Dodaj do ulubionych

Aufenthaltsgenehmigung

05.07.07, 12:14
Czy dziecie moje kilkuletnie zrodzone ze mnie, ktoram obywatelstwo niemieckie
posiada oraz ojca, ktoren Polakiem jest, poczete i na swiat przyszedle w
Polsce potrzebuje tu czegos takiego jak w temacie watku??? Zameldowalam je na
stale tu w DE przy mnie, a dzis pani w ARGE powiedziala, ze nie wie, jak to
teraz jest i ze jak sie dowie, to mi powie:)
A moze ktos z Was juz to wie???

pzdr
Obserwuj wątek
    • jessi_a Re: Aufenthaltsgenehmigung 05.07.07, 12:20
      cokolwiek bysmy byli tu napisali, Pani w Arge ma miec Racje, wtedy event. mozna
      by bylo sie od jej dezyzji odwolywac. So ist die Realität
      • baerenfang a może pani się gdzieś dodzwoni, to jej 05.07.07, 12:22
        powiedzą.
    • baerenfang pani niekumata, to już nie istnieje w stosunku 05.07.07, 12:21
      do PL. Odbierz w Meldeamt tzw. Freizügigkeitsbescheinigung
      • jessi_a Re: pani niekumata, to już nie istnieje w stosunk 05.07.07, 15:13
        wlasnie, to jest ten Problem wszyscy wiedza tylko nie ARGE. Zum Kotzen.
    • jessi_a Re: Aufenthaltsgenehmigung 05.07.07, 15:16
      aha i jeszcze cos ,gdyby bylo tak cycy w ARGe nie bylo by tyle podan
      w "Sozialgericht"
    • info-tw Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 16:13
      W Ausländeramt dostal syn Bescheinigung gem. § 5 Freizügigkeitsgesetz/EU. To to
      samo co mazur juz wczesniej pisal. Aha tam musi stac gültig bis: unbefristet.
      Wczesniej dostawal co dwa lata Aufenthaltserlaubnis.
      • info-tw Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 16:15
        Ah zapomnialam dopisac ze diese Bescheinigung gilt nur in Verbindung mit
        Reisepass.
        • fleischwolf Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 17:54
          Hmm, to dokąd mam się udać??? Ausländeramt czy Meldeamt??
          Bo młodą zameldowałam bez problemu i żadnych papierów - oprócz tłumaczenia aktu
          urodzenia - nie musiałam przynosić. I robiłam to w tzw. Bürgerbüro. A czy zgoda
          drugiego rodziciela jest też potrzebna??? Bo jeśli tak, to musze wysłać już dziś
          list gończy;) Paszport mała oczywiście ma...
          • jessi_a Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 17:59
            obywatel EU moze bez problemu wynajac mieszkanie i zameldowac sie, tu chodzi
            o cos wiecej: Meldunek i odpowiednio pomoc socjalna, wiec idz do Ausländeramt.
            Fragen kosten nichts.
            • fleischwolf Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 18:32
              a do czego potrzebne jest ta Bescheingung właściwie??? No bo młoda zameldowana
              jest, Kindergeld Niemcy by mi placili, nawet gdyby mieszkała w PL... czy wymaga
              tego szkoła albo przedszkole na ten przykład??? a może w AOK będzie potrzebne???
              • baerenfang oficjalne stwierdzenie pobytu na terenie Niemiec, 05.07.07, 18:37
                gdyby kiedyś chciała ubiegać się o obywatelstwo Niemiec.
                Poza tym nikt tego nie wymaga.
                Jeżeli Ty masz obywatelstwo D, to dlaczego córka nie? Dowiedz się, przecież
                może mieć podwójne obywatelstwo PL i DE, Ty również.
                • info-tw Re: oficjalne stwierdzenie pobytu na terenie Niem 05.07.07, 20:17
                  Mazur mojemu synowi powiedzieli, ze dadza dopiero jak uplynie 10 lat jak
                  zamieszkuje on na terenie Niemiec. Poniewaz ojciec jest Polak.
                  • konrad-walenrod Mgr. Mazur! Habe ich das richtig gemacht? 06.07.07, 09:32
                    info-tw napisała:
                    Poniewaz ojciec jest Polak.
                    =================================
                    Nicht Nominativ, sondern Instrumental, bitte!

Mgr. Mazur! Habe ich das richtig gemacht?
                  • marchewa4 Re: oficjalne stwierdzenie pobytu na terenie Niem 06.07.07, 13:17
                    info-tw napisała:

> Mazur mojemu synowi powiedzieli, ze dadza dopiero jak uplynie 10 lat jak
                    > zamieszkuje on na terenie Niemiec. Poniewaz ojciec jest Polak.

Mialas obywatelstow niemieckie w chwili urodzenia syna?

Staatsangehörigkeitsgesetz (StAG):

§ 3
                    Die Staatsangehörigkeit wird erworben
                    1. durch Geburt (§ 4),
                    (...)

§ 4
                    (1) Durch die Geburt erwirbt ein Kind die deutsche Staatsangehörigkeit, wenn
                    ein Elternteil die deutsche Staatsangehörigkeit besitzt. Ist bei der Geburt des
                    Kindes nur der Vater deutscher Staatsangehöriger und ist zur Begründung der
                    Abstammung nach den deutschen Gesetzen die Anerkennung oder Feststellung der
                    Vaterschaft erforderlich, so bedarf es zur Geltendmachung des Erwerbs einer
                    nach den deutschen Gesetzen wirksamen Anerkennung oder Feststellung der
                    Vaterschaft; die Anerkennungserklärung muss abgegeben oder das
                    Feststellungsverfahren muss eingeleitet sein, bevor das Kind das 23. Lebensjahr
                    vollendet hat.

(...)

(4) Die deutsche Staatsangehörigkeit wird nicht nach Absatz 1 erworben bei
                    Geburt im Ausland, wenn der deutsche Elternteil nach dem 31. Dezember 1999 im
                    Ausland geboren wurde und dort seinen gewöhnlichen Aufenthalt hat, es sei denn,
                    das Kind würde sonst staatenlos. Die Rechtsfolge nach Satz 1 tritt nicht ein,
                    wenn der deutsche Elternteil die Geburt innerhalb eines Jahres der zuständigen
                    Auslandsvertretung anzeigt. Sind beide Elternteile deutsche Staatsangehörige,
                    so tritt die Rechtsfolge des Satzes 1 nur ein, wenn beide die dort genannten
                    Voraussetzungen erfüllen.
                    • info-tw Re: oficjalne stwierdzenie pobytu na terenie Niem 07.07.07, 12:36
                      marchewa4 napisał:

> Mialas obywatelstow niemieckie w chwili urodzenia syna?
                      >
                      Nie.
                  • konrad-walenrod Kórss Jenzyka Polskjego Dla Uchodzcow Za Hlebem w 07.07.07, 10:05
                    info-tw napisała:

Poniewaz ojciec jest Polak.

O~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~O

Kórss Jenzyka Polskjego Dla Uchodzcow Za Hlebem w Dojczlandzie
                    ------------------------------------------------------------
                    • konrad-walenrod Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 10:17
                      info-tw napisała:
                      >
                      > Poniewaz ojciec jest Polak.
                      ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

info-tw hat an einer anderen Stelle geschrieben:

“A ja ci jeszcze zycze obys nie trafila na takiego pacana jak ja przedchwila.
                      Zalalo mi lazienke, a ten palant przyszedl, na dzien dobry okrzanil mnie, ze po
                      niego zadzwonilam a nastepnie zaczal czepiac sie mojego niemieckiego. Odchodzac
                      dal mi kartke do wypelnienia z pytaniami typu "sind unsere Monteure freundlich
                      aufgetreten?" Dupek.”
                      ===================================

Also! Was lernen wir daraus?

Polnischnichtkönner, Deutschverderber?

• neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 10:35
                        > info-tw hat an einer anderen Stelle geschrieben:
                        >
                        > “A ja ci jeszcze zycze obys nie trafila na takiego pacana jak ja przedchw
                        > ila.
                        > Zalalo mi lazienke, a ten palant przyszedl, na dzien dobry okrzanil mnie, ze po
                        >
                        > niego zadzwonilam a nastepnie zaczal czepiac sie mojego niemieckiego. Odchodzac
                        >
                        > dal mi kartke do wypelnienia z pytaniami typu "sind unsere Monteure freundlich
                        > aufgetreten?" Dupek.”
                        $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

a wiesz, cos tak czulam, ze z tym wierceniem dziur w kafelku nie ujdzie Ci na
                        sucho ))).
                        • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 10:43
                          neeetka napisała:
                          a wiesz, cos tak czulam, ze z tym wierceniem dziur w kafelku nie ujdzie Ci na
                          > sucho ))).
                          =============================

Mein Liebes,

Heute ist Samstag, der 7. Juli 2007, 10:43 Uhr und Du bist schon aus dem Bett?

...
                          Hast an meinem Polnischkurs teilgenommen?

...
                          • neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 10:47
                            genau, Connie, so ist es. War auch gestern bemüht, Dir hier Gesellschaft zu
                            leisten, wurde aber ständig herausgeschnippelt. Du weißt schon von wem :-(
                            • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 10:53
                              neeetka napisała:

> genau, Connie, so ist es. War auch gestern bemüht, Dir hier Gesellschaft zu
                              > leisten, wurde aber ständig herausgeschnippelt. Du weißt schon von wem :-(
                              ========================
                              Meinungsfreiheit Abgeschaft? Oder war es ein Tabuthema?

Ist der Kampf gegen den INTERNATIONALEN Faschismus ein Tabu?
                              • neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:00
                                ich fange langsam an zu glauben, wir beide sind hier ein Tabuthema. Momentan it
                                unsere liebe Moderatorin mit dem Kampf gegen jecki andersweitig beschäftig.:-)
                                • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:06
                                  neeetka napisała:

> ich fange langsam an zu glauben, wir beide sind hier ein Tabuthema. Momentan
                                  ist
                                  > unsere liebe Moderatorin mit dem Kampf gegen jecki andersweitig beschäftig.:-)
                                  ==============================
                                  Jecki hat Narrenfreiheit in diesem unserem Forum.
                                  • neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:08
                                    nun ja, jecki ist auch einfach gut, nicht wahr?)))))))))
                                    • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:12
                                      neeetka napisała:

> nun ja, jecki ist auch einfach gut, nicht wahr?)))))))))
                                      ============================
                                      Hast Du eine besondere Sparte im Auge?
                                      • neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:20
                                        Selbstverständlich. :-)
                                        Im Moment aber scheint mir eine andere Frage viel spannender :
                                        der nächste nick unserer lieben Moderatorin ?
                                        • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:29
                                          neeetka napisała:

> Selbstverständlich. :-)
                                          > Im Moment aber scheint mir eine andere Frage viel spannender :
                                          > der nächste nick unserer lieben Moderatorin ?
                                          ==========================
                                          Wieso, soll sich hier was ändern? Bin ich nicht auf dem Laufenden?

Aber der Kampf gegen den internationalen Faschismus darf nicht in Vergessenheit
                                          geraten!

Wir sollten wieder die Internationalen Brigaden aus Spanien reaktivieren!
                                          • neeetka Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 11:39
                                            Connie, przybliz mi prosze ten pomysl. Aus Spanien. Brygady. Das klingt so
                                            kraftvoll.
                                            • konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 12:07
                                              neeetka napisała:

> Connie, przybliz mi prosze ten pomysl. Aus Spanien. Brygady. Das klingt so
                                              > kraftvoll.
                                              =========================

Also, mein Liebes!

In Spanien, da drohte der Faschismus die Oberhand zu gewinnen.

So ähnlich wie heute in Dojczland.

Internationale Brigaden, auch aus Polen, Dojczland und sogar USA haben dem ein
                                              Riegel vorgeschoben.

Weitergehende Details siehe bei Ernest Hemingway: “Komu bije dzwon”

Das Gleiche droht nun in Frankfurt am Main.

Ich wünschte mir, wir hätten doch ein neuen Ernest Hemingway!

PS
                                              Mein Liebes für heute sollten für den Kampf gegen den internationalen
                                              Faschismus ruhen lassen. Ich muss noch zum ALDI

Aber morgen sehen wir uns wieder auf den Barrikaden!

Da gibt es so ein berühmtes Gebilde über die Französische Revolution.

Die Jungfrau mit der etblösten Brust und der Trikolore in der Hand und der
                                              Gavroche neben ihr. Mit einer Flinte in der Hand!

Genau so stelle ich uns beide im Kampf gegen den internationalen Faschismus
                                              vor.

Tschüsss bis morgen... Mein Liebes ...

• konrad-walenrod Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 12:22
                                                konrad-walenrod napisała:
                                                Genau so stelle ich uns beide im Kampf gegen den internationalen Faschismus
                                                > vor.
                                                >
                                                > Tschüsss bis morgen... Mein Liebes ...
                                                ============================================

Vorausgesetzt, dass die sehr geehrten Moderatorinnen und Gründer dieses
                                                segenreiches Forums unsere Mission unterstützen?

Gott ist jedenfalls mit uns!

• info-tw Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 12:55
                          Smieszne tylko, ze czepia sie ktos, kto tu pisze tylko i wylacznie w jezyku
                          niemieckim. Zakichany Polnischkönner.
                      • info-tw Re: Polnischnichtkönner, Deutschverderber? 07.07.07, 12:39
                        Szukasz bledow w mojej pisowni? Czy watek dotyczy poprawnej polszczyzny? Ja to
                        jednak coraz wiecej pacanow spotykam.
                        • konrad-walenrod Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka 08.07.07, 13:37
                          info-tw napisała:

> Szukasz bledow w mojej pisowni? Czy watek dotyczy poprawnej polszczyzny? Ja to
                          > jednak coraz wiecej pacanow spotykam.
                          ================================================

Oto czterdzieści lat minęło, jak nie widział kraju i Bóg wie ile, jak nie szłyszał mowy rodzinnej, a tu tymczasem ta mowa przyszła do niego sama – przepłynęła ocean i znalazła go, samotnika, na drugiej półkuli, taka kochana, taka droga, taka śliczna!

================= LATARNIK Henryk Sienkiewicz =================

-
                          • info-tw Re: Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka 08.07.07, 14:48
                            konrad-walenrod napisała:

> I teraz w rzeczywistości ta mowa powróciła przez internet ale w postaci
                            ladacznicy, nierządnicy, rozpustnicy i łajdaczki.

"Łk 6,36-38
                            36.... 37 Nie osądzajcie, a nie będziecie osądzeni. Nie potępiajcie, a nie
                            będziecie potępieni. …. 38 się. Jaką miarą mierzycie, podobnie wam zostanie
                            wymierzone."

Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka (i Polki) jest poznać ziemię ojczystą,
                            > i dzieje swego narodu. Takim samym obowiązkiem jest poznać doskonale język
                            pol ski. Znajomość języka polskiego to przede wszystkim umiejętność poprawnego
                            posł> ugiwania się nim w mowie i pismie.

Nie jestem patriotka i mam do tego pelne prawo.

> Tak nam dopomóż Bóg!
                            >
                            Nie lubie jak cham wypowiada slowo Boze na daremno.
                            • konrad-walenrod Re: Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka 08.07.07, 15:02
                              info-tw napisała: Nie jestem patriotka i mam do tego pelne prawo.
                              =================================================================

Matko Polko!

Was ist aus Dir geblieben!
                          • info-tw Re: Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka 08.07.07, 15:01
                            I zmien nazwe autora, bo Mickiewicz sie pewnie w grobie przewraca. Moze na
                            konrad-waljeden?
                            • konrad-walenrod Re: Obowiązkiem patriotycznym każdego Polaka 08.07.07, 15:09
                              info-tw napisała:

> I zmien nazwe autora, bo Mickiewicz sie pewnie w grobie przewraca. Moze na
                              > konrad-waljeden?
                              ==========================

Matko Polko!

W moim paszporcie jest jedno “EL” !

I Mickiewicz się tam może kręcić ile chce!

• fleischwolf !!! 12.07.07, 15:44
                                Dostalam z ARGE pismo, ze musze zalatwic Aufenthaltsgenehmigung corce i dopiero
                                wtedy rozpatrza mi wniosek o swiadczenia socjalne. No i w trakcie zalatwiania
                                okazalo sie, ze juz czegos takiego nie ma, jest Freizügigkeitsbescheinigung, ale
                                pani w ARGE byla troche tylu i z rozpedu nakazala mi zalatwienie tegoz.
                                Wkurzylam sie.
                                Po pierwsze pytalam juz w dzien po przyjezdzie, czy mam zalatwiac cos malej,
                                powiedziano mi ze nie. Teraz okazuje sie, ze zalatwienie tego Frei... potrwa 4
                                tygodnie... Mam nadzieje, ze mimo to zamelduja mnie w AOK.

Po drugie - podobnie bylo z AOK, najpierw powiedzieli mi, ze mnie sami zglosza,
                                ze nic nie musze tam robic. Wczoraj dowiedzialam sie, ze musze miec jednak
                                zaswiadczenie, dla siebie. Zapytalam, czy dla cory tez - nie. No i oczywiscie po
                                kwadransie od wyjscia z AOK musialam tam wrocic.. po zaswiadczenie mlodej.

Kufa, dobrze, ze tu tak wszedzie blisko...
                                • baerenfang ale wniosek już złożony, liczy się od tego dnia, 12.07.07, 17:02
                                  dokumenty możesz nachreichen.
                                • info-tw Re: !!! 12.07.07, 19:39
                                  To zwracaj sie do wszystkich z wnioskiem pisemnym i wymagaj tym samym
                                  odpowiedzi na pismie.
                • marchewa4 Re: oficjalne stwierdzenie pobytu na terenie Niem 06.07.07, 13:08
                  baerenfang napisał:

> Jeżeli Ty masz obywatelstwo D, to dlaczego córka nie? Dowiedz się, przecież
                  > może mieć podwójne obywatelstwo PL i DE, Ty również.

Jesli mialas obywatelstwo DE w chwili urodzenia corki, to zgodnie z moim stanem
                  wiedzy corka rowniez powinna miec niemieckie obywatelstwo. Najlepiej idz do
                  Standestamtu i dowiedz sie jak umiejscowic u nich polski akt urodzenia, bo do
                  tego sprowadza sie procedura, o ile mi wiadomo.

M.
              • jessi_a Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 19:16
                Szkola tego nie wymaga, ale o ile wiem to ty jeszcze nie masz pracy, a z
                Kindergeldu i ze swojego zasilku corki nie utrzymasz.
                • baerenfang w informatorze was?wie viel? wer? 05.07.07, 19:58
                  są informacje, z których wynika, że utrzyma siebie i córkę. Jako alleinstehende
                  Mutter ma prawo do Regelsatz dla siebie, dla córki plus 36%. Angemessene
                  Wohnung (bis 60 qm) steht auch zu.
                  Mamy do czynienia z osobą, która stara się i potrzebuje pomocy na okres
                  przejściowy. Godne pochwały i pomocy.
                  • info-tw Re: w informatorze was?wie viel? wer? 05.07.07, 20:18
                    I Kaltmite do 270 Euro a Heizkosten pokrywaja do wysokosci 60 Euro.
                    • baerenfang nieprawda, to zależy od gminy. 05.07.07, 20:47
                  • info-tw Re: w informatorze was?wie viel? wer? 05.07.07, 20:20
                    baerenfang napisał:

> Mamy do czynienia z osobą, która stara się i potrzebuje pomocy na okres
                    > przejściowy. Godne pochwały i pomocy.
                    Wiem, przechodzilam dokladnie to samo. Dobrze, ze nie traci do tego poczucia
                    humoru.
                  • jessi_a Re: w informatorze was?wie viel? wer? 05.07.07, 20:56
                    baerenfang napisał:

> są informacje, z których wynika, że utrzyma siebie i córkę. Jako
                    alleinstehende
                    >
                    > Mutter ma prawo do Regelsatz dla siebie, dla córki plus 36%. Angemessene
                    > Wohnung (bis 60 qm) steht auch zu.

www.arbeitsagentur.de/zentraler-Content/Veroeffentlichungen/Merkblatt-
                    Sammlung/SGB-II-Merkblatt-Alg-II.pdf popatrz na strone 21.
                    Obowiazuje od 1 07.2007
                    • jessi_a Re: w informatorze was?wie viel? wer? 05.07.07, 20:59
                      Pauschalierte Regelleistungen (RL) bei Arbeitslosengeld II / Sozialgeld
                      Alleinerziehende 347 euro+Kinder bis zur
                      Vollendung des Lebensjahres 14. 60% tj. 208 Euro +kindergeld
                      • jessi_a Re: w informatorze was?wie viel? wer? 06.07.07, 06:48
                        jessi_a napisała:

> Pauschalierte Regelleistungen (RL) bei Arbeitslosengeld II / Sozialgeld
                        > Alleinerziehende 347 euro+Kinder bis zur
                        > Vollendung des Lebensjahres 14. 60% tj. 208 Euro +kindergeld

i jszcze jedno:
                        wyszukaj sobie mieszkania do 60qm, musisz miec tez Genehmigung od ARGE, napisz
                        tez Antrag auf erste Erstattung der Wohnung (formlos), z wyszczegolnieniem co
                        potrzebujesz do mieszkania. To tez dostaniesz. Co do obywatelstwa to dostaniesz
                        odpowiedz w Ausländeramt. Wszystkiego dobrego auf der Suche nach der
                        Arbeitstelle. Podrawiam
                        • baerenfang dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 08:44
                          • jessi_a Re: dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 08:51
                            no co ty one ma do tego prawo i 13-go w piatek tez. Ale mowiac szczerze
                            najlepiej znalezc sobie posade.
                            • info-tw Re: dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 17:40
                              jessi_a napisała:

> Ale mowiac szczerze najlepiej znalezc sobie posade.
                              Jasne, ze najlepiej, ale jest bardzo trudno wychowywac samej dziecko i do tego
                              pracowac (a jeszcze jak dziecko choruje?). Tym bardziej jak sie jest samej jak
                              palec.
                              • jessi_a Re: dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 21:11
                                info-tw napisała:

> jessi_a napisała:
                                >
                                > > Ale mowiac szczerze najlepiej znalezc sobie posade.
                                > Jasne, ze najlepiej, ale jest bardzo trudno wychowywac samej dziecko i do
                                tego
                                > pracowac (a jeszcze jak dziecko choruje?). Tym bardziej jak sie jest samej
                                jak
                                > palec.
                                >
                                > wiem cos o tym zostalam sama z dwojka
                                • info-tw Re: dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 21:45
                                  To wspolczuje. Ja tez ale z jednym.
                                  • jessi_a Re: dobrze, że dziś nie 13. Piątek wystarczy;-) 06.07.07, 21:51
                                    info-tw napisała:

> To wspolczuje. Ja tez ale z jednym.

ale teraz jest juz wszystko ok, dalam rade, do dzisiaj pytam sie jak to
                                    wszystko "schaffnelam"
                  • info-tw Re: w informatorze was?wie viel? wer? 06.07.07, 18:33
                    baerenfang napisał:

A ja ci jeszcze zycze obys nie trafila na takiego pacana jak ja przedchwila.
                    Zalalo mi lazienke, a ten palant przyszedl, na dzien dobry okrzanil mnie, ze po
                    niego zadzwonilam a nastepnie zaczal czepiac sie mojego niemieckiego. Odchodzac
                    dal mi kartke do wypelnienia z pytaniami typu "sind unsere Monteure freundlich
                    aufgetreten?" Dupek.
                    • baerenfang trzeba było zadzwonić po polskiego hydraulika;-) 06.07.07, 21:55
          • info-tw Re: Taka sama sytuacja jak u mnie. 05.07.07, 20:14
            Ja dostalam to w Ausländeramt. Jak ja sie staralam o pobyt syna to zgoda byla
            potrzebna ale teraz to sie duzo pozmienialo. Chyba kazdy sie moze zameldowac w
            Niemczech to tym bardziej dziecko.
          • baerenfang a pamiętasz chociaż jak wyglądał?:-))))))))))))))) 06.07.07, 15:19
            nadszedł czas wakacji;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka