katiko
21.02.14, 12:11
Mam pytanie.
Mieszkam w Niemczech. Jestem na poziomie B2, od tygodnia biore lekcje i pod koniec marca chce sprobowac zdac egzamin B2. Od kwietnia zaczynam kurs C1, bo na B2- ktory jest moim wlasciwym poziomem - nie mieli miejsca. To dobra szkola, intensywna i tylko dla tych co maja mature i moga studiowac w Niemczech. Niestety pozniej poziomu C2 nie robia.
Problem w tym, ze chce przygotowac sie do uznania mojego dyplomu w celu bycia tu nauczycielka. U mnie w Baden -Wurttemberg chca poziom niemieckiego C2+!!!
Zdal to ktos a Was? Poleca mi jakas szkole? ksiazki? Nauczyciela online? Ile czasu zajelo mu przygotowanie?
Pytam, bo druga opcja to pojscie na studia tutaj i ich szybkie skonczenie. Albo ten sam kierunek - pytanie tylko czy mi przepisza przedmioty z Polski. Ewntualnie cos innego co sprawia mi obecnie wieksza przyjemnosc. Jak po skonczeniu studiow w Niemczech beda podchodzic do uznania prawa do wykonywania zawodu z kierunkow studiowanych w Polsce?
Oczywiscie, niemiecki tak czy inaczej mi sie przyda wiec oczywiscie chce sie go uczyc (szkola juz oplacona), ale jesli nie mam szansy na C2+ to nie chce marnowac czasu na rzucanie sie na wiatr tylko chcialabym zaczac te studia jak najszybciej.
Bede wdzieczna za wskazowki.