Dodaj do ulubionych

do Walterbertina - prosba o rade

09.05.05, 15:20
zawsze dobrze dorzdzasz dlatego w temacie jest do ciebie.
to ja pytalam sie o to czy musze nosic paszport bo mam dosyc spory problem i
nie wiem jak go rozwiazac. wyszlam za maz i mam nowe nazwisko - za niecaly
miesiac wyjezdzam z niemiec na dluzej i musze miec przy sobie dokument
tozsamosci na nowe nazwisko. Przed chwila dzwonilam do polski i okazalo sie
ze samo umiejscowienie aktu zawarcia malzenstwa w moim miescie bedzie trwalo
2 tyg (co najmniej) plus 3 tygodnie oczekiwania na paszport. a ja z
poczatkiem lipca potrzebuje miec dokument na nowe nazwisko. czy ja moge
dostac jakis dokument z niemiec (no nie wiem jakas tymczasowa identity card
albo sama nie wiem)?
co radzisz zrobic w takiej sytuacji? wiem, ze troche chaotycznie ale
zalamalam sie dzis, slyszac ile to potrwa. z gory dziekuje za jakakolwiek
rade.
Obserwuj wątek
    • gr.6880 Re:Porada 09.05.05, 15:59
      Jakiś czas temu również wyszłam za mąż za Polaka, który na stałe mieszka w
      Niemczech. W tym kraju odbył się również na ślub. Nie muszę okazywać się
      paszportem będąc w Niemczech jedynie ichnim tzw. dowodem (Aufenhaltserlaubnis",
      który załatwialiśmy w miejscowym urzędzie. Jeśli dobrze pamiętam po
      przedłożeniu odpowiednich dokumentów (akt ślubu, meldunek, zaświadczenie o
      zatrudnieniu męża itp) niemiecki dowód tożsamości został mi przyznany w
      przeciągu paru dni.
      Pozdrawiam!
      • dunia77 Re:Porada 09.05.05, 16:19
        Nie muszę okazywać się
        > paszportem będąc w Niemczech jedynie ichnim tzw. dowodem (Aufenhaltserlaubnis",
        który załatwialiśmy w miejscowym urzędzie.

Naprawde nie rozrozniasz Personalausweis od Aufenhaltserlaubnis ?
        Nie wiem, ile razy tu ostatnio byla o tym mowa... a Tydalej sciemniasz.
        Jesli nie masz niemieckiego obywatelstwa, to nie mozesz miec niemieckiego
        Personalausweis (ktore jest jednym z mozliwych dowodow tegoz obywatelstwa), a
        cos takiego jak Aufenhaltserlaubnis dla obywateli UE juz nie istnieje od
        poczatku tego roku.

> niemiecki dowód tożsamości został mi przyznany w
        > przeciągu paru dni.

Nawet jesli nie znasz niemieckiego, to naprawde maz mogl Ci wyjasnic, co to za
        swistek Ci zalatwil... rozmawiacie w ogole ze soba ?
        • palme3 Re:Porada 09.05.05, 16:53
          Dunia77 - ja rozrozniam Auftenhalts- od personalausweis. Auftenhaltserlaubnis
          poza Niemcami mi nic nie daje, a Personalausweis nie moge miec. Co mi radzisz?
          Moze Niemcy mi moga jakis tymczasowy dokument na to nowe nazwisko wystawic?? Bo
          ja potrzebuje dokument z tym nowym nazwiskiem a na zalatwienie w polsce musze
          czekac ... lekko liczac co najmniej 5 tyg (z paszportem).
          • ochmis Re:Porada 09.05.05, 17:06
            Nie pozostaje nic innego, tylko musisz targac ze soba Heiratsurkunde + stary
            paszport. W metryce slubu widnieje Twoje "dziewicze" nazwisko i jest zaznaczone
            tez nowe nazwisko. Najdokladniej wyjasnia Tobie to w Einwohnermeldeamt.
          • emilia1981 Re:Porada 10.05.05, 10:30

> Moze Niemcy mi moga jakis tymczasowy dokument na to nowe nazwisko wystawic?? B

Niemcy niestety nie wystawia ci zadnego dokumentu. Jesli nie masz nowego
            paszportu to nawet Aufenhaltserlabnis wystawia ci na pannienskie nazwisko.
            Pozatym Aufenhaltserlaubnis nie jest dokumentem potwierdzajacym tozsamosc.

> ja potrzebuje dokument z tym nowym nazwiskiem a na zalatwienie w polsce musze
            > czekac ... lekko liczac co najmniej 5 tyg (z paszportem).

nie wiem w jakim celu potrzebujesz paszport z nowym nazwiskiem ale wiekszosc
            spraw da sie zalatwic tez ze starym paszportem i aktem slubu.

Pozdrawiam
          • dunia77 Re:Porada 10.05.05, 15:43
            Moim zdaniem Niemcy nie moga wystawic Ci zadnego dokumentu tozsamosci, bo nie
            jestes obywatelka niemiecka.
            Nie bardzo rozumiem, dlaczego na wyjazd musisz miec dokument z nowym nazwiskiem ?
            Moze przyblizysz nam bardziej problem, wtedy bedzie latwiej znalezc rozwiazanie.

• emilia1981 Re: do Walterbertina - prosba o rade 10.05.05, 10:20
      W sumie mialam tem sam problem co ty.
      Wyszlam za maz we czerwcu a w sierpniu mielismy zaplanowany urlop do Egiptu.
      Urlop byl juz wykupiony na moje nowe nazwisko.
      Niestety nie dostalam nowego paszportu do tego czasu a paszportu zastepczego
      niechcieli mi wydac (w Konsulacie w Hamburgu poinformowano mnie ze podobno nie
      byla to wystarczajaco nagla sytuacja)
      Na urlop wyjechalam ze starym paszportem . Na lotnisku w Hamburgu pokazalam
      stary paszport oraz akt slubu. W Egipcie nikt nie zwrocil na to uwagi na
      lotnisku. W otelu pokazalismy akt slubu. W sumie nie bylo problemu.
      Do Polski jezdzilam na starym . Nikt pzeciez nie wie ze sie inaczej nazywasz.

Przy zalatwianiu wszelkich spraw w urzedach w Niemczech tez nie bylo problemu.
      Wystarczylo wytlumaczyc ze sie czeka na nowy paszport i ewentualnie pokazac akt
      slubu.

Dodam jeszcze ze ja zlozylam wnioski o nowy paszport w czerwcu zeszlego roku a
      nowy dokument otrzymalam dopiero w marcu tego roku.

Serdecznie pozdrawiam

Emilia
      • palme3 Re: do Walterbertina - prosba o rade 10.05.05, 14:22
        witam. Auftenhaltsrecht dostalam w Niemczech na nowe nazwisko. A paszportu z
        nowym nazwiskiem potrzebuje dlatego, ze za miesiac wyjezdzam z niemiec do innego
        kraju (nie do polski - tu nie byloby, chyba problemu) i zaczynam tam prace. Bede
        sie tam musiala zameldowac u pracodawcy, zameldowac w gminie, zalozyc konto w
        banku. do wszystkiego potrzebuje paszportu.
        A nie chce zalatwiac wszystkiego na stare nazwisko i po miasiacu, czy dwoch jak
        dostane nowy paszport (z mezowskim nazwiskiem) zmieniac tego wszystkiego znow.
        A w ogole nie moge pojac czemu w polsce umiejscowienie aktu zawarcia malzenstwa
        (czyli wpisanie do jakis ksiag) ma trwac co najmniej 2 tygodnie a wydanie
        paszportu (gdzie dane wysylaja do warszawy, warszawa wystawia paszport i wysyla
        do mojego miasta) ma trwac 3 tygodnie. Nie moge tego pojac.

Troche mnie pocieszylas z tym wyjazdem za granice i starym paszportem. Tylko ja
        sie berdziej obawiam nie o przekraczanie granicy a o rozpoczynanie zycia w nowym
        kraju bedac mezatka z paszportem na panienskie nazwisko. ufff, dlugo mi wyszlo.
        • walterbertin Spoko i bez nerwow 10.05.05, 21:06
          1) urzedy niemieckie nie wydadza ci zadnych dokumentow podrozy no bo to nie ich
          dzialka - polskie urzedy sa dla polskich obywateli w tym zakresie - konkretnie
          konsulat
          - wspominany przez innych dokument Aufenhaltsberechtigung - nie jest
          dokumentem podrozy, nawet nie jest zastepczym dokumentem podrozy - wystarczy
          moze przy jakiejs kontroli po zadymie w disco czy po meczu pilkarskim - ale do
          podrozowania sie nie nadaje.

2) reszta tak jak poprzedniczka napisala - z braku laku - polski paszport na
          panienskie nazwisko + plus swiadectwo slubu i ewentualnie kopia winosku jako
          poswiadczenie ze sprawa zalatwiania nowych dokumentow podroznych w toku - no i
          liczyc na wyrozumienie urzednikow w tym innym kraju
          Nowozency maja troche specjalnych bonusow wszedzie na swiecie.

3) dlaczego lokalizacja - czyli zarejestrowanie aktu slubu w Pl tyle trwa nie
          mam pojecia - moze nie chodzi tu tylko o sama czynnosc zarejestrowania
          (zapisania w ksiegi) ale uzyskananie sadownego potwierdzenia ze twoj
          zagranicznyc slub jest rowniez wiazacy w Polsce - a z sadem to zawsze trwa
          pewnie musi jakis do paragrafow postawic pieczatke -
          - w przypadku Niemiec to zupelna nadgorliwosc -
          ale ludzie brali "slub" w Himalajach czy w Andach gdzie udzielajacym slubu byl
          lokalny szaman od swieta, a na codzien taksowkarz czy rzeznik - sorry ale takie
          cos nie jest w PL wazne jako slub w D tez

4) dlaczego wydanie paszportu i to w sezonie przedurlopowym trwa w PL
          3 tygodnie - w D trwa 4 do 6 tygodni w tym samym czasie
          - to sa dokumenty drukowane na podobnych maszynach jak banknoty - rozne fikusne
          zabezpieczenia przed falszowaniem - a poniewaz te maszyny sa drogie to nie
          mozna ich nakupic w nieskonczonosc by wszystkie szczyty zapotrzebowania
          zadowolic - ich przepustowosc jest ustawion na jakies statystyczne srednie
          zapotrzebowanie - stad w szczytach wynikaja kolejki

5) dziwi mnie odpowiedz konsulatu polskiego w Hamburgu w sprawie tymczasowego
          dokumentu podrozy
          - posiadajac paszport na panienskie nazwisko jestes wlasciwie bez dokumentow za
          granica - no bo teraz sie inaczej nazywasz po slubie
          Formalnie twoj "panienski" paszport opiewa na calkiem inna osobe,
          ktorej urzedowo juz nie ma pod takim (panienskim) nazwiskiem.
          - cos urzednicy w konsulacie sie niedoczytali Ustaw.

sprobuj jeszcze raz ich podejsc - wlasnie z ta argumentacja
          - jestem teraz Frau Braun, obywatelka polska i jako taka nie mam zadnych
          dokumentow na to nazwisko Braun a przebywam za granica bez obowiazujacych
          dokumentow podrozy
          Macie panstwo jako polska placowka konsularna obowiazek opieki konsularnej nad
          swoimi obywatelami a do tego nalezy wydanie dokumentow podrozy - ale uwaga
          kiedys byly to paszporty tylko jednorazowe na powrot do kraju - wiele panstw
          jeszcze tak ma np. UK - tak ze moga taki paszport wystawic jak sie zatna

Ale moga pojsc na reke nowozencom a nie sotowac zbywanie i spychologie w stylu -
          niech pani do Polski pojedzie i zalatwia -
          a gadki pani Zosi z konsulatu - ze Niemcy patrza przez palce to pani Zosia moze
          sobie w domu opowiadac - w konsulacie jest osoba urzedowa i obowiazuja ja
          przepisy a wg. przepisow o Paszportach nazwiskach czy jak tam
          - jestes wogole bez dokumentow -
          (owszem masz jakies ale na inne nazwisko a to sie po slubie nie liczy)

Walter

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka