ro-bert 28.07.07, 08:42 Czy nawolywanie do lamania obowiazujacego prawa jest tez karalne? wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4346154.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
baerenfang jak najbardziej! 28.07.07, 08:50 Zauważyłem to słuchając premiera w TV. Beretom jest to obojętne, sprostowania, jeżeli będzie, nie przeczytają. Odpowiedz Link
annajustyna Re: jak najbardziej! 28.07.07, 09:16 Oj, Ro-Bert glowa panstwa nie podlega pod sad, tylko pod Trybunal Stanu... Odpowiedz Link
ro-bert Re: jak najbardziej! 28.07.07, 10:00 annajustyna napisała: > Oj, Ro-Bert glowa panstwa nie podlega pod sad, tylko pod Trybunal Stanu... Wiedzialem, ze sie na prawdziwych fachowcach nie zawiode :) No to moze przed trybunal z nim... Odpowiedz Link
jessi_a Re: premier to głowa państwa? 28.07.07, 21:14 po co pytasz, przeciez wiesz, ze nie. Odpowiedz Link
annajustyna Re: premier to głowa państwa? 29.07.07, 11:32 A to o Jarka chodzilo? Bylam pewna, ze o Lecha...Jesli chodzi o premiera, to za przestepstwo zwykly sad, a za zdrade stanu tez Trybunal...Jakby co, to doczytajcie w konstytucji, ja mialm egzamin z niej 10 lat temu... Odpowiedz Link
jessi_a Re: premier to głowa państwa? 29.07.07, 12:29 to co on powiedzial nie nadaje sie ani do sadu ani pod TS. Odpowiedz Link
annajustyna Re: premier to głowa państwa? 29.07.07, 12:39 Pewnie nie nadaje sie nawet do prasy, ale Ro-bert lubi sie denerwowac;). Odpowiedz Link
jessi_a Re: premier to głowa państwa? 29.07.07, 13:11 to bylo i jest szeroko komentowane w prasie polskiej, telewizji. Ale pod sad albo pod TS, no tego to nie bylo. Politycy teraz listy pisza. Odpowiedz Link
magnusg Re: jak najbardziej! 28.07.07, 11:11 Alez robercik.Ty juz mnie tez sadem straszyles:)I co??Podobno dzwoniles do SLD i do ciebie juz nawet oddzwonili.A ja nadal czekam na ten pozew od ciebie i od SLD:))Jakos nie moge sie doczekac:) Przestan sie osmieszac towarzyszu. Odpowiedz Link
ro-bert Re: jak najbardziej! 28.07.07, 13:24 magnusg napisał: > Alez robercik.Ty juz mnie tez sadem straszyles:)I co?? Cytat: " Jestes skrajnym analfabeta funkcjonalnym. magnusg 14.06.07, 15:24 ...Teraz juz w 100% pokazales, ze jestes kompletnym analfabeta funkcjonalnym i niczym wiecej. Zarzucanie mi, ze nawoluje do morderstwa to nic innego jak karalne pomowienie, ze ktore moglbym cie bez problemu zaciagnac przed sad maly polglowku..." Odpowiedz Link
magnusg Re: jak najbardziej! 28.07.07, 13:47 Po pierwsze to byla odpowiedz na twoje karygodne i karalne pomowienie mnie o nawolywanie do przestepstwa, ktore nigdy nie mialo miejsca. A po drugie to nie o to chodzilo.Pisales, ze juz dzwoniles do SLD w sparawie mojej sygnaturki i ze juz sie zainteresowali i odzwonili i ze czeka mnie nie wiadomo co:)) I co?Gdzie ten pozew SlD wobec mnie?.Podaj nazwisko osoby z ktora rozmawiales, to sam zadzownie sie dowiedziec:) Odpowiedz Link
ro-bert Re: jak najbardziej! 28.07.07, 15:09 magnusg napisał: > A po drugie to nie o to chodzilo.Pisales, ze juz dzwoniles do SLD w sparawie > mojej sygnaturki i ze juz sie zainteresowali i odzwonili i ze czeka mnie nie > wiadomo co:)) I co?Gdzie ten pozew SlD wobec mnie?.Podaj nazwisko osoby z >ktora rozmawiales, to sam zadzownie sie dowiedziec:) Cytat: " Re: Przestan szafowac pojeciami... ro-bert 14.06.07, 19:52 A to juz najlepiej wyjasnij zainteresowanemu bezposredni. Na pewno ich to zainteresuje no i bardzo szybko odpowiadaja na e-maile :)" "Dzwoniles", "zainteresowali sie", "oddzwonili"... wprawdzie nic takiego w powyzszym cytacie, mimo usilnych staran, znalezc nie moge ale coz, jak juz kiedys pisalem, rozumienie tekstu nie jest Twoja najmocniejsza strona ;) Najwazniejsze jednak, ze sens zaczynasz wychwytywac. Sygnaturke zmieniles a dupa ze strachu do dzisiaj scisnieta... wiec nie jest zle. Cel zostal osiagniety :) Aby uniknac stresu w przyszlosci najpierw pomysl a dopiero pozniej pisz, nie bedziesz musial miesiacami w strachu zyc :) Odpowiedz Link
magnusg Re: jak najbardziej! 28.07.07, 17:59 No i co ci bezposrednio zainteresowani ci tak w tym mailu napisali robercik?:)) Jakos nie moge im niczego wyjasnic, bo nigdy do mnie sie nie zglosili:)) Olali cie i twoj donos koles:)To napewno powazny cios dla ciebie i smutna prawda,ale tak jest. Sygnaturke zmienilem, bo tekst Oleksego by sie spodobal, a nie dlatego bo czegos sie boje.Nigdy do zadnego przestepstwa nie nawolywalem i nie zamierzam.Stwierdzam tylko banalny fakt.Moge jeszcze raz powtorzyc jak chcesz: "Nie bede plakal jak ktos zabije czlonka SLD".Ty sobie placz-ja nie bede. No juz-pisz szybko maila.:))Moze ci jeszcze raz szybciutko odpisza:) Odpowiedz Link
magnusg Debilni komunisci nawet nie potrafili wpisu do 28.07.07, 11:08 ksiegi wieczystej zrobic.Gdyby dokonali wpisu na rzecz SP Pani Trawny by mogla sobie duzo chciec. Odpowiedz Link
magnusg Re: Debilni komunisci nawet nie potrafili wpisu d 28.07.07, 11:19 Jestem ciekaw zreszta jak to wyglada, kiedy takiego wpisu dokonano i ktos nabyl nieruchomosc od SP.W takim przypadku chyba nikt juz nie ma prawa do zadnych roszczen wobec nowego wlasciciela.? Odpowiedz Link
maria421 Re: Debilni komunisci nawet nie potrafili wpisu d 28.07.07, 12:11 Robert, tez mnie krew zalewa na takie "prawo prawem a sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie" jak to "Sami swoi" mowili z granatem w koszyku do sadu sie udajac. Kaczynski (prawnik!) pownien wiedziec co to trojdzielnosc wladzy, powinien wiedziec ze on nie ma zadnego prawa wywiarac nacisku na niezalezne sady bo w ten sposob zaprzecza trojdzielnosci wladzy, wstrzasa filarem demokracji. Poza tym, mial robic odnowe moralna, naprawiac wszystkie postkomunistyczne struktury itd. a tu- patrzcie, nagle sam broni komunistycznych decyzji. Niestety, za samo wypowiadanie bzdur, chocby bylo ono naklanianiem sadow do nierespektowania prawa, nic mu prawnie nie grozi. Czy takie slowa oznaczaja dla niego jakiekolwiek polityczne zagrozenie, w to smiem watpic, raczej moze jeszcze przysporza mu pare punktow poparcia. Rozpacz. Odpowiedz Link
ro-bert Re: Debilni komunisci nawet nie potrafili wpisu d 28.07.07, 13:31 maria421 napisała: >Robert, tez mnie krew zalewa na takie "prawo prawem a sprawiedliwosc musi byc >po naszej stronie" jak to "Sami swoi" mowili z granatem w koszyku do sadu sie >udajac. A mi jest po prostu wstyd. Wstyd gdy ktos chce abym mu wytlumaczyl, czego wlasciwie ten zawistny i zakompleksiony czlowiek stojacy na czele wielkiego panstwa europejskiego, chce. Jakie sa jego cele i co wlasciwie chce osiagnac. > Niestety, za samo wypowiadanie bzdur, chocby bylo ono naklanianiem sadow do > nierespektowania prawa, nic mu prawnie nie grozi. Tak sobie tez myslalem. Pytanie bylo raczej retoryczne ;) >Czy takie slowa oznaczaja dla >niego jakiekolwiek polityczne zagrozenie, w to smiem watpic, raczej moze >jeszcze przysporza mu pare punktow poparcia. Fakt, wsrod jego elektoratu tego typu wypowiedzi ciesza sie z pewnoscia popularnoscia, niestety :( Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 12:21 ro-bert napisał: > > Czy nawolywanie do lamania obowiazujacego prawa jest tez karalne? > > Kaczynski powiedzial to, co dokladnie w tej chwili chcieli uslyszec mieszkancy zagrozonych majatkow. ................... Polityka nigdy nie byla moralna.Politycy tez. Odpowiedz Link
ro-bert Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 13:36 jessi_a napisała: > Polityka nigdy nie byla moralna.Politycy tez. To jest fakt. Co mnie dziwi to fakt, ze naklanianie sedziow do lamania prawa przez polityka tej rangi nie wywoluje wlasciwie zadnej konkretnej reakcji... Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 13:45 sa reakcje: cyt: Sędzia Piotr Hofmański, rzecznik Sądu Najwyższego Apel, żeby sądy kierowały się nie prawem, ale racją stanu, jest nawoływaniem sędziów do łamania prawa. Sądy według konstytucji kierują się wyłącznie prawem. Racją stanu mają się kierować politycy. Jeśli zaś wypowiedź premiera ma być rodzajem nacisku na sądy - to jest to próba ingerencji w sferę, w której sądy są niezawisłe. Pan premier zapewne nie zna stanu faktycznego w tej sprawie. Bo gospodarstwo w Nartach było i pozostało własnością pani, która wyemigrowała do Niemiec. Jej ojciec umarł w Polsce, jako Polak, ona zaś odziedziczyła po nim gospodarstwo. Wedle obowiązującego w tamtym czasie prawa nie straciła tej własności, emigrując do Niemiec. Nie było więc podstaw prawnych, żeby gmina przejęła majątek. Sądy nie mogły w tej sprawie orzec inaczej. W ogóle mam wrażenie, że w tej i podobnych sprawach myli się dwie sprawy - własności i suwerenności państwowej. Przecież nawet gdyby całą ziemię na Mazurach wykupili Niemcy czy obywatele innych państw, to w tym miejscu nadal będzie Polska. Tak jak wykupienie przez Polaków nawet znacznego obszaru ziemi w Irlandii nie spowoduje, że ta ziemia przestanie być częścią Irlandii, a zacznie być terytorium Polski. Odpowiedz Link
ro-bert Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 13:53 jessi_a napisała: > sa reakcje: Mialem na mysli raczej inne reakcje. Cos z cyklu "malego, politycznego trzesienia ziemi" Moje nadzieje pozostana jednak raczej chyba plonne a proba obrony wlasnego stanowiska w wykonaniu przez Ciebie cytowanego sedziego, skonczy sie podobnie, jak krytyka pani minister spraw zagranicznych w wykonaniu jednego z politykow Samoobrony przed kilkoma dniami. Przeciez zawsze mozna zdymisjonowac, przeniesc na inne stanowisko itp... mozliwosci prowadzenia "jedynie poprawnej polityki personalnej" sa wrecz nieograniczone :) Ta farsa zaczyna coraz bardziej przypominac czasy sprzed kilkudziesieciu lat :( Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 13:57 politycy nie maja czasu, oni teraz listy pisza. Odpowiedz Link
magnusg Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 14:00 Panowi z SN myla sie podstawowe pojecia.Niemcy nie chca tej ziemi wykupic, tylko ja dostac. Po drugie Pani z Nart zapewne po przybycie do Niemiec zlozyla wniosek od odszkodowanie za utracony majatek w ramach Lastenausgleichgesetz.Ale Pan z SN pewnie nawet nie wie, ze taka ustawa i takie odszkodowania istnieja. Po trzecie suwerennosc panstwa ksztaltuje sie tez na poziomie lokalnym czy regionalnym.Ma to zwiazek z tym, ze weele zagadnien prawnych ksztaltuje sie na poziomie sejmikow wojewodzkich czy organow lokalnych.Jesli nawet tego ten facet z SN nie dostrzega, to powinien zmienic zawod. Odpowiedz Link
maria421 Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 15:00 magnusg napisał: > Panowi z SN myla sie podstawowe pojecia.Niemcy nie chca tej ziemi wykupic, > tylko ja dostac. Jak moga chciec kupic wlasny spadek??? > Po drugie Pani z Nart zapewne po przybycie do Niemiec zlozyla wniosek od > odszkodowanie za utracony majatek w ramach Lastenausgleichgesetz.Ale Pan z SN > pewnie nawet nie wie, ze taka ustawa i takie odszkodowania istnieja. To czy owa pani dostala odszkodowanie w ramach Lastenausgleichgesetz nie powinno SN w najmniejszym stopniu interesowac. To moze ewentualnie interesowac niemiecki Finanzamt. > Po trzecie suwerennosc panstwa ksztaltuje sie tez na poziomie lokalnym czy > regionalnym.Ma to zwiazek z tym, ze weele zagadnien prawnych ksztaltuje sie na > poziomie sejmikow wojewodzkich czy organow lokalnych.Jesli nawet tego ten facet > z SN nie dostrzega, to powinien zmienic zawod. No i? Obcokrajowcy, obywatele UE maja prawo do wyborow w gminach. Przynajmniej w Niemczech. Slyszales zeby tu ktos mowil o upadku suwerennosci panstwa niemieckiego dlatego ze obywatele polscy biora udzial w wyborach do Gemeinde Wernigerode albo Bad Karlshafen czy innej jakiej? Odpowiedz Link
magnusg Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 13:52 A kto mowi o naklanianiu do lamania prawa??Sady powinny n.p. uwzgledniac fakt nabycia wlasnosci przez dotychczasow najmecow w drodze zasiedzenia.Niestety tego do tej pory nie zrobily w orzekanych przypadkach, chociaz istnieje taka instytucja prawna. Ale co sie dziwic, skoro nawet TK w swoim uzasadnieniu co do orzeczen(n.p. ustawy lustracyjnej), az topi sie wbledach merytorycznych, zaprzecza sam sobie albo wykracza poza swoje kompetencje wrecz kreujac nowe prawo. Trzeba natychmiast zniesc immunitety nie tylko politykow,ale tez sedziow, bo wielu skrajnie niekompetentnych osobnikow na stanowiskach sedziowskich czuje sie calkowicie bezkarna. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 13:55 sasiedzenie zgoda ale po 30. latach,ale jezeli, tak jak w przypadku p. A.G. to nie dotyczy, to co? Odpowiedz Link
jessi_a Re: Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 14:01 powinno byc: A.T. P. Glowaccy mieszkali tylko alb az 28 lat. Dezyzje prawne nie zawsze sa sprawiedliwe. Odpowiedz Link
magnusg Re: Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 14:05 No nie wiem czy po 30 czy raczej po 20.Bo watpie, zeby pani A.G interesowala sie wczesniej ta nieruchomoscia, placila za nia podatki itd. Dlatego wedlug mnie mozna wyjsc z zalozenia, ze najemcy dzialali w dobrej wierze dostajac ta nieruchomosc od SP. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 14:15 Posiadanie samoistne Jest to takie posiadanie, w którym osoba będąca posiadaczem traktuje siebie jak właściciela i w odniesieniu do nieruchomości zachowuje się tak jak właściciel np. uprawia grunty, zbiera pożytki z gospodarstwa rolnego, płaci podatki, ubezpiecza budynki, rozbudowuje budynki na gruncie. Wykonywanie prawa własności w imieniu właściciela – czyli posiadanie zależne np. użytkowanie, najem, dzierżawa nigdy nie doprowadzi do nabycia nieruchomości przez zasiedzenie. Jako przykład może posłużyć fakt opuszczenia nieruchomości przez osobę, która wyjeżdża za granicę, a sąsiad, który ma pełną świadomość, czyja jest ta nieruchomość, zaczyna z niej korzystać. Pomimo posiadania, nie może jednak taką nieruchomością rozporządzać jak właściciel np. komuś jej darować lub sprzedać. Jeżeli od chwili takiego posiadania upłynie 30 lat, może taką nieruchomość zasiedzieć Sąd wydając orzeczenie potwierdza tylko fakt jej zasiedzenia. Odpowiedz Link
maria421 Re: Jakie lamanie prawa? 28.07.07, 14:52 magnusg napisał: > A kto mowi o naklanianiu do lamania prawa??Sady powinny n.p. uwzgledniac fakt > nabycia wlasnosci przez dotychczasow najmecow w drodze zasiedzenia.Niestety > tego do tej pory nie zrobily w orzekanych przypadkach, chociaz istnieje taka > instytucja prawna. A sami zainteresowani wniesli pozew o nabycie wlasnosci tytulem zasiedzenia? > Ale co sie dziwic, skoro nawet TK w swoim uzasadnieniu co do orzeczen(n.p. > ustawy lustracyjnej), az topi sie wbledach merytorycznych, zaprzecza sam sobie > albo wykracza poza swoje kompetencje wrecz kreujac nowe prawo. Mozesz podac jakies konkretne przyklady tych bedow merytorycznych? > Trzeba natychmiast zniesc immunitety nie tylko politykow,ale tez sedziow, bo > wielu skrajnie niekompetentnych osobnikow na stanowiskach sedziowskich czuje > sie calkowicie bezkarna. Zdaje sie ze mamy nowego prawnika na forum i to speca od prawa konstytucyjnego:-) Odpowiedz Link
maria421 Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 15:03 ro-bert napisał: > To jest fakt. Co mnie dziwi to fakt, ze naklanianie sedziow do lamania prawa > przez polityka tej rangi nie wywoluje wlasciwie zadnej konkretnej reakcji... W sytuacji kiedy jedni politycy lamia prawo, to politycy ktorzy tylko naklaniaja do lamania prawa nie robia sensacji. Odpowiedz Link
ro-bert Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 15:16 maria421 napisała: > W sytuacji kiedy jedni politycy lamia prawo, to politycy ktorzy tylko >naklaniaja do lamania prawa nie robia sensacji. Fakt. Gdy pomysle np. o takim posle Lyzwinskim to wypowiedz p. Kaczynskiego na temat obowiazkow i zadan jakie powinny wypelniac sady, wydaja mi sie jedynie nieszkodliwymi majaczeniami kogos, kto stara sie wszelkimi mozliwymi metodami walczyc o wlasny stolek :) Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 28.07.07, 16:33 ro-bert napisał: > Fakt. Gdy pomysle np. o takim posle Lyzwinskim to wypowiedz p. Kaczynskiego na > temat obowiazkow i zadan jakie powinny wypelniac sady, wydaja mi sie jedynie > nieszkodliwymi majaczeniami kogos, kto stara sie wszelkimi mozliwymi metodami > walczyc o wlasny stolek :) oj nie doceniasz braci Kaczynskich. Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 30.07.07, 11:18 jessi_a napisała: > ro-bert napisał: > > > > Fakt. Gdy pomysle np. o takim posle Lyzwinskim to wypowiedz p. Kaczynskie > go > na > > temat obowiazkow i zadan jakie powinny wypelniac sady, wydaja mi sie jedy > nie > > nieszkodliwymi majaczeniami kogos, kto stara sie wszelkimi mozliwymi meto > dami > > walczyc o wlasny stolek :) > > >i slusznie. na potwierdzenie:cyt: Niemiecki emigrant odzyskał dom w Olsztynie 2007-07-18 14:05 Spadkobierca dawnego właściciela, który 26 lat temu wyjechał do Niemiec, odzyskał dom w Olsztynie. Lokatorzy, którzy tam mieszkali mają trzy lata na jego opuszczenia - poinformował eurodeputowany Bogusław Rogalski (wcześniej LPR, obecnie niezrzeszony). Urząd miasta twierdzi, że budynek ten nigdy nie należał do gminy, która jedynie nim administrowała. Rogalski, który założył w Olsztynie biuro antyroszczeniowe powiedział, że zgłosiło się do niego małżeństwo Stanisława i Stefan Andrzejczykowie, mieszkający w przedwojennym bliźniaku przy ulicy Jagiellońskiej 85 w Olsztynie. Opowiedzieli, że w ubiegłym tygodniu zgłosił się do nich spadkobierca dawnego właściciela - Norbert Reinsch i poinformował, iż na drodze prawnej w postępowaniu spadkowym, nabył prawo do własności zamieszkiwanego przez nich 50- metrowego lokalu. Właściciel domu wyjechał w 1981 roku do Niemiec, pozostawiając nieruchomość. Domem zaczęła administrować zastępczo gmina i wprowadziła tam Andrzejczyków, którzy przenieśli się z innego mieszkania komunalnego w centrum Olsztyna. Jak powiedział PAP zięć państwa Andrzejczyków Zbigniew Czwojdrak, teściowie dwukrotnie zwracali się do gminy Olsztyn z prośbą o możliwość wykupienia domu w 1994 i 2004 r. Dwukrotnie też odpowiedziano im, że takiej możliwości nie ma, ponieważ "przedmiotowa nieruchomość nie stanowi własności gminy Olsztyn". "Nie skorygowano jednak zapisów w księgach wieczystych, by uzgodnić je z rzeczywistym stanem prawnym. Gmina Olsztyn pobierała także od teściów opłaty czynszowe"- powiedział Czwojdrak. Dodał, że pełnomocnik nowego właściciela proponował by Andrzejczykowie kupili mieszkanie. "Wspominał o tysiącach euro, a moi teściowie mają razem 1,5 tys. zł emerytury" - podkreślił. Rzeczniczka urzędu miasta w Olsztynie Aneta Szpaderska potwierdziła, że budynek przy ulicy Jagiellońskiej w Olsztynie nigdy nie należał do gminy, która jedynie administrowała nim. "Właściciel upomniał się o swoją własność. To sprawa bardzo delikatna i trudna. To są sprawy zaszłości, ciężko nam odpowiadać za decyzję poprzednich władz" - podkreśliła Szpaderska. Dodała, że małżeństwo Andrzejczyków powinno złożyć do miasta podanie o przyznanie lokalu komunalnego. Robercie to nie sa majaczenia. On dobrze wiedial co mowil. I wierz mi nikt w obecnej sytuacji nie bedzie krytykowal, ani pod sad stawial premiera. Dla opozycji bylby to samoboj. Odpowiedz Link
annajustyna Re: Do forumowych prawnikow 30.07.07, 21:44 Hmm, zglaszam siem po te 100 ha mojego dziadka, co na Litwie zostaly... Odpowiedz Link
jessi_a Re: Do forumowych prawnikow 30.07.07, 22:11 jestes spadkobierca czemu nie sprobuj jestes prwaniczka Odpowiedz Link
annajustyna Re: Do forumowych prawnikow 30.07.07, 22:46 Che, che, bo jak odzyskam, to litewscy potomkowie dziadkowych braci sie od razu obudza;))). Odpowiedz Link