dziendobrykarolina
28.03.16, 23:45
witam,w tym roku będę już pełnoletnią osobą,lecz problem jest w tym że jeszcze chodzę do 10 klasy gimnazjum w Niemczech,ze względu na moją wyprowadzkę na Niemiecką ziemię w polowie 2014 roku. od nowego roku szkolnego 2016 idę znowu do 10 klasy tym razem hauptschule lub realschule aby zrobić zakończenie szkoły chociaż nie wiem czy to mi wogólę wyjdze. Język mam opanowany to znaczy rozumiem co się do mnie mówi i sprawy jakieś mogę załatwić lub z kimś poprostu porozmwiać. Niestety problem o którym pisze jest to,że ja jako jeszcze niepełnoletnia osoba chciałabym wyjechać do berlina i tam sama mieszkać i uczęszczać do szkoły,bądź na deutschkurs.Lecz nie wiem czy jakaś możliwośc jest i czy da się wogólę to w jakikolwiek sposób załatwić,a mianowicie prosić jobcenter albo agenture o mieszkanie małe dla jednej osoby uczącej się i słyszałam,że urząd może za to płacic jeżeli dana osoba uczęszcza do szkoły lub uczy się w jakiś inny sposób.Jeżeli ktoś wie czy można się o takie co starać i ma jakieś pojęcie o tym proszę nawet rozwinąć swoją wypowiiedź.Chciałabym to zrobić jeszcze zanim pojde we wrzesniu do szkoly *jesli daloby sie zalatwic takie cos**