gosc722 29.05.08, 14:14 duzo osob juz powracalo do polski sama sie nad ta decyzja zastanawiam ale czy sytuacja w polsce poprawila sie na tyle zeby wracac? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosc722 Re: nigdy tez nie byla na tyle tragiczna, zeby ws 29.05.08, 15:11 nie tragiczna?to dlaczego polacy emigruja zostawiaja rodziny w polsce,swoje dzieci zony,mezow i widuja sie kilka razy w roku,z czystej przyjemnosci? Odpowiedz Link
nutka07 Re: nigdy tez nie byla na tyle tragiczna, zeby ws 30.05.08, 10:39 Nie znam nikogo wsrod moich znajomych blizszych i dlaszych kto by wyjechal 'za chlebem'. Odpowiedz Link
konrad-walenrod A więc dlaczego opuścili ojczyznę? 30.05.08, 11:58 nutka07 napisała: > Nie znam nikogo wsrod moich znajomych blizszych i dalszych kto by wyjechal 'za chlebem'. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ A więc dlaczego opuścili ojczyznę? Od stuleci znowu suwerenną i demokratyczną? Odpowiedz Link
gadupa Re: A więc dlaczego opuścili ojczyznę? 30.05.08, 19:33 A znasz takich, ktorzy wyjechali nie za chlebem? Odpowiedz Link
konrad-walenrod czy sytuacja w polsce poprawila sie 29.05.08, 15:00 gosc722 napisała: > duzo osob juz powracalo do polski sama sie nad ta decyzja > zastanawiam ale czy sytuacja w polsce poprawila sie na tyle zeby > wracac? ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Z pewnością tak!!! Gorąco polecam! Odpowiedz Link
patchwork30 Re: powrot do polski 29.05.08, 15:30 Zalezy co umiesz, w jakim zawodzie pracujesz i czy cos oszczedziles... no i czego oczekujesz w Polsce... Odpowiedz Link
kokolores Re: powrot do polski 29.05.08, 17:01 To wszystko zalezy od tego ,jaki masz zawod/wyksztalcenie i czy mozesz w nim tam pracowac . Z reszta mi by bylo chyba wazniejsze czy potrafie tam jeszcze zyc ,czy dobrze sie tam bede czula ja i moja cala rodzina/dzieci.Jakie one/oni maja perspektywe ? To pytanie TEZ powinnas sobie postawic. No chyba ,ze wracasz sama do mamy i taty :) :o) Koko Odpowiedz Link
renebenay Re: powrot do polski 29.05.08, 19:12 Powrot moze stac sie koszmarem bo mimo wszystko jest to nowa forma emigracja.Paru moich znajomych wrocilo do Polski i po pol roku byli juz z powrotem,wg ich slow podroze ksztalca. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Renegaci! 30.05.08, 10:32 renebenay napisał: > Powrot moze stac sie koszmarem bo mimo wszystko jest to nowa forma > emigracja.Paru moich znajomych wrocilo do Polski i po pol roku byli juz z powrotem, wg ich slow podroze ksztalca. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Renegaci! (renegat odstępca, odszczepieniec, przeniewierca, zdrajca. Etym. - śrdw.łac. renegatus 'jw.' z p.p. od renegare 'zaprzeć się; odtrącać'; zob. re-; ...) Odpowiedz Link
renata3 Re: Renegaci! 30.05.08, 12:06 Naszych kilku znajomych wrocilo i sa szczesliwi-zbudowali domy, maja swietna prace. Sa tez tacy co wracaja do Niemiec po kilku miesiacach. My za 3 miesiace wracamy do Polski-czeka na mnie super praca, dzieci dostaly miejsce w prywatnych szkolach, czeka cala rodzina i rozpoczynamy budowe domu. Bedziemy u siebie, przy czym dochody beda jak tutaj :). Odpowiedz Link
nana_c Re: Renegaci! 30.05.08, 14:32 Ha, szczególnie zafrapowalo mnie to z czekajaca rodzina ;-) Odpowiedz Link
konrad-walenrod Gratuluję z całego serca Renatko Nr.3 30.05.08, 15:36 renata3 napisała: My za 3 miesiace wracamy do Polski-czeka na mnie super praca, dzieci dostaly miejsce w prywatnych szkolach, czeka cala rodzina i rozpoczynamy budowe domu. Bedziemy u siebie, przy czym dochody beda jak tutaj :). ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Oto przykład dla poniektórych polskich pseudo patriotów !!! Gratuluję z całego serca Renatko Nr.3 Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ja i ojczyzna to jedno ... 30.05.08, 16:02 konrad-walenrod napisała: Oto przykład dla poniektórych polskich pseudo patriotów !!! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ja i ojczyzna to jedno, Nazywam się Milijon – bo za milijony kocham i cierpię katusze. (Adam Mickiewicz, Dziady, część III, scena II. Improwizacja) Odpowiedz Link
konrad-walenrod ask not what your country can do for you... 30.05.08, 16:15 konrad-walenrod napisała: Re: Ja i ojczyzna to jedno ... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ And so, my fellow Americans: ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country. Nie pytajmy, co może zrobić dla nas ojczyzna. Pytajmy, co my możemy dla niej uczynić. (John Fitzgerald Kennedy) Odpowiedz Link
gadupa Bla bla bla 30.05.08, 18:05 Tych pierdol w twoim wykonaniu powoli juz nie mozna czytac psycholu. Odpowiedz Link
edytta5 Re: ask not what your country can do for you... 30.05.08, 18:55 mam pytanko gdzie mieszkasz?bo jesli w polsce to co robisz na forum polonia w niemczech?a jesli w niemczech to co tu jeszcze robisz? skoro ty i ojczyzna to jedno.... Odpowiedz Link
gadupa Re: ask not what your country can do for you... 30.05.08, 19:32 Daj spokoj oszolomowi. Odpowiedz Link
konrad-walenrod Ja tu mam misję do spełnienia: 30.05.08, 19:44 edytta5 napisała: > mam pytanko gdzie mieszkasz? bo jesli w polsce to co robisz na forum polonia w niemczech? a jesli w niemczech to co tu jeszcze robisz? skoro ty i ojczyzna to jedno.... ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ja tu mam misję do spełnienia: (A) Walka z zachodnioniemieckim faszyzmem, militaryzmem, rewizjonizmem i imperializmem! (B) Walka o globalną przyjaźn między narodami. Po spełnieniu mojej misji powrócę Do Łodzi, Zagłębia, Warszawy powrócę zawzięty, uparty... ja muszę... do kraju, do sprawy, do mas, do roboty, do partii... Odpowiedz Link
konrad-walenrod Niemiaszki chciały aby ich postronne nacje kochały 31.05.08, 09:50 renata3 napisała: dzieci dostaly miejsce w prywatnych szkolach ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ogromny smutek mnie ogarnął i żal. Oto żyłaś kilka lat u Niemiaszków. Niemiaszki chciały aby ich wszystkie postronne nacje kochały i wymyśleli sobie: MULTIKULTI Ale i Multikulti nic nie pomogło. Postronne nacje Niemiaszków nadal nie kochają.... I oto wraca Matka Polka do ojczyzny kochanej i posyła swoje dzieci do prywatnej szkoły! A to niby z jakiego powodu? Przecież emigrantów z Anatolii w Polsce jeszcze niema! A może masz jakąś nieuzasadnioną niechęc do polskich Romów? Ale do Spowiedzi świętej chodzisz? A może jakaś podświadoma, ukryta ksenofobia? Odpowiedz Link
gadupa Komuszku nie sprezaj sie tyle. 31.05.08, 16:28 Bo ci jeszcze podpaska wypadnie. Odpowiedz Link
leziox Re: Komuszku nie sprezaj sie tyle. 01.06.08, 14:39 Ja osobiscie wyjechalem za chlebem.Nie zaluje decyzji chociaz niemiecki chleb miewa gorzki posmak.Do kraju na stale wracac nie mam zamiaru,dopoki bede tu czynny zawodowo.Wystarcza mi okresowe pobyty w starej ojczyznie,ktore ostatnio notabene kosztuja mniej wiecej tyle co tydzien na Balearach.Ale-zawsze jestem rozdarty miedzy dwoma ojczyznami.Tu rozsadek,tam serce i jak to sie mowi,zyc trzeba nadal.Powrot to nielatwa decyzja,a zreszta tez nie zawsze ma sie juz do kogo wracac. Odpowiedz Link
konrad-walenrod moje rozwazania 01.06.08, 15:48 leziox napisał: Powrot to nielatwa decyzja,a zreszta tez nie zawsze ma sie juz do kogo wracac. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Niektórzy tureccy Gastarbeiterzy powrócili do Anatolii. Tubylcy mówią na nich Germańcy.... Podobna dyskusja na: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51283&w=80281529 >>moje rozwazania<< Odpowiedz Link
leziox Re: moje rozwazania 01.06.08, 22:02 Co robia tureccy gastarbeiterzy,albo juz zrobili,to ich sprawa.Dla mnie to mogli wrocic nawet na Ksiezyc. Odpowiedz Link