ggigus 23.01.07, 01:05 czy korek naturalny moze isc na kompost? i czy opakowania tetrapak np. po pomidorach, moze isc jako plastyk? wie ktos? albo gdzie to sprawdzic, znajome Niemcy niekumate som Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ggigus ha! tetrapack juz wiem - do zoltego worka z nim 23.01.07, 01:08 albo do zoltego kubla tak prupuszczalam zreszta, bo obejrzalam te opakowania dokladnie dzielenie smieci to czad - wynosze raz na tydzien leciutki kubelek :))) Odpowiedz Link
mazda25 Re: segregacja smieci 26.01.07, 00:26 Czy to pytanie to zart?W kazdym rejonie inaczej sie segreguje smieci,w nrw naturalny korek wrzuca sie do bio a pudelko po sokach do gelbesak,czyli w twoim pojeciu plastyki bylyby prawidlowe.Ja dostaje kalendarz z terminem wywozu smieci na caly rok i tam jest pelna informacja jak trzeba je sortowac. Odpowiedz Link
ggigus to pytanie nie jest zartem, ale dzieki za info, ze 26.01.07, 00:32 korek nat. to bio glowilam sie nad tym pare dni, spytalam jedna mila forumowiczke po ogrodnictwie, i tez bede wyrzucac korek do biotony co do tetrypack - zajrzalam na ich strone ja mieszkam w Bawarii i sama zasuwam do kontenera, taki los pozdrawiam Odpowiedz Link
ggigus a jednak korek nie do bio 26.01.07, 00:49 Korken bpfeil.gif (852 Byte) Wertstoffbörsen bpfeil.gif (852 Byte) Wertstoffhöfe Alte Korken von Weinflaschen lassen sich genauso zu Wärmedämm-Material aufbereiten wie andere Korkprodukte (z.B. Sohlen von Gesundheitsschuhen). Das erspart der Umwelt die klimaschädlichen Fluorchlorkohlenwasserstoffe (FCKW) und schont die Korkeichen. In München können Korken zu den jährlich mehrmals stattfindenden pfeilr10.gif (874 Byte)Wertstoffbörsen gebracht werden. Wo in München private Korksammelstellen sind, erfahren Sie bei dem gemeinnützigen Verein MABL e.V. "Mit Arbeit besser leben" unter Tel. 31 23 20 60 oder über das pfeilr10.gif (874 Byte)Info-Center. Die Wertstoffhöfe nehmen ebenfalls Korken an. ciekawy link: www.awm-muenchen.de/privatkunde/m_a-z.htm#K Odpowiedz Link
ewa553 Re: segregacja smieci 26.01.07, 00:57 tez mnie zdziwilo. U mnie nie ma pojemnikow na bio, ale ja mam kompostnik w ogrodzie i na mysl o wrzuceniu tam korka... Nie zawsze przestrzegam sortowania. Bo jesli do tzoltego worka mam dawac czyste opakowania to mysle ze w niektorych wypadkach jest to idiotyzm. jesli mam kazda puszke po kocim papu czy po rybkach w oleju najpierw myc i marnowac na to czysta wode, ktora jest jak wiemy skarbem, to wole te puszki wyrzucic do normalnych smieci. Pakuje je wtedy zreszta w jakies papiery, zeby sasiedzi nie doniesli:))))) Sa podobno tacy, co kontroluja bliznich... Odpowiedz Link
ggigus nie musisz dokladnie myc, wystarczy wyplukac 26.01.07, 01:10 a na to nie trzeba duzo wody a najlepiej robic samemu jogurt, bo z kocim zarciem troche gorzej Odpowiedz Link
ewa553 Re: nie musisz dokladnie myc, wystarczy wyplukac 26.01.07, 01:17 chyba nie kumam: co ma jogurt do kociego jedzonka? Odpowiedz Link
ggigus oj, sorek, nie moj dzien i wlasnie czytam te stron 26.01.07, 01:23 e, do ktorej podawalaam link chodzi o pojemniki po jogurcie - ich produkcje mozna ograniczyc prze samoprodukcje jogurtu, ktory naprawde smakuje, sama kiedys robilam ale samemu jakos ciezko jest sprodukowac kotu zarcie, tak przypuszczam chociaz moja mama gotuje naszemu (super)psu Dropsowi, b gotowe zarcie jest slone (pomijam etyczny fakt pochodzenia zwierzat na te kocia i psia karme, ale nie chce byc sumieniem forum) Odpowiedz Link
ewa553 Re: oj, sorek, nie moj dzien i wlasnie czytam te 26.01.07, 01:26 nie probowalam kociego jedzenia (a nie zarcia!!!), wiec nie wiem czy slone. ale raczej watpie, bo sie przeciez mowi, ze kotom i psom nie dawac ani soli ani innych przypraw. a jogurt produkowala kiedys moja Mama i kojarzy mi sie to dosc obrzydliwie: jakis grzybek czy cos, juz wole zeby sprzedawali jogurt w szklanych pojemnikach, wtedy bedziej bardziej ekologicznie. Odpowiedz Link
ggigus no to sprobuj, jest bardzo przyprawione 26.01.07, 01:35 - mowi moja mama kot moje kuzynki sie kiedys uzaleznil i po tygodniu zazcal jesc cos innego do produkcji jogurtu nie trzeba zadnego grzybka, na dno sloika kladziesz lyzke jogurtu, zalewasz cieplym 50 C. mlekiem . musi byc tak cieple, aby wlozyc wen palec - i w lecie masz nast. dnia jogurt/kefir, a w zimie za dwa, trzy dni i jeszcze cos: sprobuj kiedys latem sama sobie zrobic jogurt ze swiezymi truskawkami i nastepnie zjesc jogurt kupny terapia szokowa gwarantowana - ta aromatyzowana breja nigdy nie bedzie ci juz smakowala, tak przekonalam pare osob :)) Odpowiedz Link
ewa553 Re: no to sprobuj, jest bardzo przyprawione 26.01.07, 01:38 a ta lyzke jogurtu jaka iloscia mleka zalewasz? Odpowiedz Link
ewa553 Re: pol litra, potem zamieszac, utworzy sie taki 26.01.07, 10:55 gigus, dla mnie juz skojarzenie kozuszek/mleko jest tak obrzydliwe, ze nie pasuje do tego slowo "mily". Wykluczam. Odpowiedz Link
dzibutek Re: oj, sorek, nie moj dzien i wlasnie czytam te 26.01.07, 11:00 ewa553 napisała: > juz wole zeby sprzedawali jogurt w > szklanych pojemnikach, wtedy bedziej bardziej ekologicznie. Kupuje jogurt naturalny wylacznie w szklanych sloiczkach, na ktore jest Pfand :) Polecam Ehrmann i Landliebe Odpowiedz Link
ewa553 Re: oj, sorek, nie moj dzien i wlasnie czytam te 26.01.07, 13:33 ja bardzo lubie bio-jogurt z Aldi (Süd). ale sprobuje przy nastepnych zakupach uwzglednic te sloiczki. dzieki. Odpowiedz Link