był
              uczestnikiem zdarzeń. Oczyma wyobraźni zobaczyłem tryumfatora zawodów,
              sławetnego Bolo z butelka po winie marki :wino", przygotowującego sie do
              kolejnych mistrzostw...chyba pobił nowy rekord?!! tak osiągnął 2 promile!!!
              ale, ale cos mi się zdaje
              że wcale nie rzucił dalej...
              pozdrawiam
              j
              • gammma Re: Amfiteatr 06.10.03, 16:39
                ja tam w czasie owych rozgrywek wole sie od amfiteatru trzymac z daleka
                innym tez radze :((
                i pomyslec ze to byl "kulturalny" obiekt kiedys
                pzdr
                g

Gość portalu: janusz napisał(a):
                > Brawo Gamma:-)),
                > Nie byłem na zawodach ale po tak barwnym opisie czuje sie jakbym sam był
                > uczestnikiem zdarzeń. Oczyma wyobraźni zobaczyłem tryumfatora zawodów,
                > sławetnego Bolo z butelka po winie marki :wino", przygotowującego sie do
                > kolejnych mistrzostw...chyba pobił nowy rekord?!! tak osiągnął 2 promile!!!
                > ale, ale cos mi się zdaje
                > że wcale nie rzucił dalej...
                > pozdrawiam
                > j
                • Gość: janusz Re: Amfiteatr IP: *.acn.pl / *.acn.pl 06.10.03, 17:00
                  Kiedy te czasy świetności? to przeszłość zamierzchła jest!
                  tymczasem
                  • Gość: ubott Re: Amfiteatr IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 06.10.03, 22:04
                    Ale miejmy nadzieję że kiedyś znowu sie ożywi ten amfiteatr. Może jak trochę
                    powalczymy to coś się uda wywojować. Nie traćmy ducha hihihihi !!! Może kiedyś
                    nawet dotrzeny gdzieś do władz i zaczniemy od nich dochodzić odpowiedzi na
                    nurtujące nas pytania. A może jakąś partię założymy (ale mi sie marzy prawda ?)
                    • czuk1 Re: Amfiteatr 08.10.03, 12:08
                      Gość portalu: ubott napisał(a):

> Ale miejmy nadzieję że kiedyś znowu sie ożywi ten amfiteatr. Może jak trochę
                      > powalczymy to coś się uda wywojować. Nie traćmy ducha hihihihi !!! Może
                      kiedyś
                      > nawet dotrzeny gdzieś do władz i zaczniemy od nich dochodzić odpowiedzi na
                      > nurtujące nas pytania. A może jakąś partię założymy (ale mi sie marzy
                      prawda ?)

Nasza grupa ( poza mną - bo już władzach sie pałętałem) powinna założyć
                      Stowarzyszenie .... , albo....partię.... i część osób z grupy powinna
                      działając w tej partii, dążyć do przejęcia władzy w mieście (w wyborach) -
                      -niektórzy bowiem mają wiedzę, cechy przywódcze i pomysły na Zamość.
                      W żadnym przypadku nie powinniśmy się kłaniać, prosić, dochodzić odpowiedzi.
                      Nikt nam łaski nie robi. A jeśli robi - tym gorzej ( w demokracji)dla niego,
                      bo czyta nas kilkaset zamościan, a więc jesteśmy grupą opiniotwórczą.
                      Kto nas lekceważy - traci punkty w swoim (obecnym lub przyszłym) elektoracie.
                      Ja zawsze występuję teraz w sprawach miejskich jako "doradca" lub krytykatnt.

To humorustycznie - pzdr mariusz
            • czuk1 Re: Amfiteatr 08.10.03, 11:52
              gammma napisała:

> Ostatnio w amfiteatrze odbyly sie zawody w rzucie wyrwanymi z siedzen
              deskami.
              > Triumfowal Bolo z Peowiakow, 1.5 promila w trakcie zawodow. Po wielkim
              > sukcesie i zainteresowaniu okolicznego elementu tymi zawodami, planuje sie
              > zorganizowanie kolejnych w rzucie butelkami po tanim winie (w zwiazku ze
              > zuzyciem calosci desek w pierwszej edycji konkursu). Dla utrudnienia
              > wprowadzono dodatkowe ograniczenie dla konkurentow - musza oni byc pod
              wplywem
              > uprzednio wypitego wina. Silna zaloga szykuje sie na osiedlu Obozna. Ale Bolo
              > rowniez nie daje za wygrana i zapowiada kolejny sukces...
              >
              > PS wszelkie podobienstwo do osob i wydarzen ktore mialy miejsce jest jak
              > najbardziej przypadkowe
              >
              > g
              No nie. Rewelacja. Ujawniła się autorka komedii, satyryczka, dziennikarka.
              Gratulacje. Tak trzymaj.
              pozdr wszystkich po podróży za kierownicą na trasie Jurata-Zamość (8,5 godz
              z przerwami) -mariusz
              • Gość: janusz Re: Amfiteatr IP: *.acn.pl / *.acn.pl 08.10.03, 12:55
                Fakt - Gamma talent ma:-)
                Wynika z tego , ze wyjechałęs gdy noc jeszcze była...
                witamy zatem na forum:-)
                j
                • czuk1 Re: Amfiteatr 08.10.03, 18:21
                  Gość portalu: janusz napisał(a):

> Fakt - Gamma talent ma:-)
                  > Wynika z tego , ze wyjechałęs gdy noc jeszcze była...
                  > witamy zatem na forum:-)
                  > j

Trasa blisko 700 km, wróciłem dziś , przed 2-gą w nocy. Jazda b.często
                  w gęstym deszczu. W sumie nic przyjemnego.
                  Przy okazji podziwiam Twoją wiedzę historyczną... i nie tylko w tej
                  dziedzinie.
                  pzdr M
                  • tytus.de.zoo Re: Amfiteatr 08.10.03, 19:33
                    > 2. ... wejścia do ZOO od strony Hypernowej ...

A propos zoo. przejezdalem kolo zoo i zobaczylem misie. Strasznie żałośnie
                    wygladają na tym betonie. W warszawie tez sa misie na wybiegu przy ulicy, ale
                    sam wybieg jest jakiś ładniejszy. imituje jakaś skałkę, górę, ten w zam. jakiś
                    taki mały i płaski. Ale, że oglądałem go tylko przejazdem to ostatecznych
                    osądów nie wydaję.
                    Ogrody zoo w takiej formie jaka mamy teraz w polsce sa troche żałosne.
                    Zwierzęta w klatkach sa mało zachęcające i takie ich trzymanie mało edykacyjne.
                    Stwarza poczucie przyzwolenia, że trzymanie zwierzat w klatach jest ok. Zoo
                    musi byc aktywne, musi dawać cos wiecej niz bierne ogladanie. w maju bylem w
                    anglii i ogladalem kilka prywatnych ogrodow. nie byly nastwione na ilość, lecz
                    na jakosc (np. tylko owl na otter center). mniejsza roznorodnosc gatunkowa (to
                    tez dla nich wiecej miejsca) i zarazem wieksza specjalizacja. W takich
                    miejscach można bezpieczniej organizować pokazy (mają specjalistów od każdego
                    gatunku + volunatriusze) co dane gatunki potrafia, jak żyja, jak żeruja,
                    bliższy kontakt itp. U nas zoo to wystawy, o tu jest miś, miś ma 20 m2, żebyś
                    go mógł z bliska zobaczyć :(

> 3. Czy nie może ktoś przedsiębiorczy (bo nie kwapią się zawodowi animatorzy
                    > kultury ani też hotelarze) przygotować atrakcje turystyczne korzystając
                    > z darmowej scenografii Starego Miasta, historii poszczególnych obiektów.
                    > Przykłady tego działania można znależć niedaleko w zamkach-pałacach w
                    > Krasiczynie, Janowcu, Baranowie Sandomierskim. Nie wystarczy np. baknąć
                    > coś o duchu w apartamencie Hotelu Orbis lecz go pokazywać. Nie wystarczy
                    > trzymać zbroje w Arsenale trzeba je pokazać, uzyć do nauki, rozrywki i
                    > zabawy. A jak nie wiemy jak to się robi - zobaczmy w Krasiczynie. itd itd

To w sumie święta prawda. Zamki można oglądać, ale jak wiemy jak coś sie extra
                    na nich dzieje to jest ciekawiej. W lato byłem w chełmie, pojechałem zwiedzić
                    podziemia. Podziemia jak podziemia, nie powiem fajne są, ale podobało mi się,
                    że organizatorzy dbają o dodatkowe atrakcje. W pewnym momencie zgasło światło i
                    pojawił się duch :) Jak dla mnie to trochę za długo przemawiał, ale widziałem
                    po dzieciach biorących udział w wycieczce, że zrobił na nich wrażenie (na
                    dorosłych zresztą też, potem pytali się swoich partnerów/ek: ale zrobiłeś/aś
                    zdjęcie duchowi? :)) także i u nas można.

• Gość: Mariusz RE ZMODERNIZOWAĆ ZOO IP: *.zamosc.mm.pl 08.10.03, 22:45
                      tytus.de.zoo napisał:

> > 2. ... wejścia do ZOO od strony Hypernowej ...
                      >
                      > A propos zoo. przejezdalem kolo zoo i zobaczylem misie. Strasznie żałośnie
                      > wygladają na tym betonie. W warszawie tez sa misie na wybiegu przy ulicy, ale
                      > sam wybieg jest jakiś ładniejszy. imituje jakaś skałkę, górę, ten w zam.
                      jakiś
                      > taki mały i płaski. Ale, że oglądałem go tylko przejazdem to ostatecznych
                      > osądów nie wydaję.
                      > Ogrody zoo w takiej formie jaka mamy teraz w polsce sa troche żałosne.
                      > Zwierzęta w klatkach sa mało zachęcające i takie ich trzymanie mało
                      edykacyjne.
                      >
                      > Stwarza poczucie przyzwolenia, że trzymanie zwierzat w klatach jest ok. Zoo
                      > musi byc aktywne, musi dawać cos wiecej niz bierne ogladanie. w maju bylem w
                      > anglii i ogladalem kilka prywatnych ogrodow. nie byly nastwione na ilość,
                      lecz
                      > na jakosc (np. tylko owl na otter center). mniejsza roznorodnosc gatunkowa
                      (to
                      > tez dla nich wiecej miejsca) i zarazem wieksza specjalizacja. W takich
                      > miejscach można bezpieczniej organizować pokazy (mają specjalistów od każdego
                      > gatunku + volunatriusze) co dane gatunki potrafia, jak żyja, jak żeruja,
                      > bliższy kontakt itp. U nas zoo to wystawy, o tu jest miś, miś ma 20 m2, żebyś
                      > go mógł z bliska zobaczyć :(
                      >
                      Moje mocne ale długie wsparcie poglądu Tytusa(pisane przeze mnie analfabetę
                      komputerowego) znikło bezpowrotnie, zostało "cudownie jakoś wykasowane".
                      Dlatego krótko. To co mamy i chwaliliśmy sie - nasze ZOO - staje sie klatką i
                      męczarnią zwierząt. Warto podjąć wielkie starania o modernizację ZOO , w duchu
                      ekologicznym. Szczególnie misie i inne drapieżne oraz wszystkie inne zwierzęta
                      uścisnione w małych klatkach powinny od nas szybko odejść (wyjechać), powinny
                      zostać te którym zapewnimy dobre dla nich warunki bytowania. a tak jak teraz to
                      nie tylko męczymy te zwierzęta, ALE UCZYMY DZIECI JAK MOŻNA NIEWOLIĆ I MĘCZYĆ
                      ZWIERZĘTA, my naczelni wśród zwierząt.
                      Trochę mi wstyd (teraz dopiero) za to, że brałem bezposredni udział w
                      skutecznej akcji starań władz i Pani Posłanki Marii Lorenz o środki
                      finansowe, , potem szybkie zaprojektowanie, wybudowanie i przeniesienie ZOO ze
                      skandlicznej siedziby na Starym Mieście. Teraz już nie mogę się chwalic, bo
                      zrobilśmy prymityw.
                      Widać tu (to mnie tylko pociesza) analogię do ludzi. W PRL - model bloków i
                      noclegowni. W świecie cywilizowanym - życie rodzin w domach jedno-dwu
                      rodzinnych w otoczeniu przyrody, ciszy i intymności.
                      pzdr M

> > 3. Czy nie może ktoś przedsiębiorczy (bo nie kwapią się zawodowi animatorz
                      > y
                      > > kultury ani też hotelarze) przygotować atrakcje turystyczne korzystając
                      > > z darmowej scenografii Starego Miasta, historii poszczególnych obiektów.
                      > > Przykłady tego działania można znależć niedaleko w zamkach-pałacach w
                      > > Krasiczynie, Janowcu, Baranowie Sandomierskim. Nie wystarczy np. baknąć
                      > > coś o duchu w apartamencie Hotelu Orbis lecz go pokazywać. Nie wystarczy
                      > > trzymać zbroje w Arsenale trzeba je pokazać, uzyć do nauki, rozrywki i
                      > > zabawy. A jak nie wiemy jak to się robi - zobaczmy w Krasiczynie. itd itd
                      >
                      > To w sumie święta prawda. Zamki można oglądać, ale jak wiemy jak coś sie
                      extra
                      > na nich dzieje to jest ciekawiej. W lato byłem w chełmie, pojechałem zwiedzić
                      > podziemia. Podziemia jak podziemia, nie powiem fajne są, ale podobało mi się,
                      > że organizatorzy dbają o dodatkowe atrakcje. W pewnym momencie zgasło światło
                      i
                      >
                      > pojawił się duch :) Jak dla mnie to trochę za długo przemawiał, ale widziałem
                      > po dzieciach biorących udział w wycieczce, że zrobił na nich wrażenie (na
                      > dorosłych zresztą też, potem pytali się swoich partnerów/ek: ale zrobiłeś/aś
                      > zdjęcie duchowi? :)) także i u nas można.
                      >
                      >
                      >
                  • januszx Re: Amfiteatr 09.10.03, 09:57
                    700 km w deszczu po polskich drogach , naprawde nie zazdroszcze , mimo ,że
                    lubię jeżdzić, nawet bardzo. Jak zniosłeś ta podróż ?

odnośnie mojej wiedzy historycznej to z pewnościa przesadzać. Bardzo lubie
                    Zamość, jego historię , zabytki. Człowiek musi mieć w życiu jakieś
                    zainteresowania, coś co naprawde lubi, inaczej by zwariował!
                    pozdrawiam
                    janusz
        • Gość: ubott Re: W nowym nurcie.... IP: *.zamosc.sdi.tpnet.pl 09.10.03, 04:27
          A jednak cos sie dzieje w sprawie zoo !!! A oto link
          roztocze.net/newsroom.php/15138 Byłem w zoo ostatnio i rzeczywiscie sa
          juz pewne zmiany. Wiec zapewne jest sprawa na dobrej drodze. Oby tak dalej
          • czuk1 Re: W nowym nurcie.... 09.10.03, 05:05
            Gość portalu: ubott napisał(a):

> A jednak cos sie dzieje w sprawie zoo !!! A oto link
            > roztocze.net/newsroom.php/15138 Byłem w zoo ostatnio i rzeczywiscie sa
            > juz pewne zmiany. Wiec zapewne jest sprawa na dobrej drodze. Oby tak dalej

Tego nie znałem. To niech ZOO trwa i wchodzi szybko w normy unijne. pzdr M
            • januszx Re: W nowym nurcie.... 09.10.03, 10:01
              Jak miło znowu powitac Tytusa, który zawsze potrafi nas zaskoczyć
              informacjami , szczególnie jeśli chodzi o faunę i florę ,ale nie tylko.
              Misie nie maja za dużo miejsca - to prawda , ale w porównaniu do swojej
              poprzedniej siedziby to raj teraz mają .
              Oczywiście duż o jeszcze trzeba zrobić , ale artykuł przeczytany w roztocze on
              line daje duże nadzieji na poprawę sytuacji..
              pozdrawiam
              j
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka