Dodaj do ulubionych

otwarcie restauracji w de

06.11.05, 18:49
Hejka
Jak w temacie mam zamier otworzyc tutaj restauracje lub jakas mala knajpke.
W zwiazku z tym mam kilka pytan:
-do kogo sie zwocic:Arbeitsamt czy IHK
-jakie papierki potrzebuje?
Dodam ze nie jestem obywatelem DE.

pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • ochmis zanim otworzysz to już splajtujesz! 06.11.05, 19:05
      Rynek jest zapchany knajpami, restauracjami itp.
      • basia553 Re: zanim otworzysz to już splajtujesz! 06.11.05, 19:15
        dlaczego tak pesymistycznie? Znam polska knajpe (ale nie z autopsji) w
        Mannheim, ktora od lat znakomicie prosperuje laczac dania polskie z
        miedzynarodowymi. Poza tym jest dobrze idacy imbis z daniami wylacznie polskimi
        i tez juz pare lat istnieje. Wiec bym powiedziala, ze przy odrobinie szczescia
        mozna sie utrzymac?
    • walterbertin musisz sie okreslic co chcesz otworzyc 07.11.05, 11:22
      musisz sie okreslic co chcesz otworzyc - warunki otwierania restauracji sa w D
      nawet prostsze niz w PL - z tym ze restauracja i restauracja to nie to samo.

Arbeitsamt nie ma nic do rzeczy przy samym otwieraniu restauracji - Arbeitsamt
      dotyczy tylko i wylacznie pracownikow a nie przedsiebiorcow - a takim bedziesz
      jako restaurator (prowadzacym dzialanosc). Jednak z cala pewnoscia Arbeitsamt
      ci sie przyda bo napewno bedziesz potrzebowal jakichs pracownikow a mozesz sie
      ubiegac o pracownikow promowanych z Arbeistamt (haslo: dotacje).
      Jest szansa choc nie wielka na uzyskanie dotacji na samo otwarcie dzialanosci,
      dotacja jest z funduszy federalnych a dzielacym czy tez rozpatrujacym wnioski
      jest Arbeitsamt - z tym ze nie wiem czy nie musialbys byc zarejestrowanym jako
      bezrobotny w Niemczech z uprawnieniami do niemieckiej kuroniowki by dostac taka
      dotacje na rozpoczecie dzialanosci.

Jakie papiery dokladnie sa potrzebne i jakie zalatwiania tego nie wiem na 100%
      z tym ze jezeli bys chcial otworzyc restauracje przez duze R czyli z gotowaniem
      na miejscu a nie tylko odgrzewaniem gotowcow - to musisz sie legitymowac
      niemieckimi uprawnieniami mistrzowskimi jako kucharz - wzglednie zatrudniac
      kogos z takimi uprawnieniami

W
      • dede1 Re: musisz sie okreslic co chcesz otworzyc 07.11.05, 20:35
        Znajomy Wloch ma restauracje (od 1997roku). Pytalam go czy musial miec kogos z
        papierami mistrzowskimi itd. Powiedzial, ze nie. Takich wymagan nie bylo. On
        prowadzi przecietna, wloska restaruacje z pieknie nakrytymi stolikami, obsluga
        (2 kelnerow i barman) i potrawami gotowanymi na miejscu plus oczywiscie pizza.
        Ta jego knajpka znajduje sie we Frankfurcie.
    • fufu_ffm Re: otwarcie restauracji w de 08.11.05, 09:43
      Czesc -

Znakomity pomysl! Zycze powodzenia - na pewno sie uda.
      Zawsze mozna sie wyspecjalizowac w Polkim jedzeniu i na przyklad rozwinac
      catering business - na pewno mase ludzi by zamawialo na party albo przed
      swietami etc.

Acha, jak juz otworzysz to prosze tylko o jedno: lawke dla palacych na zewnatrz
      i zakaz palenia w srodku:) W ten sposob jedzenie bedzie jak jedzenie smakowac a
      nie jak papieros sasiada:)

Trzymam kciuki!

• antifog Re: otwarcie restauracji w de 13.11.05, 18:23
      Hejka
      Dziekuje wam wszystkim za odpowiedzi(nawet za negatwyne).IHK juz zaliczone(3
      godzinki),byli bardzo mili i juz wiem wszytko.Wiec jak tak dalej pojdzie to juz
      niedlugo.....

3majcie sie cieplo i poreczy
      • izetka Re: otwarcie restauracji w de 14.11.05, 09:59
        hej a gdzie bedzie ta restauracja?
    • antifog Re: otwarcie restauracji w de 14.11.05, 14:08
      reklamy jeszcze nie robie,a bedzie ona w münster(nrw)
      :)
      • ochmis lokalizacja całkiem, calkiem! 14.11.05, 16:09
        Piękne miasto, studenci, naukowcy, dużo urzędników! Mieszkańcy zamożni (z
        wyjątkiem żaków :-)). Klientów nie powinno brakować. Przyjadę z Bochum na
        otwarcie! Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka