Dodaj do ulubionych

Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankieta

16.05.06, 15:04
Witam serdecznie

Mieszkam w Monachium. Doceniam tutejsze mozliwosci, wygode, uroki tego miasta oraz okolic.

Jak sie okazuje, nie tylko ja:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=40843298&a=41738197
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=40843298&a=41778287
Jednak ja osobiscie nie mam zbyt duzego porownania, bo w Niemczech poza Monachium nigdzie
dluzej nie mieszkalem.

Dlatego proponuje sonde nt. najlepszego Waszym zdaniem miasta / miejscowosci do zycia w
Niemczech.

Jakie dostrzegacie wady i zalety miejscowosci, w ktorych mieszkacie / mieszkaliscie. Gdzie Wam sie
najprzyjemniej zylo i dlaczego?

Zpraszam do dyskusji.
Obserwuj wątek
    • annajustyna Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 16.05.06, 15:10
      Ja mieszkalam dluzej tylko w Monachium, Berlinie i ...wrrr w Cottbus (skansenie
      NRD). Najlepiej wspominam Berlin. Maz mieszkal w Karlsruhe, Stuttgarcie, Soest,
      Kolonii i chwali sobie najbardziej München...
      • sedo8 Napisz pare slow wiecej 16.05.06, 16:25
        Napisz pare slow wiecej. Np. za co Twoj maz chwali sobie Monachium. I dlaczego
        Ty od Monachium wolisz Berlin.
        Pozdrawiam
        • annajustyna Odpowiedz jest banalna:)))) 16.05.06, 16:44
          Moj maz chwali sobie Bawarie, bo jest alpinista-amatorem, a ja jestem za
          Berlinem, bo stamtad tylko rzut beretem do mojego miasta rodzinnego i jezyk
          polski moze byc atutem przy szukaniu pracy;).
          • alesko Re: ja tez za Mch 16.05.06, 20:41
            hej
            no ja uwielbiam monachium,
            mieszkalam tez w Münster i teraz jestem w Berlinie, w Karlsruhe tez bylam ale
            raptem 2 tygodnie:)
            wiec Mch lubie ze wzgledu na wyluzowany klimat jaki tam panuje, fakt moze
            czasem prostacki, ja wole slowo prostolinijny, nie wspomne juz o architekturze
            miasta (uwielnbiam Odeonsplatz) i ogrodach w tym starym botanicznym z cudowna
            fontanna w centrum miasta no i widoku gor przy kazdej zmianie pogody!!! mozna
            na weekend skoczyc do czech, austrii, szwajcarii i wloszech!!!! Mch to mala
            wioska a nie zadna metropolia w prawdziwym tego slowa znaczeniu
            pewnie dlatego tak latwo bylo mi sie w nia wtopic
            co do Münster to...totalnie inny klimat, ludzie sa tam mega powazni, skupieni i
            zuplenie niewyluzowani...gdby nie tlum studentow miasto byloby dla mnie
            zuplenie nieatrakcyjne, a tak...na studiowanie w sam raz,no i niemcy mowia tam
            po niem tak czysto, bez zadnych wiejskich dialektow!!!
            co do berlina..to na poczatku b ciezko bylo mi zaakceptowac ten polnocny pruski
            klimat, baaaardzo bezposrednich ludzi (generalnie do tej pory odbieram ich jako
            gruboskornych) i wielkosc tej metropolii (gubilam sie nawet tam gdzie wczesniej
            sprawdzilam droge na mapie!!!!) teraz juz jest ok, doceniam roznorodnosc
            poszczegolnych dzielnic, rozne fajne mlodziezowe klimaty i laczenie w sobie
            wschodu i zachodu pod kazdym wzgledem, no duzo tez sie tutaj dzieje, mnostwo
            imprez itd natomiast duzym minusem jest tutejszy rynek pracy, nie wiem czy w
            ciagu ostatnich lat cos sie zmienilo ale jezyk polski to na pewno nie jest juz
            zaden atut!!!
            generalnie chyba jestem b elastyczna jezeli chodzi o miejsca zamieszkania:)))
            no ale do Mch mam ochote jeszcze wrocic i zyc sobie tak na luzie prawie jak we
            wloszech (ale bez tego ich balaganu):)
            pozdr
            • ggigus Monachium jest drogie, snobistyczne i ma malo 18.05.06, 14:54
              ciekawa oferte kult. Ostatnio sa to gl. eventy roznego rodzaju.
              Jak patrze na to, co sie dzieje w Berlinie, trafia mnie szlag i w zwiazku z tym
              sie przeprowadzam niedlugo.
              • jecki.p daj znac gigulko, kiedy splyniesz z Monachium- 20.05.06, 19:44
                bede mial pewnosc, ze sie na ciebie nie napatocze... :-)

j.
                • ggigus zostan w Krainie Smiesznosci, chamjecki 21.05.06, 00:58
                  i nie zwracaj mi glowy
      • ich11 Soest jest fajne na krótko, blisko do 16.05.06, 21:33
        Sauerland! Biggesee itd...
        • jecki.p Kölle (mit Pascha) über alles !!! 16.05.06, 21:47
          Tod den Verrätern !!! :-)

j.
          • ich11 pierdol się z Paschą!:))))))))))))))) 16.05.06, 21:50
            gdy siedzę w Rheinterasse przypomina mi się Grand Hotel w Sopocie i "synek" też
            wspomina: Marku, to było fajne!
            • ich11 Rheinterasse in Düsseldorf, selbstverständlich 16.05.06, 21:51
            • jecki.p jesli go nie zakratowali (tarasu), 16.05.06, 21:54
              to siedzisz Twoim wielebnym arschem na nim... :-)

j.
              • ich11 kilka lat już nie chodzę, nie stać mnie,... 17.05.06, 00:28
                znalazłem libański imbiss, super jedzenie i jeszcze lepsze wino, wytrawne 13,5%.
            • annajustyna J. , a Ty byles choc raz w tym (tej?) Paschy?;)))) 17.05.06, 10:35
              Witamy na kolejnym forum:)))).
              • jecki.p bin gar nicht hier; wollte mir nur die Abtrünnigen 17.05.06, 19:35
                angucken...

j.
                • annajustyna Dopisz sobie w sygnaturce autora:)))) 17.05.06, 23:31
                  Pzdr!
    • dunia77 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 11:57
      Ja mieszkam we Freiburgu i jestem zadowolona, bo niespecjalnie lubie duze
      miasta. Czysto, bezpiecznie (wbrew mylacym statystkom ;-) ), praktycznie brak
      slumsow, metow i innego "elementu". Fantastyczne mozliwosci spedzania czasu
      wolnego na lonie natury, winnice, termy, bliskosc Francji i Szwajcarii, und,
      und, und...

Monachium mi sie tez podobalo. I Norymberga. (Ale nie mieszkalam tam).
      • annajustyna Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 12:10
        Jestes we Fryburgu Bryzgowijskim? Bo tych Frei/yburgow cale mnostwo...
        • dunia77 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 12:14
          > Jestes we Fryburgu Bryzgowijskim?

Tak.

> Bo tych Frei/yburgow cale mnostwo...

Ja znam tylko Freiburg/Breisgau i Freiburg/Elbe. Polskie obecnie Swiebodzice na
          Dolnym Slasku tez przed wojna byly Freiburgiem.
          Ale z tego, co widze, to Niemcy ze slowem Freiburg praktycznie w 100%
          utozsamiaja "moje" miasto, pewnie dlatego, ze ze wzgledow turystycznych jest
          najbardziej znany.
          • olivia1980 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 15:43
            Ja tez zyje sobie we Freiburgu obecnie i jest pieknie:) Wlasnie ta bliskosc do
            Francji, Szwajcarii...
            • dunia77 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 16:10
              Ooooo :-)
              A mnie sie wydawalo, ze we FR nie ma Polakow... a w piatek bylam na koncercie
              AMJ i zmienilam zdanie ;-)
              Nie mialabys czasem ochoty wybrac sie na kawe/piwo/etc ? Jesli tak, prosze
              napisz dunia77 at o2 kropka pl :-)
              • olivia1980 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 16:15
                We Frei jest mnostwo Polakow!!!
                Jasne, ze mam ochote sie wybrac;)
                • caysee Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 17:09
                  Kurcze, ja chce kogos z Mainz! :)
                  • annajustyna Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 17:14
                    Caysee, przeniescie sie najlepiej z mezem do Monachium albo ja zaczne szukac
                    czegos w Moguncju;). Moj T. kiedys tam byl i do dzis jest zachwycony (mimo ze
                    nie ma Alp:)))).
                    • caysee Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 18:32
                      Oo, powanie?!:) No to milo mi, mi sie tez bardzo Mainz podoba, takie nieduze
                      spokojne miasto.
                      Nas z kolei w ogole nie ciagnie gdzie indziej, tzn. do innego miasta.
                  • sedo8 Poszukaj poza forum 17.05.06, 22:38
                    caysee napisała:

> Kurcze, ja chce kogos z Mainz! :)

Wiem, ze sa Polacy w Mainz. Ale nie koniecznie zagladaja akurat na to forum. Moze poszukasz ich
                    innym kanalem? Niestety nie czuje sie upowazniony, by dawac Ci namiary na konkterne osoby. Ale
                    mozesz poszukac wsrod studentow, wiem, ze sporo ich do Mainz przyjezdza. A Ty - z tego co sie
                    orientuje - jestes w wieku studencko - swiezo postudenckim. Musisz sie ruszyc sprzed komputera!
                    Powodzenia.
                • dunia77 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 17:51
                  Napisalam do Ciebie na maila gazetowego :-)
            • el_chueco Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 21.05.06, 01:34
              No i jest nastepny, co prawda tylko do konca wrzesnia :D
              Ja sobie pomieszkuje to tu to tam. Raz we Freiburgu, raz w Schluchsee. Teraz
              dostalem prace w tym drugim, wiec pewnie do Freiburga przyjezdzac bede o wiele
              rzadziej. (moze raz w tygodniu). Wg mnie piekne miasto, prawie zerowa
              przestepczosc, idealne dla kogos kto lubi wypady w gory, przyrode itp. Nie jest
              tutaj tak naciapane zabytkami jak w Dreznie - ktore tez mialem przyjemnosc
              poznac. Jak to mozna powiedziec we Freiburgu i wilk syty i owca cala.
          • naganoga Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 19.05.06, 11:05
            dosc ciekawe foltermuseum jest we freiburgu.
    • adanis Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 16:23
      ja tak troche obok miasta...Mieszkam pod Köln w Stommeln (wioska:)) i powiem
      jest super! Spokoj,duzo zieleni,jeziora,finansowo tez da sie normlnie zyc a jak
      mi potrzeba wrzawy miasta to autem 10km i jestem w Köln.Samo Köln nie jest
      tanim miastem np. mieszkanie czy wyzywienie(bary i knajpki) ale jest ladnym i
      ciekawym miastem.Turystycznie polecam ale zyc tam...hmm,polecam jednak wioske
      pod Köln hehe...
      • ggigus taa, poki co mieszkasz w Kolonii 18.05.06, 14:53
        albo du wohnst in Köln.
        Mysle, ze warto o tym pamietac.
        • annajustyna Re: taa, poki co mieszkasz w Kolonii 18.05.06, 15:02
          A mnie kiedys gosc na dworcu w Szczecinie rozbawil:))), bo szukal
          wspoltowarzyszy podrozy do Kielu!!! Albo to nagminne uzywanie Aachen... I
          osobiscie nie cierpie, jak sie odmienia nazwy typu: Forst (w Forscie brr),
          Cottbus (w Cottbusie, he, he), jak slysze "co u ciebie w Karlsfeldzie", to sie
          najpierw zastanawiam, o co chodzi... Aha, wiesz, ze "poki co" to rusycyzm?;))).
          I jeszcze jedno: niekonsekwencja. Np. arcybiskup Monachium i Freising.
          Konsekwentnie powinno byc albo Monachium i Fryzyngii, albo München i Freising...
    • mary_an Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 17.05.06, 21:17
      A ja sobie teraz mieszkam w Heidelbergu i bardzo mi sie podoba (przedtem
      Hannover i Göttingen), najbardziej w Niemczech podobaja mi sie wlasnie male
      miasteczka studenckie (no ale jestem studentka, to tez ma to dla mnie wiecej
      urokow :))) Jest male, bezpieczne, przy czym zawsze duzo sie dzieje, dobry
      klimat, fajni ludzie, wszystko jak najlepiej :)
      • sedo8 Czyli wszyscy zadowoleni?! 17.05.06, 22:32
        Czyli wszyscy zadowoleni?! Zadnych minusow?
        Z jednej strony ciesze sie, ze wszystkim sie podoba tam, gdzie mieszkaja. Ale przyznam, ze jestem
        troche zawiedzony, ze wylania sie taki jednolity idylliczny obraz wszystkich miejscowosci w Niemczech.

Napiszcie np., jak jest z komunikacja, cenami, znalezieniem mieszkania, pracy, z dostepem do
        edukacji, kultury, rekreacji, z opieka na dziecmi, z dostepem do lekarzy, z dojazdami do Polski,
        integracja z "miejscowymi" albo z poznaniem Polakow. Czego Wam brakuje, z czym jest ciezko, a co
        bylo milym zaskoczeniem.

Od siebie dodam, ze mi w Monachium bardzo odpowiada komunikacja, ale to pewnie dlatego, ze ja
        porownuje to z sytuacja w Polsce, gdzie praktycznie nie ma metra ani spojnej sieci sciezek rowerowych.
        Ale do Polski stad daleko i na razie nie docieraja tanie linie lotnicze.
      • rotkaeppchen1 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 18.05.06, 08:54
        Popieram!
        Mieszkalam w Heidelbergu 10 miesiecy, piekne miasto, mnostwo turystow i
        zagranicznych studentow, czlowiek nie czuje sie niemal jak za granica, bo co
        drugi spotkany na ulicy czlowiek nie jest Niemcem (mam na mysli rejony Starego
        Miasta). Superklimat, mnostwo knajp i kawiarni. Polecam.
        Od paru miesiecy mieszkam w Celle; historyczne miasto, z pieknym Starym
        Miastem, mnostwo kawiarenek, turystow, ale tylko w miesiacach wiosenno-letnich,
        w zimie po zmroku miasto spi:-( Warto odwiedzic:-)
        • naganoga Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 19.05.06, 11:13
          mieszkalam swego czasu niedaleko celle. niezbyt lubilam ta miejscowosc,
          poniewaz moim zdaniem zbyt malo tam mlodych ludzi.
          za hannoverem tez nie tesknie. ogolnie niezbyt dobrze sie czulam na polnocy.
          teraz mieszkam w mannheim. miasto raczej nie ma specjalnych klimatow, ale sie
          przyzwyczailam. mam dosc blisko do heidelbergu. gdy zechce, nie jest daleko do
          frankfurtu i stuttgartu, wiec ma to swoje plusy. zwlaszcza, ze ceny wynajmu
          mieszkania w wyzej wspomnianych miastach sa znacznie wyzsze.
          • rotkaeppchen1 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 19.05.06, 14:41
            No ja bym chciala docelowo do Hamburga albo gdzies na poludnie, poki co
            mieszkam w Celle. Moze faktycznie mlodych ludzi nie jest bardzo duzo, ale mi
            wystarcza tylu, ilu znam;-) Przynajmniej maz sie nie denerwuje, ze szaleje na
            miescie <lol>
            • naganoga Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 23.05.06, 15:48
              a jednak nie wystarczy;))) mam na mysli sasiedni watek;))) zycze milego szukania

-----------------------------------------------------
              "Najgoretsze miejsce w piekle zarezerwowane jest dla tych, ktorzy na ziemi
              wszystkiemu potakiwali."
              Robert Kennedy
              • cytrusowa czarnycharakter 23.05.06, 19:59
                Weiden sie klania:-)

nigdy wiecej Nippes i Bilderstockschen
      • naganoga Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 19.05.06, 11:08
        to mam do ciebie jak rzut beretem. pozdrawiam z mannheim;)))) co porabiasz w
        heidelbergu???? nardzo lubie to miasto, ale jest mi ciut za drogi jak do
        mieszkania.
        • mary_an Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 21.05.06, 10:26
          W Heidelbergu studiuje, a jak :) Drogo jest, to fakt, ja na razie mieszkam w
          centrum ale na specyficznych warunkach (pomagam w domu i przy dzieciach i za to
          nie place), ale jakbym miala sama placic za taki pokoj to chyba bym bardzo
          szybko zbankrutowala. To jest problem, ze ludzie dojezdzaja czesto godzine, bo
          chca placic mniej i mieszkaja w okolicznych miejscowosciach.
          • cytrusowa Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 22.05.06, 20:32
            a my mieszkamy w Kolonii i nie narzekamy.
            • czarnycharakter hallo cytrusowa ! :-))) 23.05.06, 12:47
              - jak mozna by narzekac mieszkajac w Kolonii ?! (hoffentlich nicht Chorweiler)
              Viva Klettenberg !:-)

czch
              • ich11 ile Ty masz tych ksywek jeszcze? :)))))) 23.05.06, 14:49
                • annajustyna Kolejna ksywa to niejaki Vampirr;)))) 23.05.06, 20:17
                  poskromiciel icha:)))).
                  • naganoga Re: Kolejna ksywa to niejaki Vampirr;)))) 23.05.06, 20:37
                    aniu czy ty masz nr. gg?????
                    • annajustyna Re: Kolejna ksywa to niejaki Vampirr;)))) 23.05.06, 20:41
                      Niestety nie:((( Musze sobie zainstalowac:))))
                      • naganoga Re: Kolejna ksywa to niejaki Vampirr;)))) 23.05.06, 20:56
                        koniecznie daj znac. wyslalam ci program i moj nr. gg.

pozdrawiam
    • saksalainen Jelitkowo! 17.05.06, 23:41
      W Darmstadt mieszkam, fajnie o tyle ze kultury troche jest, a ceny nizsze niz w Frankfurcie i nie ma takiego tłoku.

Ale jesli chodzi np. o oferte ksiazek czy muzyki (i tej na zywo, i tej na płytach) to nie ma nic lepszego od Kolonii.

W Akwizgranie tez mieszkalem: Fajnie bo bardzo zielono i blisko do Belgii i Holandii.
    • anngiec Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 18.05.06, 12:50
      Berlin!!!!Co prawda nie mieszkałam nigdzie indziej w Niemczech,ale to miasto
      jest wyjątkowe. Nie zgadzam się co do tego że ludzie są gruboskórni, bo
      wszystko zależy od tego jak się do tych ludzi podchodzi. Mi w każdym razie już
      nieraz pomogli i byli życzliwi. No a miasto...ten luz i pomieszanie stylu jest
      niesamowite. co prawda psie kupki walają się wszędzie, ale jakoś je omijam :)
      Imprezy i jedzonko z calego świata, ciekawi ludzie. zeby jeszcze z pracą było
      łatwiej...
      • pucor Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 23.05.06, 14:03
        a mnie sie i tak mainz podoba :-) ekstra pozdro dla caysee....tu w mainz sporo
        ludzi z poslki jest musisz dobrze poszukac :-)
        • maya2006 Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 23.05.06, 22:25
          berlin. roznorodnosc, kultura, mozliwosci znalezienia wlasnego swiata. a w
          takowym gruboskornych nie ma..:-)
        • caysee Re: Najlepsze miasto do zycia w Niemczech - ankie 24.05.06, 21:05
          Ooooo, czlowiek z Mainz! Czlowiek z Mainz! Na forum!
          Polak!

A ja naiwna myslalam, zem jedyna! ;)))
    • jas_smietana Trier 06.06.06, 16:24
      A wlasciwie Konz. Ktos z tych rejonow?
      • karbat Re: Osnabrueck 06.06.06, 20:51
        przed dwoma laty byly przeprowadzone w Niemczech badania na
        najatrakcyjniejsze miasto do zycia w Niemczech .

Badanie te przeprowadzono pod roznym katem,
        atrakcyjnosci ,komunikacja ,bezpieczenstwo,szkolnictwo ,ludzie (czy
        sympatyczni) ,klimat spoleczny ,zadowolenie z zycia w miescie i wiele innych

Miasto ,ktore wygralo ten ranking ,miasto w ktorym sie najlepiej zyje w
        Niemczech to Osnabrueck.
        • sedo8 Re: Osnabrueck 06.06.06, 22:04
          karbat napisał:

> przed dwoma laty byly przeprowadzone w Niemczech badania na
          > najatrakcyjniejsze miasto do zycia w Niemczech .

Co to za badania? Mozesz podac wicej informacji?
          • alesko Re: Osnabrueck 07.06.06, 11:51
            dobre, mile miasto, ale w zyciu bym nie podejrzewala ze najlepsze w De:)

ja kilka lat temu czytalam badania focusa na podobny temat i tam z kolei
            argumentowali ze najszczesliwsi sa mieszkancy starnbergu(juz nie pamietam jak
            to sie pisze) pod monachium, w sumie nic dziwnego jak ma sie tyle pieniedzy to
            mozna sobie pozwolic na rozkoszowanie sie zyciem:)
            pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka