Dodaj do ulubionych

Studia Ścisłe

16.12.13, 21:47
Hey !!
Mieszkam obecnie w Niemczech, gdzie widzę że prawdziwą pracę znajdę po studia inż.

Mam pewien problem :
A) W pl skończyłem politologie (pomyłka życiowa)
B) Słaba matematyka (czy na studiach można ją powtórzyć i wytłumaczyć)
C) Wiek 28 lat ?

Czy ktoś z was studiuje przedmioty ścisłe i może coś powiedzieć, opowiedzieć.
Szczególnie interesuje mnie stosunek nauczycieli, moi byli bardzo aroganccy.
Bardzo Wszystkim Dziękuje
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Studia Ścisłe 16.12.13, 23:10
      Problemem moze byc ewentualnie brak wystarczajacej znajomosci niemieckiego - jezeli znasz jezyk przynajmniej na poziomie C1 i zdasz egzamin DSH lub DaF, droga do studiow stoi otworem.
      Matematyka nie jest problemem - pytanie, co znaczy slaba - slabo uczona w polskim liceum (brak wiadomosci), czy po prostu malo rozumiesz - to przeskoczyc trudniej, niz zwykly brak wiedzy.
      Nie wiem, jak jest na innych uniwersytetach, na moim sa organizowane kursy dla przyszlych studentow przedmiotow scislych.
      Wiek nie jest przeszkoda - sama zaczelam tu studia majac 29 lat i wcale nie bylam najstarsza. Wielu studentow to osoby 30+.
      Pytanie tylko, czy studia inzynierskie nie beda dla ciebie kolejna zyciowa pomylka? Przy wyborze drogi zawodowej, nie warto kierowac sie tylko i wylacznie mozliwoscia znalezienia pracy - zeby ja dobrze wykonywac, trzeba sie nia choc w pewnym stopniu interesowac, podobnie studiujac. Slaba matematyka moze swiadczyc, ze przedmioty scisle to nie koniecznie to, co cie interesuje?
      Co do wykladowcow, roznie bywa, ja osobiscie nie spotkalam sie z arogancja z ich strony. Aroganccy bywaja tu studenci i to czesto, niestety.
      • hmmm11 Re: Studia Ścisłe 17.12.13, 08:00
        Witaj
        Sprawa wygląda następująco Fizyką interesowałem się długo , nawet teraz potrafię powiedzieć definicję prędkości światła , wymiany ciepła ALE:
        Gimnazjum i Liceum miałem nauczycielki, które przez 45 miały zrobić 12 zadań !! I koniec nie rozumiesz zostajesz. Ale gdy chodziłem w Lo na dodatkowe zajęcia i ta sama nauczycielka tłumaczyła już na spokojnie to robiłem to bez problemu.

Mój Niemiecki to B1, ale od kiedy sam widzę co się dzieje mam motywację i od przyszłego roku zapisuję się na b2 a potem c1.
        Tylko jeszcze jeden problem to ... brak matmy na świadectwie....

Dziękuje
        Pozdrawiam
        P.s. Ja nigdy arogancki nie byłem , dlatego zachowanie kadry PROF w POlsce tak mnie zdziwiło .
        • ann_le Re: Studia Ścisłe 04.01.14, 00:09
          ja jestem na fizyce w Niemczech (LAG). Jesli masz pytania to napisz mi maila.

Pozdrawiam
          • hmmm11 Re: Studia Ścisłe 07.04.14, 07:23
            a możesz podać maila
            • annajustyna Re: Studia Ścisłe 07.04.14, 10:26
              Pewnie na gazetowego.
              • chief-denunciator Re: Studia Ścisłe 07.04.14, 10:55
                annajustyna napisała:

> Pewnie na gazetowego.
                =======================

Nie każdy musi wiedzieć, co to znaczy...
                Byłabyś tak uprzejma i rozwinęła temat!

Ot, co...

Postscriptum

Ciągle problemy z tymi Niemcami...
                (Jacek Protasiewicz)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka