Dodaj do ulubionych

Proszę o radę osób mieszkających już w De.

14.12.06, 09:55
Mam prosbę do osób już mieszkających w De- napiszcie czy gdybyście mieli
możliwość podjęcia jeszcze raz po kilku już latach czy choćby miesiącach
pobytu w Niemczech,decyzję o wyjeżdzie z kraju do Niemiec- to czy byłaby to
taka sama decyzja.
Jestem właśnie przed podjęciem takiej ostatecznej decyzji , wyjazdu z dziecmi
do męża , który tam pracuje dwa lata, i my bardzo za nim tęsknimy- mimo, że
co 4-6 tygodni jest w domu na parę dni. Proszę o Wasze opinie na ten temat, i
z góry dzięki za każdą.
Obserwuj wątek
    • marinkafer Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 10:54
      ja, raczej tak bo chyba jestem typem wiecznego podroznika, mysle ze pelna
      rodzina to szczesliwa rodzina, z drugiej strony jesli juz bylas w de to czego
      sie obawiasz?
      pozdrawiam
    • artur666 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 11:39
      A co masz za problem z niemcami? Jakies rodzinne uprzedzenia?
      Lepiej czulabys sie we Francji? To wyjedz do Francji, zobaczysz jak tam sie
      mieszka i zyje wsrod Arabow i Nacjonalistow.
      Moze Italia, jak widze te gacie wiszace ze wszystkich balkonow to mnie sie
      Italy odechciewa.
      Moze Anglia? hehehe, na starosc ciebie reumatyzm skreci.

Acha, ostatecznej decyzji nie ma i nie zamartwiaj sie takimi bzdetami.
      • yasmin_ch Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 17:53
        Przeciez Agnes w swoim poscie nawet nie zasugerowala, ze boi sie wyjazdu z
        powodu jakichs uprzedzen, ze boi sie bo to akurat Niemcy..
        Probujesz wyczytac cos czego tam nie bylo, po co???

Kobieta ma po prostu normalne obawy przed wyjazdem w nowe miejsce.
        Chyba malo znasz Francje skoro widzisz w niej tylko Arabow i nacjonalistow,
        chyba malo znasz Italie skoro tylko kojarzy Ci sie z wiszacym praniem...
        chyba masz jakis problem ze sterotypami.
        • artur666 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 18:02
          Mnie sie cos wydaje, ze mieszkam tyle lat w Niemczech ile ty sobie wogole
          liczysz.
          Oprocz tego zycze milego dnia, bo az mnie szkoda energii na strzepienie sobie
          jezora.
        • parmesan Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 20:08
          Yasmin, Arturek jak widac nalezy do typu ludzi ktorzy wszedzie byli i gow.o
          widzieli, byli palcem po mapie. A bajdurza co to oni nie widzieli, gdzie byli? A
          najczescie byli ale.....palcem w d.
          • artur666 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 15.12.06, 11:38
            Cuz za blyskotliwosc roberciku!
    • jantaaa Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 18:22
      Agnes mieszkam krótko w Niemczech ale uważam ze podjeliśmy dobrą decyzje,mamy 3 dzieci ,dwoje małych o nich sie nie bałam,ale mam też 13 letnią niepełnosprawną córcie i o nią sie najbardziej bałam ze nie da sobie rady,maluszki chodzą do przedszkola sa bardzo zadowolone najstarsza chodzi do szkoły też bardzo jej sie podoba.Mysle ze powinnaś jechać bedziecie wszyscy razem,bez tesknoty,w weekendy można zawsze gdzieś iść,moim zdaniem powinnas jechać i to jak najszybciej i nie suchaj opini jak to w Niemczech jest źle,moze kiedyś było lepiej ale teraz też sie dobrze żyje,rozmawiam na ulicach po polsku i nikt przez to nie patrzy sie na mnie źle.
      • volker5 Do artura666 14.12.06, 18:57
        Obawiam sie chlopie ze masz ze soba problemy.
        Tak jak tobie kojarzą sie osrane majciochy wiszace na balkonie ze sloneczna
        Italią tak mnie np. Niemcy kojarza sie z daleko posunietym kiczem -
        porcelanowym krasnalem, dresami tzw. szelesciakami z aldika, bladasami
        wycietymi na czeskiego metala, starymi dziadami którzy biesiaduja przy
        tandetnej muzyce, kolczykiem w uchu u pierwszego lepszego bambra - jednym
        slowem totalnym bezguściem. Mógłbym tu poó dniówki wymieniac niemieckie
        dziadostwo i kicz, który wielu ludzi zachwyca. Ale po co?. Po to żeby ci
        udowodnić że osrane majtki włoskiej grecien wywieszone z balkonu gdzies na
        Sycyli nie wyglądają gorzej od porcelanowego krasnoluda który swoim kiczem
        podkresla bezguscie Niemieckiej Hildy?.

A co do Francji i życia w niej. Widze, że masz duże doświadczenie w obcowaniu z
        Arabami i nacjonalistami. Gdzie je nabyles? Uwazaj zeby jakis Turek nie nadepl
        ci w raichu na odcisk bo do nacjonalistow i arabow bedziesz musial doliczyc
        islamskich fundamentalistow.
        • artur666 Re: Do artura666 15.12.06, 11:43
          Zal mi ciebie.
    • agnes7312 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 20:23
      Dzięki za opinię i proszę o więcej, a co do tych uprzedzeń to jasne ,że ich nie
      mam, i to jest raczej oczywiste, że się obawiam takiej przeprowadzki.
      • mamahanki Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 20:58
        Ludzie, kobieta prosila o rady, wyniescie sie ze swoimi klotniami w cholere.

W Niemczech mieszka sie ogolnie nie zle, ja mieszkam juz od 7 lat, mam 2 dzieci
        i jakos nam sie zyje, brakuje mi troche towarzystwa, bo wszystkie moje kolezanki
        sa pracujace,maja malo czasu, a ja siedze w chalupce.
        Jest dobra opieka zdrowotna (tzn lepsza niz w Polsce), lekarstwa dla dzieci sa
        calkowicie refundowane przez kasy chorych. Nie podoba mi sie natomiast to ze ma
        sie male mozliwosci oddania dziecka do zlobka czy przedszkola, np mieszkajac na
        wsi tak jak my. Jest u nas przedszkole ale od 8 do 12, wiec do roboty nie ma sie
        co wybierac, jest tez przedszkole otwarte do 16, ale w innej miejscowosci i
        obowiazuje rejonizacja, wiec moze tak byc ze pracujesz w jednym miejscu (poza
        rejonem) musisz zawozic dziecko do przedszkola w rejonie czyli w calkiem innym
        kierunku. Z tego co wiem w szkolach opieka polekcyjna jest tylko do 14. A zlobki
        to juz w ogole kicha, przynajmniej u nas nie ma, trzeba oddawac prywatnie.
        Mimo ze juz tyle lat tu jestem nadal tesknie za Polska, ale gdy jestem w Polsce
        tesknie za domem w Niemczech, a do krasnoludkow mozna sie przazwaczaic, w Polsce
        sa za to gustowne moherowe berety.
        Na poczatku bedzie Ci pewnie trudno. A gdzie sie chcesz przeprowadzic?
    • noie Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 21:16
      odpowiadajac na pytanie:
      tak , decyzja bylaby taka sama
      mieszkamy tutaj juz 16 lat,bylo ciezko ale bylo i pieknie , byla tesknota
      za "domem" , czulam sie potem obco i tu i tam, przystosowalismy sie ale do
      tutejszego zycia,zyjemy jak inni zyja (chodzi mi o to ze nie staramy sie robic
      wszystko co w pl robilismy ...np.wigilia...) dla naszych dzieci jest to juz ich
      ojczyzna...ale ...nie jest tak zle :-)
      dom jest tam gdzie jest moj maz,moje dzieci....
      dom jest tam gdziego sobie "zbuduje"
      pozdrawiam
      noie
    • jantaaa Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 14.12.06, 22:45
      Agnes moj maz mieszkal kilka lat w Berlinie,wrocol do Polski bo czul sie samotny a pozatym w Polsce byly lepsze czasy i zaczol dobrze zarabiac(wtedy nie byl moim mezem)teraz wyjechalismy ze tak powiem na ''wariackich papierach''wszystko postawilismy na jedna karte,po 10 dniach mielismy 5 pokojowe mieszkanie,urzadzamy sie wlasnie,spotkal tylko jedna nieprzyjemna urzedniczke,reszta jest mila i pomocna,maluchy od razu dostaly przedszkole,pewnie dlatego ze w miescie jest ich wiecej i prosciej je dostac,do tego przedszkole jest 150 m od domu,po najstarsza przyjezdza bus szkolny i zabiera ja do szkoly,gdzie sie nie ruszysz i zobaczysz kawalek trawki to od razu jest plac zabaw dla dzieci,jest basen,kino dla dzieci,to nie jest duze miasto,w duzych miastach jest jeszcze wiecej atrakcji dla rodzin.Moim zdaniem pakuj sie i jedz jak najszybciej,ja nawet nie tesknie za Polska,moze gdybym byla tu sama to co innego,a tak mam meza dzieci wiec najwazniejsze osoby w moim zyciu i zyje sie naprawde lzej.Ludzie chodza usmiechnieci,nieznajomi zycza ci milego dnia.to bardzo mile,po co macie sie meczyc w rozlace,lepiej byc razem i mowie ci na pewno bedziecie szczesliwsza rodzina,pozdrawiam
    • starucha121 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 15.12.06, 09:33
      Decyzję podjęłabym taką samą. Ja miałam męża co weeknend w domu, dzieci ojca.
      To nie jest życie. Rodzina powinna być razem, to najważniejsze. Nie ma się nad
      czym zastanawiać. Jedź!
    • pucor Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 15.12.06, 11:33
      ja ponownie podjelabym ta sama decyzje, jestem tu juz 7 lat prawie,
      przyjechalam do de z rocznym dzieckiem za mezem i nigdy nie zalowalam tego
      :-)...nie zastanawiaj sie za dlugo i jedz :-)
    • lunatix Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 15.12.06, 11:58
      Mieszam w Niemczech ponad polowe zycia. Jedz tam gdzie malo rodakow i trzymaj
      sie lepiej od rodakow z daleka.
      Zaoszedzisz sobie intryg i stresu, a staniesz mocniej na wlasnych nogach. Na
      dlugi dystans lepiej na tym wyjdziesz. To sie asymilacja.
      • agnes7312 Re: Proszę o radę osób mieszkających już w De. 15.12.06, 12:08
        Zamierzam się przenieść do Bielefeldu, może ktoś mieszka w okolicy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka