Dodaj do ulubionych

Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy

25.04.07, 20:09
wiem, ze u. pracy organizuje kursy bezrobotnym. ja aktualnie siedze w domu bo
mam male dziecko. nie wiem za co sie wziasc gdy mala pojdzie do przedszkola.
chcialabym wykorzystac ten czas i zrobic moze jakis kurs albo szkolenie. czy
ktoras z was robila moze jakies kursy finansowane przez Arbeitsamt, bedac na
wychowawczym???
Obserwuj wątek
    • niunia792 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 25.04.07, 21:06
      a masz status bezrobotnej?
      Ja bylam u Berufsberatera 2-3 miesiace temu. Jestem na wychowawczym do 2009
      (mam umowe o prace a wiec nie jestem bezrobotna)... niestety urzad pracy nie
      oplaca kursow takim przypadkom jak ja (nie maja tyle funduszy)... Kazano mi po
      prostu skladac podania o prace w hotelartswie (zgodnie z moim wyksztalceniem i
      doswiadczeniem).
      Kazdy przypadek traktuja indywidualnie-umow sie na termin, masz do tego
      prawo... Tam ci wszystko powiedza.
      • beniusia79 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 25.04.07, 21:17
        nie mam statusu bezrobotnej. pracowalam prawie do samego porodu. umowa
        skonczyla sie krotko po porodzie, teoretycznie jestem wiec bezrobotna. moja
        corka ma dopiero 9 miesiecy... chcialam wykorzystac ten czas i sie czegos
        pouczyc, zrobic jakis kurs lub zdobyc nowy zawod. nie wiem sama za co sie
        zabrac. obawiam sie, ze u. pracy nie wiele mi pomoze.
        • niunia792 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 25.04.07, 22:09
          w takim razie jestes w o tyle dobrej sytuacji, ze mozesz zarejestrowac sie jako
          bezrobotna. Na pewno przejrza twoje kwalifikacje i sami stwierdza czy potrzebne
          ci sa jakies kursy. Oferuja przewaznie EDV (komputerowy).
          Jak sie dobrze przygotujesz do rozmowy z doradca i powiesz konkretnie czego
          oczekujesz - nie powinni cie odprawic z kwitkiem.
          Jako bezrobotnej przysluguje ci Bildungsschein-darmowa Berufschule... np. jako
          ksiegowa itp. Musialabys sobie przejrzec strone Agentur für Arbeit, tam beda
          kierunki jakie oferuja.
          Trzymam kciuki
          • beniusia79 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 25.04.07, 22:13
            dzieki
            • alesko Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 26.04.07, 10:38
              hej
              zajrzyj tez do vhsu, czesto oferuja niezle kursy po przystepnych cenach, moze
              maja jakies oferty dla mlodych mam!
              pozdr
    • mucha_na_dziko1 Myslalem, ze w PL sie to juz zmienilo. 26.04.07, 10:38
      No i nastepna mloda dziewczyna, ktorej mama powiedziala, ze dorosle zycie
      zaczyna sie od plodzenia dzieci zamiast chodzenia do szkoly.
      Zycze ci powodzenia drogie dziecko.
      • alesko Re: co za mizoginizm 26.04.07, 10:41
        wez wyladuj swoje frustracje gdzies indziej!
        nie jestes kobieta wiec nie wiesz jak ciezko jest pogodzic rozne role, a polki i
        tak sobie radza rewelacyjnie,
        podr
        • mucha_na_dziko1 Znamy znamy. 26.04.07, 11:27
          Planowanie zycia "po polsku":
          w wieku 19 lat juz dwojka dzieci, a pozniej zastanawianie sie z czego je
          utrzymac. A najlepiej jak to zrobi niemiecki socjalamt, bo mamusia nie ma
          oczywiscie dalszego planu.
          Brawo!

• aptus Re: Znamy znamy. 26.04.07, 12:13
            To co piszesz to Klischee.Moja kuzynka miala dwie corki w wieku 20 lat.A przed
            30-stka skonczyla Ausbildung Dyplomem w super banku
            Uwazam,ze wazna jest organizacja a takze postawy meza albo zony i tesciow z
            rodzicami.
            Nie wiem,czy sie ze mna zgodzicie,ale wszystko jest mozliwe jak sie jest
            optymista i organizatorem.
            Powtarzam setny raz-odpusccie te kursy z Arbeitsamt.
            Albo normalne studia albo direkte Berufsausbildung
            • mucha_na_dziko1 Re: Znamy znamy. 26.04.07, 12:30
              A ja mam 10 znajomych, ktore naplodzily dzieciarow i siedza na zasilkach marzac
              o niemieckim ksieciu z bajki.
              • beniusia79 Re: do:mucha na dziko 26.04.07, 13:14
                jesli ta uszczypliwa uwaga skierowana byla do mnie to pozwole sobie na male
                sprostowanie. mam juz swoje latka i w ciaze zaszlam "z glowa". mam mature i
                skonczone studia (jakby cie to interesowalo). znam perfekcyjnie niemiecki i
                angielski :-). mozliwe, ze masz problemy z czytaniem, pislam, ze aktualnie
                siedze w domu z dzieckiem i chce wykorzystac ten czas na dalsze ksztalcenie
                sie. mam nadzieje, ze dotarlo. radze tez zajac sie czyms innym, bardziej
                tworczym a nie przesiadywaniem sie na forum i dokuczaniu innym. zycze milego
                dnia.
              • aptus Re: Znamy znamy. 26.04.07, 13:21
                mucha_na_dziko1 napisała:

> A ja mam 10 znajomych, ktore naplodzily dzieciarow i siedza na zasilkach
                marzac o niemieckim ksieciu z bajki.

Oczywiscie twojego subietywnego zdania nie moge negowac, jest ono wynikiem
                twojego swiatopogladu, charakteru i wyksztalcenia.
                Masz prawo do pejoratywnej interpretacji wyzej wymienionych faktow,ktore
                obiektywnie maja niekoniecznie negatywne znaczenie.
                W kontekscie obecnego nizu demograficznego w Niemczech wielodzietnosc jest jak
                najbardziej wskazana.
                fakt "siedzenia na zasilkach" jest tez normalny-a) samotna matka b) mozliwosci
                i prawo do zasilku

"marza o niemieckim ksieciu z bajki"- logiczne i chwali sie to,ze maja jakies
                tak ambicje i niesatysfakcjonuje ich jakis tam Frankenstein

Widocznie twoje kumpelki to dosyc osobliwe persony,ktore preferuja ten status
                spoleczny.Albo nie maja ambicji albo "sa urodzonymi mamusiami", albo peech
                spowodowal,ze sa w takiej a nie innej sytuacji.

• beniusia79 Re: do mucha... 26.04.07, 13:16
              dodam, ze 79 to rok mojego urodzenia. jesli umiesz liczyc, bedziesz wiedzial
              ile mam latek. dotrze moze do ciebie, ze nie 19 ani 20....
              • mucha_na_dziko1 Re: do mucha... 26.04.07, 13:24
                Ja juz swoje powiedzialem.
                A teraz pakuj dzieciaki i zasuwaj do Rajchu, tam usiadziesz w kolejkach i
                bedziesz pomiatana przez niedorozwinietych urzedasow razem z tlumami
                Albanczykow i Rumunow. W efekcie goowno zwojujesz.
                Viel Spaß
                • beniusia79 Re: do mucha... 26.04.07, 13:29
                  ojejku. twoje slowotworsto mowi wszystko o tobie.
                  nie musze pakowac dzieciakow (mam tylko jedno dziecko-niemowle,)od lat siedze w
                  Niemczech. w urzedzie juz bylam, zalatwilam to co chcialam. jakos zaden nie byl
                  niedorozwiniety, nie spotkalam tez ani jednego Albanczyka ani Rumuna ;-)
                  • aptus Re: do mucha... 26.04.07, 14:43
                    beniusia79 napisała:

> ojejku. twoje slowotworsto mowi wszystko o tobie.

Masz racje.Ale sprobuj zrozumiec Muche.Zwroc uwage na srodowisko w ktorym sie
                    obraca.
                    1o dziewczyn bez pracy, na zasilkach, samotne matki wychowujace liczne
                    potomstwo.
                    Jej dobra orientacja w Hartz IV, kaze spekulowac,czy nie jest ona odbiorczynia
                    tej zapomogi-chociaz bardziej podejrzewam tutaj jak byla urzedniczke socjalna w
                    podeszlym wieku(analiza formy)uwazajaca sie za nieomylna,
                    Nie oczekuj od takiej osobki elokwencji

> nie musze pakowac dzieciakow (mam tylko jedno dziecko-niemowle,)od lat siedze
                    w
                    >
                    > Niemczech. w urzedzie juz bylam, zalatwilam to co chcialam. jakos zaden nie
                    byl
                    >
                    > niedorozwiniety, nie spotkalam tez ani jednego Albanczyka ani Rumuna ;-)

• mucha_na_dziko1 Re: do mucha... 26.04.07, 14:51
                      Dlaczego robisz reklame pomocy socjalnej?
                      Oprocz tego brak patentu na zycie?
                      To zalosne, ze polacy zawsze musza byc na szarym koncu!
    • mucha_na_dziko1 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 26.04.07, 13:55
      heheheh zaprzeczasz sama sobie.
      Moze nie bylas w niemieckim arbeitsamcie.
      • beniusia79 Re: Kursy z Arbeitsamtu dla mlodej mamy 26.04.07, 15:14
        a rzeczywiscie, dzis rano nie bylam w niemieckim Arbeitsamcie, tylko w
        tureckim. sorry...
        • niunia792 Beniusia :) 26.04.07, 16:12
          napisz (najlepiej na priv) co zalatwilas:) Mam nadzieje, ze dostalas termin do
          Berufsberatera:)))
          Pozdrawiam:))
          P.S. Skad jestes? (Tu w DE)
          • mucha_na_dziko1 Re: Beniusia :) 26.04.07, 16:26
            Ogladaliscie wczoraj w nocy w TV program "Lohnsklaven"?
            Jak skorumpowany Arbeitsamt, a raczej jego urzednicy kasuja, i na was zarabiaja
            dzielanc sie prowizja z priv. Arbeitsvermittler?
            Najsmutniejsze jest to, ze wszystko jest prawnie, na to wszystko przyklaskuje
            im rzad (a to tez w koncu urzednicy).
            Niemcy to juz nie ten sam kraj co kiedys.
            • alesko Re: a ja jestem za tym 26.04.07, 16:36
              zeby w szkolach powszechnie uczono odrozniania marginesu spolecznego od ludzi na
              poziomie, fakt ze w PL margines jest nadreperentowany, ale to forum nie jest dla
              takich ludzi
              pozdr
              • niunia792 Muchaaa 26.04.07, 21:58
                cos slyszalam... ale mysle, ze glupota jest liczyc na wielka pomoc ze strony AA
                (w kwestii posrednictwa ma sie rozumiec). Co innego kursy (maja ponoc tak male
                srodki finansowe, ze i tak malo kto sie na nie lapie) a co innego posrednictwo
                w pracy... Ja sobie sama szukalam stanowiska (tez jestem na wychowawczym) i
                znalazlam. Pani w urzedzie jedynie poradzila mi bym nie robila Ausbildung skoro
                mam studia a bardziej koncetrowala sie na skladaniu podan.
                Chyba glupiec tylko liczy na pomoc AA... panie urzedniczki na prawde (mialam
                wrazenie) maja mniejsze pojecie o sytuacji na rynku pracy niz poszukujacy ...
                Ale nie ma co obrazac ludzi... kazdy ma prawo probowac;)A Autorka watku liczy
                jedynie na kursy... nie na cud!
                Pozdrawiam
                • beniusia79 Re: Muchaaa 26.04.07, 22:23
                  zgadzam sie z toba, ze panie z urzedu same maja czasem blade pojecie. chcialam
                  poprostu zobaczyc co urzad pracy oferuje. moge zrobic rozne kursy, ale gdzie
                  indziej. nie stac mnie jednak na nie. moj maz zrobil kiedys kurs, na ktory
                  skierowany zostal z u. pracy i znalazl dzieki niemu prace...
                  • mucha_na_dziko1 Re: Muchaaa 27.04.07, 00:50
                    Masz na mysli te paniusie sa raczej tempe a nie maja male pojecie. Zdradze ci
                    tajemnice, nabrali Niemcy Späthaussiedler z Rosji itp., lenie zostali
                    urzedasami i posadzili w takim Arbeitsamcie. A jak taka krowa ma wiedziec
                    cokolwiek o zyciu w Niemczech nie wspomne juz o Arbeitsvermittlung.
                    Ruska sie cieszy bo w Gjermanja jej nikt z pracy nie wyrzuci na statusie
                    urzedasa i wprowadzaja porzadek socjalistyczny w West-Germany.
                    Biedne Niemcy.
    • artur666 Tylko po co? 27.04.07, 13:03
      No i co bedzie jak taka mama niedajboze pojdzie kurs z Arbeitsamtu?
      Moze ona pojdzie do pracy? hehe, juz to widze.
      I to wszystko za forse podatnikow? Znowu kasa wyrzucona w bloto.
      • mazur39 Re: Tylko po co? 27.04.07, 15:23
        artur666 napisał:

> I to wszystko za forse podatnikow? Znowu kasa wyrzucona w bloto.

To nie jest kasa wyrzucona w błoto. Liczni docenci i inni prowadzący takie
        kursy znajdują dzięki temu zatrudnienie. I o to chodzi. Przy okazji organizator
        kursu zarobi.
        ;-)
        • artur666 Re: Tylko po co? 27.04.07, 15:36
          Hydra korupcji jest wszedzie. A pamietam jak niemcy cwaniakowali nabijajac sie
          ze w PL bez Bakszisz nic nie zalatwisz. Teraz te same osoby pozamykaly twarze.
          Czy myslisz, ze przy takiej polityce ten kraj ma wogole szanse?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka