Dodaj do ulubionych

rumpelstilzchen

26.04.06, 19:11
witam serdecznie...

czy ktos moze mi powiedziec o czym jest ta bajka....

i jak brzmi tytul tej bajki po polsku...

dziekuje

kamilla82
Obserwuj wątek
    • ich11 ta bajka jest o: 26.04.06, 19:56
      les.art.pl/literatura/art.php?art=304
      • ewa553 Re: ta bajka jest o: 26.04.06, 22:17
        ichu, dzieki za swietny link. Wlasnie przeczytalam o spiewie lechtaczki i
        o tym, ze najlepszym kumplem lecztaczki jest orgazm! Pyszne!
        • ich11 ja basiu, auch in meinem Alter halte ich 27.04.06, 19:09
          immer was parat! ;)
    • dzibutek Re: rumpelstilzchen 26.04.06, 23:07
      Wlasnie "Rumpelstilzchen" czytalismy z mlodym. Nie mam pojecia jakie jest
      tlumaczenie na polski tego tytulu. Rumpelstilzchen to imie skrzata.
      Historyjka wyglada tak, ze pewien czlowiek (jakis pracujacy na dworze, nie
      pamietam kim byl dokladnie) pochwalil sie kiedys nieopatrznie krolowi, ze ma
      cudna corke, ktora jakoby przedzie slome na czyste zloto, tzn. potem sa zlote
      takie motki :P
      Chcial po prostu sie popisac i sklamal. Krol jednak bardzo zaciekawiony,
      nakazal przyprowadzic corke na drugi dzien do niego i zapowiedzial, ze jezeli
      nie uprzedzie mu zlota, to ja skaze na smierc :O Wiec przyprowadzil ojciec
      corke piekna, krol dal jej slome, wrzeciono i kazal jej pod kara smierci zrobic
      zloto. Gorzko zaplakalo dziewcze ;) i wtedy sie zjawil Rumpelstilzchen i
      powiedzial, ze jej pomoze, ale musi mu dac cos za to. Dala mu bodajze naszyjnik
      i kolezka schnur schnur schnur- i zlote motki gotowe :] Na drugi dzien krol
      niedowiarek:P (typowe dla mezczyzn:PPP) zawalil cala komnate sloma, przez noc
      mialo dziewcze zrobic zloto. No i znowu przyszedl do niej skrzat, ona dala mu
      pierscien, a kolezka odwalil robote za nia ;) Na trzeci dzien zachlanny krol
      (tez typowe:PPPPPPP) zawalil cale prawie zamczysko sloma i powiedzial, ze jesli
      jeszcze to zrobi, to juz nigdy wiecej nie bedzie musiala i ze zostanie jego
      zona (interesowny:P jak wyzej:P) No i przyszedl skrzat, ale dziewcze juz nic
      nie mialo, zeby mu oddac, wiec skrzat zazadal w zamian jej pierwszego dziecka.
      Ona sie zgodzila (dziewcze w szoku, w obliczu smierci ;) ) No i schnur schnur
      schnur, zrobil kolo zloto :)
      Odbyl sie slub, wszystko bylo git, po roku narodzilo sie dziecko, krolowa juz
      zapomniala o Rumpelstilzchen, a tu ten sie zjawia i chce zabrac dziecko.
      Krolowa popadla w wielka rozpacz, wiec skrzat powiedzial, ze nie zabierze
      dziecka jesli w 3 dni zgadnie jak ma na imie (do tej pory wymieniany byl jako
      skrzat w ksiazce- kleines Männchen bodajze)Krolowa rozsiala wici po krolestwie
      i pierwszego dnia odczytala cala liste imion, niestety sie nie zgadzalo, na
      drugi dzien odczytala mu wszelkie tez z osciennych krolestw i bardzo nietypowe,
      na 3 dzien poslancy nie znalezli nowych imion, ale jeden z nich opowiedzial
      krolowej, ze widzial cos dziwnego, ze w jakims tam miejscu krolestwa,
      opuszczonym zupelnie, gdzie diabel mowi dobranoc;) widzial malego skrzata,
      ktory tanczyl wokol ogniska i spiewal piosnke- tutaj rymowanka konczaca sie
      slowami "Ach wie gut, dass niemand weiss, dass ich Rumpelstilzchen heiß" Ach
      jak dobrze, ze nikt nie wie, ze nazywam sie Rumpelstilzchen.
      No i krolowa zgadla imie 3 dnia, skrzat sie z lekka wkurzyl, tupnal noga i
      zapadl sie pod ziemie, a krolowa zyla dlugo i szczesliwie wraz z dzieckiem. O
      krolu juz mowy nie bylo i slusznie :P

No, to by bylo pobieznie, o ile sobie wszystko dobrze przypomnialam, miesza mi
      sie, teraz czytamy "Rapunzel"- to dopiero historyjka :D
      Pzdr.
      • kalkos Re: rumpelstilzchen 27.04.06, 14:20
        dzibutek.
        pieknie opowiedziana bajka:)
        • dzibutek Re: rumpelstilzchen 27.04.06, 14:40
          kalkos napisał:

> dzibutek.
          > pieknie opowiedziana bajka:)

No ba :]
    • kamilla82 Re: rumpelstilzchen 27.04.06, 18:29
      witam ponownie....

wielkie dzieki... niestety z bajek niemieckich nie jestem za dobra :o(

a w szkole wlasnie zaczynamy przerabiac bajki :o( (totalna bzdura) dodam ze to
      berufsschule....

a ma moze znacie odpowiednie tytuly polskich bajek po nemiecku...

jescze raz wielkie dzieki za tego rumpelstilzchen...

zyzce milego dnia...

kamilla82
      • ich11 polskich to niekoniecznie, ale 27.04.06, 19:08
        ogólnie znanych, Andersena, Grimmów..
        Musiałbym odkurzyć, junior nie chce się pozbywać i leżą...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka