Dodaj do ulubionych

Trzej wielcy Polacy..

16.12.03, 21:10
Rozpoczynam nowy wątek i na początek wstawię jednego bohatera, nie był bym
soba gdybym nie wykorzystał sytuacji
i wpisał nie pierwszej pozycji: :-).
Jan Zamoyski - kanclerz i hetman wielki koronny

dwie nastepne popstaci bedą spoza regionu...

Jutro jeszcze pociągnę temat a tymczasem jestem bardzo ciekawy waszej
opinii:-)
Temat aktualnie ekspoloatowany jest w trójce.
Obserwuj wątek
    • gammma jaki temat? 17.12.03, 08:41
      temat Zamojskiego jest exploatowany w "trujce", jesli sie mozna spytac?
      ??
      g
      • januszx Re: jaki temat? 17.12.03, 08:47
        Och jak miło widzieć! - św. Duch pana...:-)
        Temat wielkich Polaków eksploatowany w trUjce (ja znam taki zapis )
        a Zamoyskiego niestety nie, chociaż jakiś miesiąc temu Hetman był bohaterem
        audycji "piękny i bestia" w prog. trzecim ...(że tak pozwolę sobie napisać)
        • gammma Re: jaki temat? 17.12.03, 08:52
          aha! Czyli Zamojskiego sam sobie dodales do tej trojki? czyli kogos tez
          musiales tez z niej wyrzucic?
          niestety te fale do mnie nie dochodza :(
          pzdr
          g

januszx napisał:
          > Och jak miło widzieć! - św. Duch pana...:-)
          > Temat wielkich Polaków eksploatowany w trUjce (ja znam taki zapis )
          > a Zamoyskiego niestety nie, chociaż jakiś miesiąc temu Hetman był bohaterem
          > audycji "piękny i bestia" w prog. trzecim ...(że tak pozwolę sobie napisać)
          • januszx Re: jaki temat? 17.12.03, 09:04
            W radiu pt. 3 aktualnie leci program "Trzech Wielkich Polaków" Gammo, znani
            ludzie wypowiadają się , kto dla nich jest najwiekszym Polakiem i padają
            nazwiska
            oczywiście najwięcej głosów ma... ?
            Jana Zamoyskiego nikt jeszcze z głosujących nie wymienił ale ja jako ten
            lokalny patrio pozwliłem sobie to uczynić , jako że uważam , że Zamoyski
            wielkim Po...był
            Był najwazniejszą po królu osobą w państwie za panowania kilku monarchów ..ale
            ja tu nie będę uzasadniał mojej kandydatury , gdyz mam zamiar temat Jana
            Zamoyskiego ekspoloatować jeszcze przez czas jakiś w innych watkach , także
            myślę , ze uzasadnień bedzie w przyszłości aż nadto...
            pozdrawiam w ten śnieżny ranek
            J
            • gammma śnieżny?? 17.12.03, 09:07
              co ty? leci to biale z nieba? a czy zalega czy sie tworzy bloto posniegowe?
              a czy zima zaskoczyla znowu drogowcow? czy moze tym razem wyjatkowo drogowcy
              zime?

dzieki za wyjasnienia co leci w 3.
              :))
              g

januszx napisał:
              > W radiu pt. 3 aktualnie leci program "Trzech Wielkich Polaków" Gammo, znani
              > ludzie wypowiadają się , kto dla nich jest najwiekszym Polakiem i padają
              > nazwiska
              > oczywiście najwięcej głosów ma... ?
              > Jana Zamoyskiego nikt jeszcze z głosujących nie wymienił ale ja jako ten
              > lokalny patrio pozwliłem sobie to uczynić , jako że uważam , że Zamoyski
              > wielkim Po...był
              > Był najwazniejszą po królu osobą w państwie za panowania kilku
              monarchów ..ale
              > ja tu nie będę uzasadniał mojej kandydatury , gdyz mam zamiar temat Jana
              > Zamoyskiego ekspoloatować jeszcze przez czas jakiś w innych watkach , także
              > myślę , ze uzasadnień bedzie w przyszłości aż nadto...
              > pozdrawiam w ten śnieżny ranek
              > J
              • januszx snieżne stacje 17.12.03, 09:16
                to białe nie leci ...juz przyleciało , jeszcze się tymczasem nie urobiło
                posniegowe i jest naprawde ładnie:-) ,ale mogę Cię pocieszyc Gammo , błoto
                pośniegowe zapowiadane jest..jak najbardziej już jutro , juz pojutrze....

Nie jestem fanatykiem 3-ki (choć słucham dosyć często) , w sumie więcej
                słucham radia Jaaz np. w tej chwili leci.... a czasmi Radiostacji , niekiedy
                jeszcze 2 -ki a o 22-giej radia pogoda , gdyz od pon. do piat. audycje o tej
                porze mają Jan Chojnacki i W. Maan a warto posłuchać i dla muzyki
                przezentowanej
                i dla rozmów prowadzonych:-)
    • ryza_malpa1 Re: Trzej wielcy Polacy.. 17.12.03, 16:14
      Dla świata:
      Wałęsa, Jan Paweł II, Chopin
      Dla mnie osobiście:
      Kołakowski, Gombrowicz ( cóż za zestaw)..no i ....
      • januszx Jan Paweł II 18.12.03, 11:10
        Cóż ..ja dorzucam druga postać , którą powinna byc pierwszą
        Jan Paweł II - oczywiście
        wielka postać , mądry człowiek
        możnaby pisac elaborat ale ja zacytuje tylko cytat z naszego papieża...
        który usłyszałem ostatnio w wykonaniu Krzysztofa Majchrzaka w nocnej 2 -
        godzinej audycji w 3-ce (Ryża-pozdrawiam:-)))- słyszałas?
        - "zobacz siebie w drugim człowieku i znajdź drugiego człowieka w sobie"

czyż ten Wielki Człowiek nie kieruje się w swoim zyciu takim lub podobnym
        mottem...

pozdrawiamm przedswiątecznie
        J
        • ryza_malpa1 Re: Jan Paweł II 19.12.03, 06:28
          Nie wiem.
          Opodziwiam dziło życia Papieża ale " nie jest papieżem mojego kościoła":) tak
          więc do kategorii "osobiście" mi nie pasuje :))))
          Pozdrawiam.
          • januszx Re: Jan Paweł II 19.12.03, 09:13
            Ależ Ryża ...spoko ja nie widzę problemu, kązdy przecież może mieć swoich
            bohaterów:-), poza tym wybrałaś niezwykłych ludzi! a kto trzecim jest domyslam
            się - bohater Konopienki...

Ja cenie naszego papieża również za Jego tolerancję , zrozumienie dla Innych
            np. chyba kazdy wie ,że pozostaje w przyjacielskich stosunkach od ponad 60-ciu
            lat ze swoim kolega z lat szkolnych Żydem -Jurkiem Krugel.

"W 1997 roku, podczas wizyty w Zakopanem, Jan Paweł II spotkał się
            w "Księżówce" ze swoimi kolegami gimnazjalnymi Teofilem Bojesiem i Stanisławem
            Jurą. - "Jak długo zamierza Wasza Świątobliwość zostać z nami w Polsce tym
            razem? - zapytał Jura. - Mam nadzieję, że przynajmniej miesiąc?" - "Och, nie -
            odpowiedział Jan Paweł II. - Muszę wracać do Rzymu pojutrze. Wiecie, że jestem
            papieżem. Mam dużo pracy w Watykanie." - "Dlaczego uciekasz tak szybko? -
            spytał Jura. - Czyż nie zostawiłeś tam Jurka Klugera w zastępstwie?". (Dla
            wyjaśnienia: mieszkający w Rzymie inżynier Jerzy Kluger, Żyd z Wadowic, jest
            przyjacielem Karola Wojtyły od czasów młodości.)"

"Były prezydent Włoch Sandro Peretini, przyjaźniący się od lat z Papieżem,
            powiedział mu kiedyś wprost: "Ojcze Święty, jestem człowiekiem niewierzącym. W
            postępowaniu kieruję się tym, co wskazuje mi moje sumienie". Na to Jan Paweł
            II odrzekł: "O, to także jest transcendencja". "

• ryza_malpa1 Re: Jan Paweł II 19.12.03, 19:27
              januszx napisał:

> Ależ Ryża ...spoko ja nie widzę problemu, kązdy przecież może mieć swoich
              > bohaterów:-), poza tym wybrałaś niezwykłych ludzi! a kto trzecim jest
              domyslam
              > się - bohater Konopienki...

hyhyhyhhhyyyyyyy.....Kaziuk?????? ;-)
              • users1 Re: Jan Paweł II 19.12.03, 20:34
                .... i jak się domyślam to chodzi t tego Kaziuka z innego wątku (rola filmowa)
                W.2
              • januszx Kaziuk bohater?! 19.12.03, 21:09
                A co Ryża czyż Kaziuk nie był wzorem ojca , męża !...no może troszkę
                przesadziłem ...te marzenia senne związane z nauczycielką - ale z drugiej
                strony...to przecie tylko człowiek
                pozdrawiam
                J
                • ryza_malpa1 Re: Kaziuk bohater?! 19.12.03, 21:45
                  No cóż....nie wiem czy Konopielke czytałeś , jak nie to bardzo polecam :)))))
                  Całą moje rodzina mówi cytatami z tego wielkiego dzieła , tak więc stosunek
                  Kaziuka do wszytskiego znam, jakby tu powiedziec , na wylot :))))Nie jest moim
                  ideałem mężczyzny. Za to odtwórca roli filmowej do ideału niebezpiecznie sie
                  zbliża.
                  A kiedys Pana Krzysia widziaam na żywo na Dworcu Centralnym w WArszawie ( ha,
                  kogo ja tam nie widzialam !!) i szczerze mówiąc cięzko sie przestraszyłam - nie
                  chciałam go wtedy spotkac w ciemnej ulicy ( teraz jak najbardziej :-).
                  Ale wtedy jeszcze nie wiedziałam, ze on taki " sercowy " jest :))))
                  • januszx Re: Kaziuk bohater?! 19.12.03, 22:07
                    Ależ Ryża !nie wyczułaś ironii... moja droga a co z sygnaturką Twoją ?
                    zapomniałaś o niej.
                    Nie czytałęm Konopielki ale film oglądałem kilka razy ..i wiem coż za bohater
                    z Kaziuka ....
                    A KRzysztofa M jeszcze nie spotkałem ...ni na dworcu ni w innym miejscu ale
                    kto wie... nie zbadane są wyroki ....
                    pozdrawiam
                    • ryza_malpa1 Re: Kaziuk bohater?! 19.12.03, 22:11
                      Ironie wyczułam po fakcie :)))
                      W związku z powyższym jide spać, bo padam na ryży pysk :)
                      Dobranoc.
                      • ubott.1 Re: Kaziuk bohater?! 21.12.03, 02:18
                        A moim skromnym zdaniem w teraźniejszych czasach Jan Paweł II i Wałęsa są
                        czołowymi postaciami, dzięki którym jest to co jest teraz w Polsce, czyli np.
                        to jak to powiedział jeden z uczestników spotkana z Wałęsą, że mogą teraz na
                        żywo w programie telewizyjnym zapytać byłego prezydenta o wszystko bez żadnych
                        sankcji. O Wałęsie można mówić dużo i dobrze i źle ale jedno należy mu
                        przyznać. Ten człowiek rozmontował komunizm w europie (oczywiście nie sam). A
                        sądzę, że dzięki papieżowi unikneliśmy wojny domowej jak choćby w Jugosławi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka