Dodaj do ulubionych

Zapytanie o alimenty na synka

24.04.05, 20:56
Witam. Mam wielkie pytanie. Mam 9 ltniego synka, mieszkam w Niemczech od
roku, wyszlam tutaj za maz za niemca. W polsce miala zasadzone alimenty na
syna, ale od czasu likwidacji Funduszu Gwarantowanych Swiadczen
Alimentacyjnych czyli od roku nie dostaje zlotowki od ex meza na syna.
obydwoje mamy prawa do dziecka, z tymze ja mieszkam wraz z nowym mezem tu w
Niemczech. I teraz mam pytanie, moj nowy maz sie uczy jeszcze Ausbildung,
pobieramy Arbeitslosegeld II, i ja robie mini job, i czy moge dostac od
Panstwa niemieckiego jakiekolwiek pieniadze na syna??nadmieniam ze nowy maz
nie ma prawa calkowitego do dziecka a tylko ma grupe 0,5 po dziecku, ale
mieszkamy wszyscy pod jednym dachem i tworzymy rodzine, czy moge liczyc na
jakies pieniadze od Miasta na syna tytulem alimentow badz tez tytulem
pelnienia obowiatkow ojcowskich przez nowego meza...bede wdzieczna za
odpowiedz.... jesli ktos wie jak takie zasilki sie nazywaja prosze o
niemieckie nazwy i gdzie mam sie z tym udac
Obserwuj wątek
    • walterbertin nic mi sie nie zgadza z twojego opisu 28.04.05, 13:36
      twoj maz jest w Ausbildung czy Umschulung i jezeli jest to Ausbildung lub
      Umschulung finsnsowane z Arbeitsamt (Arbeitsagnetur) to dostaje Unterhaltsgeld -
      mozna nazwac stypednium z posredniaka - a nie Harz IV czy Arbeitslosengeld II
      albo jezeli jest to Ausbildung firmowe to dostaje wprawdzie nie duze pieniadze
      od pracodawcy prowadzacego Ausbildung.
      Jezeli maz nie ma prawa do twojego dziecka z Polski, nie wiem co to znaczy
      calkowite prawo w twoim tekscie, jezeli ani nie adoptowal, ani nie
      przysposobil (nabral formalnie praw opiekunczych) to patrzac od strony
      formalnej jakim cudem na karcie podtkowej ma "polowe dziecka" - Steuerklasse
      pewnie III z 0,5 Kinderfreibetrag (durga polowe masz ty na twojej Steuerkarte)
      Nawet jezeli sie opiekuje twoim dzieckiem w miejsce ojca i tworzycie prywatnie
      zgrana rodzine to dopuki nie jest to potwierdzone formalnie przez adopcje czy
      przysposobienie (prawo opiekuncze) to twoje dziecko z pierwszego zwiazku
      jest dla twojego meza "obcym" dzieckiem i nic z tego w sensie podatkowym nie
      wynika.
      - ktos czegos niedopatrzyl albo nie zrozumial w urzedzie i poszlo w swiat,
      tak ze na razie sie cieszcie, ale takie decyzje pomylkowe moga byc zmienione i
      to wstecz.
      Jak to wyglada z zastepczym funduszem dla alimentow dla polskiego dziecka
      (z polskiej mamy i polskiego taty) gdzie mama wyszla za maz, ponownie, za Niemca
      a polski tato sie uchyla od placenia alimentow to nie mam pojecia
      - na zdrowy rozum nic sie nie nalezy ale ....

na jakiej zasadzie twoje dziecko z pierwszego zwiazku - polski obywatel -
      przebywa w Niemczech ???? - przyjechalo z toba i tak sobie jest z toba i nowym
      mezem ???? czy zalatwialiscie cos formalnie ???
      - no bo jezeli tylko tak sobie jest to istnieje tu w Niemczech jako turysta-
      wycieczkowicz i ma takie same prawa, czyli zerowe.
      W zmienionych ukladach po akcesji PL do UE jest troche mniej zalatwiania
      ale jakis glejt (papier) na pobyt dziecka w Niemczech musicie uzyskac
      nawet jezeli tylko potwierdzenie z Auslaederamt ze ma prawo przebywac w D jako
      obywatel nowego panstwa czlonkowskiego w UE
      - od tego zalezy miedzy innymi prawo do dodatku rodzinnego Kindergeld
      no i pare innych spraw jak to obowiazek szkolny - przeciez jako 9 latek podlega
      obowiazkowi szkolnemu - albo w PL albo w D

Walter
      • patrysia5 Re: nic mi sie nie zgadza z twojego opisu 29.04.05, 19:36
        W Wyroku rozwodowym mam rozwod na mocy porozumienia stron z mezem polakiem ale
        dziecko ustala sie ze zamieszkuje przy matce.....
        I bez problemu przyjechalam tutaj bo nie robil mi byly problemow....bez
        problemu dostalam kindergeld..
        bez problemu zapisalam dziecko do szkoly
        i bez problemu zameldowalismy go wspolnie z mezem niemcem
        wiec nie rozumiem co jest nie tak????
        I dlaczego piszesz ze on jest nielegalnie jak tak samo jak ja jest zameldowany
        dostaje kindergels i chodzi od roku do szkoly.... Maz robi Ausbildung...I nie
        ma prawa do dziecka a tylko wpisali mu w stojer grupe polowke na dziecko dostal
        by 1 gdyby adoptowal ale to niemozliwe...a czy slyszales cos takiego jak
        laczenie rodzin polsko-niemieckich?Aha i oczywiscie i ja i moje dziecko mamy
        pobyty i wizy w paszportach i pozwolenia na przebywanie wszystko zostalo
        zalatwianie wiec dlaczego sadzisz ze jest tutaj jako turysta???I ze nie ma
        zadnnych praw!!??
        • walterbertin o 30.04.05, 01:38
          • patrysia5 Re: o 30.04.05, 18:32
            Nie jest tak zle bym szla do Sozialamt, hehe tylko pytalam ot tak.... z tymi
            grupami to masz racje sa od 1 do 6 a powiem szczerze moj maz nie zalatwial nic
            ze bierze w opieke syna, ot tak mu wpisali polowke dziecka z nikad....
            A jesli chodzi o Sozialam t to wole nie miec nic niz tam isc mam rece zdolne do
            pracy maz tez a widzisz ciezko nawet znalesc Mini Job dla meza... poprostu nie
            ma....wiec nawet jak sie chce pracowac to nie ma pracy...a z tymi alimentami
            pytalam tylko dlatego ze pani w Soziales für Sienioren jakies pol roku temu
            sama proponowala ze moga mi zaliczkowo placic pieniadze na syna a jak oni
            sciagna to juz ich sp0rawa.... ale od tamtego gadania tak naprawde nic nie
            zrobili...dlatego pytalam... pozdrawiam ciebie mocno...
            • walterbertin Masz dobra postawa, ale 02.05.05, 16:04
              Masz dobra postawa, ale systemy opieki socjalnej sa po to by zabezpieczyc
              minium dostepu do ogolnego dobrobytu ludziom ktorzy akurat sa w potrzebie
              Musisz spojrzec na to inaczej
              1. - inna opcja niz pomoc z Sozialamt bylo by albo zebranie albo kradzenie
              ci ktorzy maja czy prace czy kase czy jedno i drugie placac podatki ktorych
              czesc idzie na pomoc socjalna kupuja sobie spokoj - nie musza miec krat w
              oknach i systemow alarmowych - a jednoczesnie ludzie w potrzebie nie musza
              zebrac
              w 1932 roku bylo w Niemczech 25 mln ludzi bez srodkow do zycia i to oni wybrali
              Hitlera ktory obiecywal dac wszystkim prace - wybrali bo tonacy sie brzytwy
              chwyta - skutek wybrania wscieklego psa znany do bolu.
              Dlatego miedzy innmi moze nie bogaci ale ci ktorzy maja wiecej wplacajac do
              wspolnego garnka pomocy socjalnej maja te niepokoje z glowy.

2. - gdy staniecie na nogi, czego wam serdecznie zycze, to bedziecie tyle
              wkladac do tego wspolnego granka - kasy zapomogowo-pozyczkowej - ze az sie wam
              beda lzy lac i bedziecie sie zloscic na kazdego, ktory naduzywa systemy opieki
              socjalnej
              Dlatego tez jezeli teraz macie potrzebe, a ewidentnie macie, to nie powinnas
              miec zadnych oporow korzystac z Sozialamt - po to on jest
              Ponadto czy wezmiesz teraz ta pomoc z ogolnej kasy, czy nie, to i tak ta pomoc
              splacisz do emerytury - taki jest system kas zapomogowo-pozyczkowych
              (Sozialamt) - tak to funkcjonuje - ci co maja placa by ci co maja malo mieli
              troche lzej, gdy staniecie na nogi to przyjdzie na was pora placic ale jak na
              razie macie potrzebe a wiec i powinniscie wyjmowac co sie da wyskrobac.

Calkiem innym tematem jest dojsc do sedna - czy i w jakim zakresie wam sie
              z tego czy innego portfela opieki spolecznej pomoc nalezy.

Dopisanie dziecka do klasy podatkowej, nawet jezeli tylko polowki dziecka jak w
              przypadku meza daje pewne (nie za duze) korzysci podatkowe
              i zaden urzednik w Skarbowce nie zrobi tego na zasadzie "bo dzis slonce swieci"
              czy ot tak - musi miec do dopisania podstawy prawne.

sorry ,ze stosuje w odniesieniu do was takie okreslenie - "obce dziecko"
              jest to tylko skrot myslowy i odnosi sie jedynie do formalno-prawnej sytuacji
              twojego dziecka z pierwszego malzenstwa w waszej nowej rodzinie
              - co innego sytuacja wasza uczuciowa, a co innego paragrafy.

jezeli twoj maz nie zalatwial formalnie uzyskania prawa opiekunczego, czy
              rodzinnego, do twojego dziecka to z patrzac tylko z litery prawa a nie
              rodzinnych odczuc czy uczuc, jest to dla niego "obce dziecko", ktore mieszka u
              niego w domu
              i nie ma podstawy prawnej do dopisania "obcego dziecka' do mazowskiej karty
              podatkowej.
              tak ze mi sie po prostu twoje wypowiedzi nie zgadzaja - nie skladaja w jedna
              calosc - moze dla tego, ze jeszcze nie jestes mocna w niemieckim, a ja mysle za
              bardzo w toku myslenia niemieckich urzednikow

Jest to o tyle wazna roznica -
              jezeli maz zalatwial dla siebie prawo opiekuncze to w waszej sytuacji
              finansowej wystapienie do Sozialamt jest o co inne i bardziej realne do dostania
              niz w sytuacji jezeli maz nie zalatwial dla siebie prawa opiekunczego.

dla mnie to 0,5 dziecka na karcie podatkowej meza jest sygnalem ze jednak
              zalatwial - ale tylko sygnalem - dlatego dalej musze bazowac na przypuszczeniu
              i podpowiadac z jedna opcja mozliwa i co robic na przypadek innej opcji.

W pierwszym przypadku mieli byscie szanse na jakas dodatkowa pomoc z Sozialamt
              bo wtedy rowniez formalnie dla twojego meza twoje dziecko nie jest "obcym
              dzieckiem" i dla Sozialamt jestescie trzyosobowa rodzina w potrzebie
              a nie dwoosobowa z zagranicznym dzieckiem z innego zwiazku - dochody dzielone
              przez trzy daja nizsza srednia niz dzielone przez dwa a wiec wieksze prawo do
              zasilku czy zapomog
              - nie wiem ile mozna wyskrobac w Sozialamt jeszcze, do tego co juz dostajecie
              ale chociazby doplate do kolonii - idzie przeciez lato i wakacje - to napewno
              mozna, czy jakies inne jednorazowe zapomogi w formie kasy czy talonow czy znizek

W przypadku gdyby maz nic nie zalatwial w kierunku prawa opiekunczego - to
              ciemnosc widze - w tym drugim przypadku to prawnym opiekunem zobowiazanym do
              alimentacji jest nadal tatus w Polsce, ktory sie permanentnie uchyla od
              placenia, bo juz w Polsce korzystalas z Funduszu Alimentacyjnego, tak ze nie
              masz na co liczyc ze strony tatusia w Polsce
              a nie wydaje mi sie zeby niemiecka pomoc spoleczna wyplacala zastepczo alimenty
              od zagranicznego tatusia, ktory sie uchyla od placenia dla zagranicznego
              dziecka, nawet jezeli to dziecko ma prawo stalego pobytu w Niemczech.

Ze 20 lat temu kiedy kasy pomocy socjalnej byly pelne to bym uwierzyl ze cos
              takiego jest mozliwe ale teraz maja weza w kieszeni i obcinaja gdzie tylko
              mozna - nawet zmieniaja reguly przyznawania pomocy z braku pieniadzy w kasie -
              Ale nawet przy pustych kasach nie zaszkodzi zapytac i wyjasnic co jest mozliwe
              - nawet przy odpowiedzi na NIE to bedziesz wiedziec na czym siedzisz.
              z tym ze najpierw trzeba ustalic o co masz pytac i na jakiej podstawie
              przejecie placenia alimentow - nie wydaje mi sie realne
              jednorazowe zapomogi zwiazane z celem - do uzyskania i to na 99%
              jeszcze jakies pieniadze dla 3osobowej rodziny - placone co miesiac - to na
              dwoje babka wrozyla.

Walter
        • walterbertin o Boze Patysiu nie dobja mnie 30.04.05, 02:05
          1. nigdy nie bylo czegos takiego jak laczenie rodzin polsko-niemieckich
          jedynie byla to podstawa prawna dla wyjezdzania za mezem ktory zwial na zachod
          i dotyczyla laczenia rodzin niemieckich (Schloonskich czy Autochtonskich) w
          Niemczech.

2. dobrze twoje dziecko z pierwszego malzenstwa przyjechalo za toba
          i na tej podstawie dostalo zameldunek i prawo pobytu - ale o tym piszesz
          dopiero teraz - dlatego w poprzednim mailu sie oto pytalem
          czy zalatwialisci cos czy nic w tym drugim przypadku dziecko by bylo to ot tak
          a wiec bez zadnych praw

3. Patrysiu nie ma Steuergrupy polowki
          jest
          I dla kawalerow i panien
          II dla samotnie wychowujacych
          III dla mezatych zonatych gdzie ten drugi ma grupe V rozne co do wysokosci
          zarobki
          IV dla mezatych zonatych gdzie obydwoje maja grupe IV - mniej wiecej jednakowe
          zarobki
          V dla mezatych zonatych gdzie ten drugi ma grupe III
          VI dla pracujacych na dwa etaty - grupa VI jest dla tego drugiego etatu
          sciagaja jak za zboze by sie nie oplacalo pracowac po 20 godzin na dobe
          a oplacalo zyc
          z tymi grupami III IV i V to suma dla malzonkow zawsze musi byc osiem
          kombinacja III+V sie wtedy oplaca gdy jedno zarabia duzo wiecej niz drugie

dzieci sa dopisywane do tej klasy i sa dzielone miedzy rodzicami
          stad ta polowka u meza ale pewnie i u ciebie dopiero razem to jest 1
          pewnie ty masz klase IV/0.5 i maz IV/0.5

4. adopcaja to sa jedne buty - uzyskanie prawa opiekunczego czyli tzw
          przysposobienie to sa drugie buty

5. Aha i oczywiscie i ja i moje dziecko mamy
          > pobyty i wizy w paszportach i pozwolenia na przebywanie wszystko zostalo
          > zalatwianie wiec dlaczego sadzisz ze jest tutaj jako turysta???
          no bo dopiero teraz o tym piszesz - pytam sie czy cos zalatwialiscie czy nie
          bo od tego zalezy czy wogole masz prawo sie starac o alimenty zastepcze w
          Niemczech - jezeli byscie nic nie zalatwialy to wogole nie ma o czym gadac.

6. A teraz odpowiedz mi co zalatwiliscie - z twojego opisu z klasami
          podatkowymi bardzo mi podchodzi ze maz zalatwil prawo opiekuncze na dziecko
          twoje dziecko z pierwszego mazenstwa - inaczej by mu dziecka (polowki) na
          karcie podatkowej nie dopisali tyko ty bys miala IV/1 na maz IV/0.

W takim przypadku dziecko by mialo tu absolutnie pelne prawa
          ale jednoczesnie twoj maz jest w obowiazku alimentacyjnym do twojego dziecka
          z piewszego malozenstwa no bo je przysposobil - wzial w opieke - to co innego
          niz adopcja - usynowienie.

Z tym ze pewnie ci nie chodzi o to czy dostaniesz alimenty czy dostaniesz pomoc
          finansowa z innej kieszeni - wazne zeby byly jakies pieniadze w portmonetce.
          Jezeli jest taka sytuacja jak przypuszczam z wzieciem w opieke
          i bardzo dobrze bo nie tylko uczuciowo ale i formalnie wtedy jestescie rodzina
          I jezeli macie malo kasy to jedynym mozliwym nastepnym krokiem jest Sozialamt
          - moze nie to okienko gdzie wyplacaja zapomogi na zycie dla tych co nic nie
          maja - ale jakis Wohngeld czy jednorazowe zapomogi lub doplaty do tych
          pieniedzy (niewielu) ktore macie do dyspozycji - z tym ze w przypadku wziecia
          twojego dziecka przez meza w opieke - to wasze pieniadze dziela sie na 3
          a wiec macie mniejsza serdnia - wieksze prawo do zapomogi
          z tym ze nie obiecuj sobie za wiele - duzo tego nie bedzie
          kasy socjalne sa puste i skubia gdzie tylko moga

Walter

• rafalkawecki Re: Zapytanie o alimenty na synka 29.04.05, 21:17
      Witam,
      tytulem alimentow od panstwa niemieckiego na zdrowy rozsadek nie powinnas dostac
      ani centa.
      O alimenty musisz starac sie w Polsce a nie w Niemczech - logiczne bo przeciez
      ojciec, ktory powinien je placic mieszka w Polsce. Inna sprawa to ich
      sciagalnosc itd. - ale od tego sa adwokaci, ktorzy sa w stanie takie sprawy
      zalatwic (no chyba, ze ojciec mieszka pod mostem i naprawde nic nie ma).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka