Dodaj do ulubionych

Pomoc socjalna

31.05.15, 13:33
Witam. Mam kilka pytań na temat otrzymania pomocy socjalnej w niemczech.
Mam 21 lat jestem zatrudniony w niemczech na zasadzi Mini-Job moje wynagrodzenie miesieczne wynosi 540euro. Wynajmuje mieszkanie od pracodawcy za ktore place miesiecznie 490euro. Wszystko jest udokumentowane. Posiadam dokumety zatrudnienia ja i dokumety wynajmu wiec wydaje mie sie ze wyzyc miesiecznie za 50euro to troche malo. znojomi powiedzieli mi ze moge sie starac o jakas pomoc socjalnoa Mam kilka pytan na ten temat.
Czy moge sie starac o ta pomoc
Jakie dokumety mi sa potrzebne
Gdzie zlozyc te dokumety
Obserwuj wątek
    • vermieter a jak do tej pory zyles za 50 €? 31.05.15, 13:44
      540 € na papierze a reszta do reki?
      • digit94 Re: a jak do tej pory zyles za 50 €? 31.05.15, 13:50
        tak reszta do reki
        • vermieter bez sarkazmu, kazdy sie zapyta o to samo, 31.05.15, 14:14
          czy to w urzedzie finansowym, czy w jobcenter. Podejrzenie nasuwa sie samo, ze masz lewe dochody albo zyjesz z oszczednosci.
          Jezeli wydajesz wiecej niz deklarujesz jako dochody, to roznica skad sie bierze???
        • rotkaeppchen1 Re: a jak do tej pory zyles za 50 €? 31.05.15, 19:44
          No to jak reszta do reki, to masz z czego zyc?
          Albo zabierz sie do roboty na caly etat.
    • digit94 Re: Pomoc socjalna 31.05.15, 13:46
      Mieszkam z ojcem -.- ja tylko chcialem sie dowiedziec czy mam jakies prawo do tego zasilku
      • vermieter teoretycznie tak, ale nic konkretnego 31.05.15, 14:11
        nie mozna powiedziec, bo za malo informacji.
        Zwroc sie do Jobcenter w okolicy.
      • edyta.86 Re: Pomoc socjalna 10.06.15, 11:08
        teoretycznie prawa nie masz. nie jestes obywatelem Niemiec i nie masz min. 1 roku okresow skladkowych (bo Minijob to praca, za ktora nie jest odprowadzane ubezpieczenie i podatek), nie jestes chory, czyli pracowac mozesz. idz do Jobcenter/ Agentur für Arbeit w Twojej okolicy. tam udziela Ci informacji. byc moze okaze sie, ze nie dostaniesz zasilku,a prace.
        • rotkaeppchen1 Re: Pomoc socjalna 11.06.15, 10:10
          Ale on nie szuka pracy a drogi, jak wyludzic kase od panstwa! Przeciez kase ma, 450 oficjalnie a reszta na czarno. Czyli chce po prostu jeszcze wiecej kasy za nic. A to, to juz jest zlodziejstwo i powinno byc karane.
    • edyta.86 Re: Pomoc socjalna 10.06.15, 12:18
      przeciez UE nie ma nic wspolnego z prawem do zasilku w Niemczech! zeby otrzymac zasilek jako obcokrajowiec w Niemczech, musisz spelnic okreslone wymagania. nie dostajesz przeciez zasilku od Unii. ja uwazam to rozwiazanie za bardzo dobre, bo inaczej byloby jeszcze wiecej darmozjadow niz jest. juz wystarczajaco duzo azylantow utrzymuje z moich podatkow. Grecy tez nie dostaja zasilku z Niemiec, a z budzetu Greckiego....
    • rotkaeppchen1 Re: Tu jest pies pogrzebany! 12.06.15, 10:07
      Prawo powinno byc srogie dla zlodziei.
      Ok, jasne, ja tez poczatkowo dorabialam na czarno, zajmowalam sie dziecmi. Ale nawet przez chwile nie pomyslalabym o tym, zeby wziac dodatkowa kase od panstwa!
      • edyta.86 Re: Tu jest pies pogrzebany! 12.06.15, 10:41
        ja od poczatku ani na czarno, ani nawet centa chorobowego czy zasilku nie wzielam. teraz po 5 latach jestem w ciazy wiec dostane Mutterschaftsgeld i Elterngeld ale to z moich wypracowanych pieniedzy. i wstyd byloby mi probowac kombinowac w ten sposob, bo nie wyrabiam opinii tylko sobie, ale wszystkim Polakom mieszkajacym za granica. w zeszlym roku przeciez byla ta afera z wyludzaniem Kindergeld. zadna inna nacja na to nie wpadla tylko Polacy. przykre
        • rotkaeppchen1 Re: Tu jest pies pogrzebany 13.06.15, 07:02
          U mnie nie bylo tak prosto, bo ja moglam dopiero podjac oficjalnie prace po rozpoczeciu studiow a bez ograczen po 1 maja 2011. Ale ani wczesniej, ani pozniej nie korzystalam z zasilkow - pomijajac jeden miesiac, kiedy to szukalam pracy po tym, jak moj pracodawca oglosil upadlosc :D
          • the-great-inuk Re: Tu jest pies pogrzebany 13.06.15, 10:48
            Podziwiam Twoją dzielność.

Wielka szkoda, że Cię nie poznałem 1/2 wieku wcześniej...

Ot, co...
    • rotkaeppchen1 Re: Tu jest pies pogrzebany! 13.06.15, 18:10
      Pracujac w szkole, w ktorej migranci stanowia 97% uczniow, spotykam roznych ludzi - ich rodzicow. Wiekszosc to faktycznie osoby zyjace z zasilkow ale jest tez pare wyksztalconych, mniej lub bardziej, wyjatkow. Nadal sa to wyjatki ale jednak sa. Dlatego uwazam prace w tego typu miejscach za wazna. Nie zbawie swiata ale jezeli chociaz jedna dziesiata moich uczniow zdobedzie w przyszlosci zawod i bedzie uczciwie zarabiac na zycie, to bedzie sukces.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka