Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie

20.11.09, 19:52
Jestem w niemczech od kwietnia br.i mam pewien problem. od lipca jestem zameldowana u mojego chlopaka,pracuje za 300euro miesiecznie. nie jestem jednak ubezpieczona poniewaz musialabym sie ubezpieczac prywatnie oraz nadplacic zalegle ubetpieczenie od czasu zameldowania. Powodem nie oplacania mi ubezpieczenia jest jak mowia mi w karzdym biurze zbyt wysoki(o 200euro) zarobek mojego partnera. jesli ktos mial podobny przypadek lub umie mi pomoc bede bardzo wdzeczna za okazane mi zainteresowanie i pomoc.
Obserwuj wątek
    • caysee Re: ubezpieczenie 20.11.09, 20:27
      Ja wprawdzie nie mialam podobnego przypadku, ale nie wiem co ma zarobek PARTNERA
      do twojego ubezpieczenia.
      • karenjanusz Re: ubezpieczenie 20.11.09, 20:44
        nie wiem dokladnie jak to opisac ale chodzi o to ze nawet gdybym ja nie pracowala to jego pensja powinna wystarczyc nam na zycie. jest troche podobnie jak w pl kiedy dochod na jednego czlonka rodziny przekracza np. 400zl to nie nalezy ci sie tz. zasilek rodzinny. Mimo wszystko dzieki za zainteresowanie
        • drugi_redemptorysta praca za 300 € miesięcznie 21.11.09, 00:16
          jest zwolniona z obowiązku opłacania składek ubezpieczenia przez pracownika, więc nic nie musiałabyś nadpłacać.
          Zależy Tobie na ubezpieczeniu chorobowym. Z ARGE nic Tobie nie przysługuje, ponieważ przyjaciel zarabia więcej, niż wynosi minimum socjalne. Rozmawiałaś już w Krankenkasse, np. AOK, co masz zrobić, żeby mieć ubezpieczenie lekarskie? Spróbuj wykazać w ARGE, że jesteś na swoim utrzymaniu, tzn. nie istnieje wspólnota z przyjacielem. Podnajmujesz od niego pokój i już. Ale trudno doradzić na odległość, nie znając szczegółów.
          • artur666 Re: praca za 300 € miesięcznie 23.11.09, 12:14
            Panienka musi poprostu wiecej zarabiac....
            • drugi_redemptorysta spróbuj wytłumaczyć pracodawcy, że 23.11.09, 13:20
              np. przy 480 € będzie mniej odprowadzał niż przy 300 €.
              • artur666 Re: spróbuj wytłumaczyć pracodawcy, że 23.11.09, 14:11
                Nie wiem co masz na mysli. 1/4 etatu czy inna forme umowy o prace? Wiesz, umowe
                pozniej trzeba wypowiadac (Kündigungsschutz!), Arbeitsgeber moze wlasnie z tym
                miec problem. Ubezpieczenia, podatki itp. Na Steuerfrei ma mozliwosc podziekowac
                za prace z dnia na dzien. A w dzisiejszych czasach to wiele warte dla niektorych
                pracodawcow z mniejszych firm.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka