artur666 21.07.07, 12:23 Wczoraj byla rocznica nieudanego zamachu na Adolfa. Tamat drazliwy jak dla polakow, ale musze przyznac, ze ten zamach byl jednak wyczynem ...w takich czasach i na takiego tyrana... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fan.club Pełny wykaz wczorajszych rocznic: 21.07.07, 12:26 de.wikipedia.org/wiki/20._Juli Odpowiedz Link
annajustyna Patrzta, prapradziadka po kadzieli mojej prababki 21.07.07, 12:43 Johanny tez opisali: de.wikipedia.org/wiki/August_Graf_Neidhardt_von_Gneisenau Odpowiedz Link
ggigus ej, to bylo fajne swieto, spiewalismy na koloniach 21.07.07, 14:01 piosenki partiotyczne! ognisko bylo tez! Odpowiedz Link
maria421 Re: Graf von Stauffenberg 21.07.07, 14:03 Oczywiscie ze byl to wyczyn. Polacy zmienia zdanie jak zobacza Toma Cruise w roli Stauffenberga:-) Odpowiedz Link
ggigus dlaczego drażliwy temat dla Polaków? próba 21.07.07, 14:06 zamachu na dyktatora to odważn gest jakby Polacy brali w przygotowaniach udział, kto wie, jaby się skończyło? Odpowiedz Link
ro-bert Re: dlaczego drażliwy temat dla Polaków? próba 21.07.07, 14:36 ggigus napisała: > jakby Polacy brali w przygotowaniach udział, kto wie, jaby się skończyło? No, przede wszystkim, gdyby Polacy brali udzial w przygotowaniach to na pewno nikt nie pisalby dzisiaj, ze to drazliwy temat dla Polakow :) Odpowiedz Link
baerenfang gorzej niż odkrycie drogi morskiej do Indii 21.07.07, 14:38 przez Kolumba;-) a poza tym nie gloryfikujmy tak zamachu: Walka o stołki i kariery w Rzeszy. O politycznych planach zamachowców dyskretnie się milczy. Zamach służy do wybielenia postaw społeczeństwa niemieckiego. Odpowiedz Link
maria421 Re: dlaczego drażliwy temat dla Polaków? próba 21.07.07, 15:25 ggigus napisała: > zamachu na dyktatora to odważn gest > jakby Polacy brali w przygotowaniach udział, kto wie, jaby się skończyło? Kloss, pomimo wszelkich intryg "tej swini" Brunnera, na pewno by nie spartaczyl:-) Odpowiedz Link
die_pubertierende_jungfrau Das ist hier die Frage! 21.07.07, 17:54 artur666 napisał: ale musze przyznac, ze ten zamach byl jednak wyczynem ...w takich czasach ==================================0 In damaligen Zeiten gab es noch keine Ausbildungslager in Pakistan. Und keine Dynamitgurte für den persönlichen Gebrauch. Wie sie heutzutage allgemein üblich sind. Bald kommt diese Mode aber auch in der EU. Schneller, als Ihr alle denkt. Es hängt ja nur von der Sichtweise ab, ob wir mit Helden oder Terroristen zu tun haben. Der ehemalige israelische Prämierminister Begin hat in seiner Jugend einen Anschlag auf das Hotel King David in Jerusalem organisiert. Zu damaligen Zeiten befand sich dort zufälligerweise das Headquarters der Briten im Nahen Osten. War Begin nun ein Held oder Terrorist? Das ist hier die Frage! The innocent virgin in the puberty period (Hauptberuflich Jungliteratin z Bożej łaski) (Sponsorowana przez podatnika) Sz. A. Freunde dürfen zu mir Innocentia sagen! Odpowiedz Link
magnusg Graf von Stauffenberg byl dlugo wiernie oddany 21.07.07, 21:35 Hitlerowi.Jak wiekszosc tych zamachowcow z kregow wojskowych chcial zabic Hitlera, zeby ratowac III Rzesze.o tym Niemcy jednak chetnie zapominaja.Pan Stauffenberg opowiadal sie za granicami z 1914 roku i nie myslaj bodajze o demokratycznych Niemcach dokonujac swojego zamachu. Dla mnie jedynymi niemieckimi bohaterami tego okresu sa Sophie i Hans Scholl. Odpowiedz Link
fan.club Co za wariat z tego Staufenberga! 22.07.07, 01:07 Rzeszę chciał ratować? Durny czy co? Magnus, a powiedz mi, co według Ciebie miał ratować? Zapomniałeś w który mroku ro było? Granica pokoju na Odrze i Nysie przyszła trochę później. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Co za wariat z tego Staufenberga! 22.07.07, 08:16 Powinien byl ratowac Lunie Europejskom. Amen. Odpowiedz Link
die_pubertierende_jungfrau “Ogniem i Mieczem” 22.07.07, 08:53 annajustyna napisała: > Powinien byl ratowac Lunie Europejskom. Amen. ==================================================== Nun, für mich war es schon immer klar, dass die EU eine Weiterentwicklung des Heiligen Römischen Reiches Deutscher Nation ist. Nun, diesmal nicht mit “Ogniem i Mieczem” sonder mit EURO Bündeln. Und was für ein Wunder! Es funktioniert! Siehe die polnischen Abgeordneten von “Samoobrona” und “Liga polskich Rodzin” in Brüssel. Das sind nun die allertreusten Befürworter der Europäischen Idee. Vom Saulus wurde ein Paulus. The innocent virgin in the puberty period (Hauptberuflich Jungliteratin z Bożej łaski) --------------------------------------- Odpowiedz Link
magnusg Re: Co za wariat z tego Staufenberga! 22.07.07, 13:06 Nic nie zapomnialem.Celem zamachu bylo odsuniecie Hitlera od wladzy i unikniecie totalnej kapitulacji Niemiec poprzez rozmowy pokojowe z aliantami. A tutaj troche prawdy o Stauffenbergu: "Stauffenberg nach dem Überfall auf Polen 1939, dessen Bevölkerung sei "ein unglaublicher Pöbel, sehr viele Juden und sehr viel Mischvolk. Ein Volk welches sich sicher unter der Knute wohlfühlt." Takiego kogos chcecie swietowac??Powodzenia:( Odpowiedz Link
annajustyna Re: Co za wariat z tego Staufenberga! 22.07.07, 13:08 Nieudouczony byl i juz. Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 On byl za inteligentny. 22.07.07, 13:37 Gdyby byl fanatykiem zamach udalby sie. Odpowiedz Link
maria421 Re: Co za wariat z tego Staufenberga! 23.07.07, 12:16 magnusg napisał: > Nic nie zapomnialem.Celem zamachu bylo odsuniecie Hitlera od wladzy i > unikniecie totalnej kapitulacji Niemiec poprzez rozmowy pokojowe z aliantami. Sprobuj sobie wyobrazic, jak potoczylaby sie historia gdyby zamach na Hitlera sie udal i dopierow wtedy ocen Staufenberga. Odpowiedz Link
magnusg Dobrze, ze zamach sie nie udal. 23.07.07, 14:39 Hitler swoimi debilnymi decyzjami dzialal paradoksalnie na reke aliantom.Anglicy chcieli przeciez najpierw zabic Hitlera, ale w koncu z tego planu zrezygnowali, bo stwierdzili, ze jego decyzje oslabiaja znaczaco armie niemiecka. Odpowiedz Link
baerenfang podobnie też komuna zgodziła się 23.07.07, 14:52 na Wałęsę, potem sami postkomuniści z woli wymęczonego pomysłami Lecha W. narodu doszli do władzy. Nie ma złego bez dobrego! :-))))))))) Odpowiedz Link
maria421 Re: Dobrze, ze zamach sie nie udal. 23.07.07, 15:18 magnusg napisał: > Hitler swoimi debilnymi decyzjami dzialal paradoksalnie na reke > aliantom.Anglicy chcieli przeciez najpierw zabic Hitlera, ale w koncu z tego > planu zrezygnowali, bo stwierdzili, ze jego decyzje oslabiaja znaczaco armie > niemiecka. Magnus, gdyby zamach sie udal to wojna skonczylaby sie latem 1944 a nie wiosna 1945. Pomysl ile istnien ludzkich uratowaloby sie przez ten czas. Odpowiedz Link
baerenfang to nie takie pewne! Stalin nie zrezygnowałby 23.07.07, 15:21 z zatknięcia czerwonego sztandaru na Brandenburger Tor! Odpowiedz Link
maria421 Re: to nie takie pewne! Stalin nie zrezygnowałby 23.07.07, 16:13 baerenfang napisał: > z zatknięcia czerwonego sztandaru na Brandenburger Tor! Moze by i nie zrezygnowal, ale z kim by sie bil? Odpowiedz Link
baerenfang on by się nie bił tylko wyzwalał-podbijał dalej 23.07.07, 18:00 dochodził już do Warszawy Odpowiedz Link
maria421 Re: on by się nie bił tylko wyzwalał-podbijał dal 23.07.07, 18:05 baerenfang napisał: > dochodził już do Warszawy Ale od kogo mialby wyzwalac, gdyby III Rzesza skapitulowala? Odpowiedz Link
magnusg Re: on by się nie bił tylko wyzwalał-podbijał dal 23.07.07, 20:23 Celem zamachu bylo wlasnie unikniecie kapitulacji III Rzeszy. Odpowiedz Link
maria421 Re: on by się nie bił tylko wyzwalał-podbijał dal 23.07.07, 23:26 magnusg napisał: > Celem zamachu bylo wlasnie unikniecie kapitulacji III Rzeszy. Tak czy inaczej- rozejm czy kapitulacja oznaczalaby koniec wojny. Odpowiedz Link
baerenfang kto z aliantow byl gotow zawrzec rozejm 24.07.07, 01:48 z Niemcami w drugiej polowie 1944?????? Tylko kapitulacja wchodzila w gre. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Graf von Stauffenberg byl dlugo wiernie oddan 22.07.07, 08:15 Patrz, a "Solidarnosc" tez powstala, aby ratowac socjalizm ("Socjalizm tak, wypaczebnia nie"), a terza tez wszyscy o tym zapominaja... Odpowiedz Link
ggigus nie Solidarnosc powstala jako unikalny spoleczny 22.07.07, 17:25 ruch, cechujacy sie ta solidarnoscia wlasnie zreszta socjalizm jako system ma wady i zalety, kaptalizm tez myslenie schematami: zly socjalizm, swietny kapitalim zaweza dyskusje polecam wywiad z Davidem Ostem w Polityce i Wyborczej i te ksiazki: Charkiewicz, Ewa: Od komunizmu do neoliberalizmu. Technologie transformacji (Vom Kommunismus zum Neoliberalismus. Technologien der Transformation). In: Majewska, Ewa; Sowa, Janek (Hgg.): Zniewolony umysł 2 (Verführtes Denken 2). Krakau 2007, S.23-84. - polecam caly zbior zreszta i Dunn, Elizabeth C.: Privatizing Poland. Baby Food, Big Business, and the Remaking of Labor. Ithaca and London 2004. Odpowiedz Link
annajustyna Od tego tez jestes specjalistka? 22.07.07, 18:19 Moja mama byla nieoficjalnie (nieoficjalnie, bo byla wyksztalciuchem, a Solidarnosc to ruch robotniczy) w komitecie zalozycielskim "S" w Szczecinie, moj ojciec dostal za "S" zaocznie 10 lat, ale oczywiscie Ty wiesz lepiej??? Odpowiedz Link
ggigus nie, solidarnosc nie była ruchem robotniczym 22.07.07, 18:26 była tam też moja mama, posiadaczka wyższego wykształcenia, nie jako wykształciuch, ale jako działaczka dalszą dyskusję będę kontynuować, jak będziesz gotowa do wymiany poglądów bo na razie daleko ci do tego tak, mam szerokie spektrum zainteresowań, wiem, że dla niektórych to może być szokujące... Odpowiedz Link
annajustyna Wybacz, ale Tfoja Mama nie byla z Wybrzeza, wienc 22.07.07, 18:46 nie mogla brac udzialu w poczatkach ruchu...Mojej Mamy znajomi z wyzszym wyksztalceniem tez sie wcisneli (ale pozniej, kiedy idee ruchu przeewoluowaly). A gdy chodzi o spectrum zainteresowan, to nie mam kompleksow. Wrecz przeciwnie. Odpowiedz Link
annajustyna Sorry za polanalfabetyczne wstawki, rodem 22.07.07, 18:48 z mojego foruma. Zrobilam je bezmyslnie, widac ostentacyjne bledy wchodza w krew;))). Odpowiedz Link
ggigus to ze Solidarnosc powstala na Wybrzezu, nie 22.07.07, 18:49 znaczy, ze sie nie mogla szybko rozprzestrzenic po calym kraju:)) ja o kompleksach nie pisalam uderz w stol? Odpowiedz Link
annajustyna Re: to ze Solidarnosc powstala na Wybrzezu, nie 22.07.07, 19:16 Wlasnie, uderz, a G. od razu zacznie podkreslac, jakie ma szerokie spectrum. Akurat co do tego nie mam najmniejszych watpliwosci... Odpowiedz Link
ggigus piszesz: "Od tego tez jestes specjalistka?", mam 22.07.07, 19:19 prawo pisac o moich wielu zainteresowaniach ten temat podjelas Ty i mam nadzieje, ze zahaczysz jeszcze o pieniactwo i miotanie sie Odpowiedz Link
annajustyna Re: piszesz: "Od tego tez jestes specjalistka?", 22.07.07, 19:26 Forumowe miotanie sie to Twoja specjalnosc:))). Pisze "forumowe", zeby nie bylo, ze to przytyk do Twojego chcarakteru. Chodzi mi o sposob formulania postow... Odpowiedz Link
ggigus no to jeszcze pieniactwo, annojustyno 22.07.07, 19:28 a ja sie o postach innych osob nie wypowiadam, bo nie mam takiej potrzeby Odpowiedz Link
annajustyna Re: no to jeszcze pieniactwo, annojustyno 22.07.07, 19:40 Nie dziwie Ci sie, posty innych nie uniemozliwiaja prowadzenia dysput/dyskusji/wyglupow na forum... Odpowiedz Link
ggigus jaklecialo to powiedzenie z dwoma kieszeniami, 22.07.07, 19:43 annojustyno? czyżbyśchciała się stylizować na autorkę jedynie słusznych, nie miotających się postów? :)) na forumowego anioła i posiadaczkę jednyie słusznej prawdy? to może rzut oka na drzewkopomoże otrzeźwieć? papapa muszę spadać, forumowy aniele Odpowiedz Link
annajustyna Re: jaklecialo to powiedzenie z dwoma kieszeniami 22.07.07, 19:56 Coz, zazdrosc to uczucie czysto ludzkie... Odpowiedz Link
ggigus hehe, juz nawet wiesz lepiej, co czuje i mysle? 22.07.07, 20:40 annojustyno, robisz sie coraz ciekawsza forumiczka!:)) Odpowiedz Link
czajnik40 Kochany Ggigus `sie 22.07.07, 20:48 A Ty robisz sie jakby coraz mlodsza ))))))))))))))) duchem i usposobieniem. Ech : fotoforum.gazeta.pl/3,0,621136,2,30.html Odpowiedz Link
ggigus Mama na Wybrzezu nie oznacza monopolu 22.07.07, 18:51 na prawde niestety jak pisze wiki: Niezależny Samorządny Związek Zawodowy "Solidarność" – ogólnopolski związek zawodowy, który do 1989 pełnił również rolę masowego ruchu oporu przeciw rządom komunistycznym w okresie Polski Ludowej Odpowiedz Link
annajustyna Re: Mama na Wybrzezu nie oznacza monopolu 22.07.07, 19:15 taa i walczyl o socjalizm z ludzka twarza;)). Odpowiedz Link
fan.club Re: nie Solidarnosc powstala jako unikalny spolec 22.07.07, 18:26 Wiecznie to samo. Największymi specjalistami od solidarności są osoby które w 1980 nosiły koszulę w zębach. Odpowiedz Link
ggigus A co ze sredniowieczem? trzeba przestac uczyc 22.07.07, 18:33 i uczyc sie historii? Odpowiedz Link
annajustyna Re: A co ze sredniowieczem? trzeba przestac uczyc 22.07.07, 18:47 Che, che... Odpowiedz Link
neeetka kochane dyskutantki!!!! 22.07.07, 19:11 nie chcielibysmy ( tu cyt. Ggigus :<dalszą dyskusję będę kontynuować, jak będziesz gotowa do wymiany poglądów bo na razie daleko ci do tego> ) sprawiac wrazenia, ze dzieja sie tutaj na forum TAKIE rzeczy: fotoforum.gazeta.pl/3,0,579458,1,0,860.html Odpowiedz Link
die_pubertierende_jungfrau Re: kochane dyskutantki!!!! 22.07.07, 19:16 neeetka napisała: ) > sprawiac wrazenia, ze dzieja sie tutaj na forum TAKIE rzeczy: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,579458,1,0,860.html ======================0 Du bist ein Genie! ... Odpowiedz Link
annajustyna Re: kochane dyskutantki!!!! 22.07.07, 19:17 Tylko dodam, ze ja opcji bolszewickiej nie lansuje;))). Odpowiedz Link
ggigus skoro toleruje Twoje naruszenia netykiety 22.07.07, 19:17 neeetko, dlaczego innych i sama siebie mam traktowac inaczej? Odpowiedz Link
annajustyna Re: skoro toleruje Twoje naruszenia netykiety 22.07.07, 19:18 Czytam i czytam wypowiedz Misia1 i sensu zawilej tejze mysli nie widze... Odpowiedz Link
ggigus Re: skoro toleruje Twoje naruszenia netykiety 22.07.07, 19:20 ja tez nie, ale to fajne polaczenie: lewacy i zagrozenie gazami cieplarnianymi Odpowiedz Link
neeetka Re: skoro toleruje Twoje naruszenia netykiety 22.07.07, 19:39 wlasnie, nie mam nic rozsadnego wiecej do powiedzenia :( a ide...: fotoforum.gazeta.pl/3,0,759714,2,1.html Odpowiedz Link
die_pubertierende_jungfrau 100% recht hast Du 22.07.07, 19:55 neeetka napisała: > wlasnie, nie mam nic rozsadnego wiecej do powiedzenia :( > a ide...: > fotoforum.gazeta.pl/3,0,759714,2,1.html ======================= 100% recht hast Du. Das kann man hier alles nur im Suff ertragen. Ich mach das jetzt genau so!!! Odpowiedz Link
baerenfang dzięki za rozszerzenie mojej wypowiedzi 22.07.07, 14:18 i dopowiedzenie prawdy. Należałoby to jeszcze uświadomić niektórym przewodnikom po Wolfsschanze, którzy zachłystują się wręcz wspaniałymi zamachowcami. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10001&w=66264394&a=66269062 Odpowiedz Link
ggigus a Tobie dzieki za podrzucenie mysli, Staunfenberg 22.07.07, 17:21 dazyl do klasowego, konserwatywnego panstwa i rzeczywiscie nie byl takim milutkim buntownikiem Odpowiedz Link
maria421 Re: a Tobie dzieki za podrzucenie mysli, Staunfen 23.07.07, 12:15 Ciekawa jestem, czy doczekam sie kiedys watku w ktorym Ggigus by sie z kim s nie poklocila.... Odpowiedz Link
mucha_na_dziko1 Re: a Tobie dzieki za podrzucenie mysli, Staunfen 23.07.07, 12:41 Socjalisci z kazdym sie kluca i sa ciagle niezadowoleni. Kadafi, Fidel i kilku innych sa tego przykladem. Ale rzadzic sie chce! hy hy hy dobrze tylko ze nasza adminka nie dorobila sie jeszcze nadwornej policji (milicji?) bo juz by co z glowy wybila czepianie sie obroncy klasy spolecznej. Odpowiedz Link
ggigus troche obiektywnosci, mario421, by ci nie zaszkodz 23.07.07, 17:09 ilo, poczytanie inych wypowiedzi niz tylko moje tez nie! pozdrowka Odpowiedz Link
maria421 Re: troche obiektywnosci, mario421, by ci nie zas 23.07.07, 17:41 ggigus napisała: > ilo, poczytanie inych wypowiedzi niz tylko moje tez nie! > pozdrowka Ggigus,czytam inne wypowiedzi i stwierdzam ze nie ma drugiej tak klotliwej osoby na forum jak Ty. Odpowiedz Link
ggigus nadal zycze obiektywnosci, ale trace nadzieje na 25.07.07, 16:41 spelniene moichy zyczen Odpowiedz Link
fan.club No i kto by pomyślał, że Stauffenberg... 23.07.07, 12:37 ubiegał się o tytuł najmilszego buntownika? Ocalkenie Rzeszy, konserwatywne państwo - same straszne rzeczy z tym Stauffenbergiem. Ale na szczęście zamach się nie udał i ludzkość została uratowana. Odpowiedz Link