Dodaj do ulubionych

TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym?

25.04.05, 18:00
Mam pytanie w kwestii urzedowej.Czy zeby prowadzic taka dzialalnosc,trzeba
sie gdzies zarejestrowac?Czy tak samo jest z Babysitting?Jaka w ogole jest
miedzy tym roznica?
Slyszalam kiedys,ze mozna miec jakies niezarejestrowane dochody.Jezeli jest
to na mala skale,czy to cos zmienia?
Prosze o jakiekolwiek wiadomosci na ten temat.
Obserwuj wątek
    • ochmis google.de: tagesmutter 25.04.05, 18:07
      Znajdziesz tyle informacji, ze nie przeczytasz wszystkich, a juz bedziesz
      tagesoma. :-)
      Co zrobisz, jak dziecko pod Twoja opieka ulegnie wypadkowi?
      • merhaba1982 Re: google.de: tagesmutter 25.04.05, 18:18
        Coz,dlatego tu pytam,a nie czytam sobie na niemieckich stronach
        internetowych,bo nie znam nimieckiego na tyle,zeby byc pewna za to,co
        przeczytam :-(
        No i co za fatalizm!Naprawde nigdy o tym nie pomyslalam!I chyba nikt z
        zostawiajacych mi dzieci tez nie pomyslal.
        • ochmis Zwracam honor! Nie wiedzialem. 25.04.05, 20:02
        • dunia77 Re: google.de: tagesmutter 26.04.05, 10:53
          > No i co za fatalizm!Naprawde nigdy o tym nie pomyslalam!I chyba nikt z
          > zostawiajacych mi dzieci tez nie pomyslal.

Bo nic sie do tej pory nie stalo :-/

Moja znajoma jest Tagesmutter i z tego, co wiem:
          1. jesli opiekujesz sie trojgiem lub mniej dzieci nie musisz sie rejestrowac, od
          czwartego dziecka musisz miec pozwolenie od Jugendsamtu, ktory sprawdzi warunki
          itp. Musisz tez wtedy zarejestrowac firme
          2. Ta prace mozna wykonywac jako minijob, ale jest maksymalne ograniczenie na
          ilosc godzin pracy, zeby wciaz obejmowalo Cie ubezpieczenie zdrowotne meza !
          3. Koniecznie trzeba podpisac umowe z rodzicami (zakres obowiazkow itp), sa
          gotowe umowy do wydrukowania w necie, warto w niej zaznaczyc, ze rodzice maja
          wykupic ubezpieczenie wypadkowe dla dziecka
          4. Warto jest wykupic ubezpieczenie OC
          5. Jesli wynajmujesz mieszkanie, powinnas zapytac o zgode wlasciciela
          BTW, znajoma ma mieszkanie wlasnosciowe, ale i tak miala problemy ze
          wspollokatorami skarzacymi sie na halas itp

Tyle co pamietam, ale wiele jest kwestii, co do ktorych nie mam pojecia, wiec
          warto, zeby ktos z Toba tez strony w necie poczytal, ew. zglos sie do Jugendamtu
          czy zrzeszenia Tagesmutter.
          • merhaba1982 Re: google.de: tagesmutter 26.04.05, 13:37
            Dziekuje Ci serdecznie! Mam nadzieje,ze te troje dzieci to oprocz mojego
            wlasnego,co?
            Razem z moja moze byc czworo,nie? ;-)
            • fasolka3 tagesmutter 06.05.05, 02:54
              Przez kilka lat pracowalam jako Tagesmutter. Musze Ci powiedziec, ze tak bardzo
              uregulowani Niemcy sami nie wiedza , co robic z Tagesmutterami.
              Od tego roku aby pracowac jako Tagesmutter trzeba posiadac tzw. Tagesmuttter
              Führerschein (przynajmniej na Bawarii). Jest to swiadectwo ukonczenia kursu
              organizowanego przez albo w imieniu Jugendamtu, koszty musisz pokryc sama. Wymog
              ten jest spowodowany zalewemem rynku przez kobiety nienadajace sie do pracy z
              dziecmi. Poza tym musisz zarejestrowac sie w Finanzamcie (choc mnostwo kobiet
              pracujacych "pod" Jugendamtem tego nie robi) i czekac z napieciem, czy twoja
              dzialanosc zakwalifikuja jako MiniJob (wtedy nie placisz podatkow etc.) czy jako
              dzialanosc prywatnej firmy zajmujacej sie opieka nad dziecmi. Niestety mialam
              pecha: moj Finanzamt zakwalifikowal mnie jako Selbstständig i musialm placic
              podatki. Co bylo tez powodem mojej rezygnacji. W TagesmutterVerein w moim
              miescie polowa babek placila podatki, polowa nie. Widzimisie urzedasow najwyrazniej.

Jako Babysitter nie musisz sie w ogole rejestrowac. Babysitter to pani
              opiekujaca sie dziecmi nieregularnie, wg. potrzeb rodzicow, najczesniej
              wieczorem i weekendy. Tagesmutter to mini - zlobek. Opieka obejmuje dzieci w
              wieku 0-3, gora 4 lat, ewentualnie szkolnych, gdy nie maja miejsca w swietlicy
              (Hort), albo przedszkolakow, kiedy ich przedszkole jest krocej otwarte niz trwa
              praca rodzicow. A wiec praca regularna, na pol albo caly dzien, platna wg
              ustalen: na godziny badz pauschal. Przysluguje Ci urlop, chorobowe, etc,
              naturalnie jestes swoim wlasnym szefem, a rodzice dziecka klientami, wiec musisz
              sama negocjowac warunki. Istnieje ubezpieczenia specjanie dla Tagesmutter, ktore
              nie obejmuje szkod wyrzadzonych przez dzieci w twoim wlasnym domu. Gdy dziecku
              cos sie stanie, niestety trzeba odpowiadac prawnie (wlasciwe jest to oczywiste).
              A poza tym? Twoj dzieciak zyska partnera do zabawy bliskiego jak wlasna
              rodzina. Minusem tej sytuacji jest rozpacz dzieci, gdy nadchodzi rozstanie.
              Dzieciaki widywaly sie codziennie w nagle - koniec. Jest to trudne dla wszystkich...

Istnieje tez Kinderfau (ktora tez najlepiej zarabia). Jest to pani "dochodzaca",
              kjtora opiekuje sie dzieciakami w ich wlasnym domu, czasami tez do jej
              obowiazkow nalezy sprzatanie, gotowanie itd.

Polecam Ci strone
              www.laufstall.de
              Jak masz pytania chetnie na nie odpowiem.

FFF
              • merhaba1982 Re: tagesmutter 06.05.05, 22:23
                Jestes przemila,Fasolka,ze mi tak dokladnie to przedstawilas.DZIEKI ! Napisalam
                do Ciebie...
    • basia553 Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 12.05.05, 18:18
      Podciagam watek, bo przeczytalam ciekawe ogloszenie w gazecie, ktöre moze komus
      pomöc. Otöz ktos poszukuje Tagesmutter i jest gotöw placic najwyzej 15 Euro za
      godzine.
      Teraz juz wiemy, jakie sa stawki.
      • noie Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 12.05.05, 18:46
        bosz...15 euro za godzine ?? gdzie te dzieci ?? biore ! zaraz !
        natychmiast! ....tyle forsy i to juz w ogloszeniu...(noie nadziwic sie nie moze
        ze AZ tyle ) ....chyba pojde sie utopic ... :-(
        • basia553 Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 12.05.05, 19:11
          tak, mnie to tez zawröcilo w glowie:)))) az szkoda, ze nie mam cierpliwosci do
          dzieci. ale zamiast sie topic, zastanöw sie nad przyjeciem jakichs dzieciaköw
          na przechowanie. pomysl ile to forsy!!!!
          • merhaba1982 Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 12.05.05, 23:39
            No,jestem w szoku,przyznaje.
            Mam cierpliwosc do dzieci,wiec dla mnie to zajecie idealne.Nawet za 5 €(tak
            szczerze:to tyle kasy bylo moim m a r z e n i e m!).Szkopul w tym,ze NIKT dotad
            nie odpowiedzial na moje ogloszenia.Co jest nie tak?Moze kwestia miejsca
            zamieszkania...:-(
            A poza tym baaaaaaaaaaaaaardzo Wam dziekuje za wszystkie informacje.
            Aha,kiedy zobaczylam tutaj,jak moze zarobic sprzataczka,to mysle sobie,ze tez
            moglabym sprobowac.Ale chyba nie czuje powolania i balabym sie,ze cos zle
            zrobie.
      • kathrin78 Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 12.05.05, 19:19
        Chyba się przekwalifikuję ;)
      • ochmis A nie przeoczylas przecinka 12.05.05, 21:28
        miedzy 1 i 5? :))) Zartuje, przeciez Putzfrau bierze 7,5 - 8 €/h.
        Ja rozbijam w sobote Jackpot w Lotto!
        Milego wieczoru! :-)
        • kokolores Re: A nie przeoczylas przecinka 14.05.05, 14:25
          Zycze szczescia!!
          :o)
      • kokolores Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 14.05.05, 14:29
        basia553 napisała:
        Otöz ktos poszukuje Tagesmutter i jest gotöw placic najwyzej 15 Euro za
        > godzine.
        > Teraz juz wiemy, jakie sa stawki.

15 Euro na reke??????????????
        No niezle??Moze powinnam zmienic zawod?
        :o)
        • basia553 Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 14.05.05, 14:31
          Wlasnie rozmawialam z siostrzenica ze Stutgartu: ona placi swojej Tagesmutter 5
          euro za godz. Pewnie to moje ogloszenie dali jacys rodzice strasznych
          potworköw, skoro gotowi byli az tyle placic:)))
          • ochmis Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 14.05.05, 14:55
            Albo ta jedynka na poczatku to byl blad drukarski! :))
          • kokolores Re: TAGESMUTTER - czy wiecie cos o tym? 14.05.05, 14:57
            ....albo bylo tam na przyklad wiecej niz 2 dzieci ,to by sie zgadzalo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka