duszka30 19.02.09, 08:11 Gdzie w Berlinie kupię pączki takie jak w Polsce? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
camel_3d Re: Tłusty czwartek 19.02.09, 11:26 > Gdzie w Berlinie kupię pączki takie jak w Polsce? a jakie to? ja kupuje paczkiw Kamps. Bo nie lubie tych z lukrem , wole z pudrem:) ..aha no i w Keisers Odpowiedz Link
duszka30 Re: Tłusty czwartek 19.02.09, 11:36 Oj to takie z lukrem, skórką pomarańczową i nadzieniem różanym:) Nie napompowane sodą, tylko prawdziwe na drożdżach...w końcu sama usmażę:) Odpowiedz Link
halloduda Re: Tłusty czwartek 19.02.09, 13:21 takich prawdiwych paczkow na drozdzach to chyba wieki nie jadlam :(. Dobre paczki mozna kupic u Thoben´sa ( i maja tam naljepsze w miescie Bienestich:)). Zycze tlustego tlustego czwartku! Odpowiedz Link
diegosia Re: Tłusty czwartek 20.02.09, 16:24 moze w polskim sklepie? Moj maz twierdzi, ze to co dla mnie paczkiem jest to nie zaden Berliner / Pfannkuchen tylko Krapfen, wiec nie mam narzekac na ichnie "paczki", bo to dwie rozne rzeczy sa i juz :D No i w koncu sama smazylam... krapfen :) Odpowiedz Link
dorothy1 Re: Tłusty czwartek 21.02.09, 18:17 A mam w ogóle pytanko- czy w Niemczech,w Berlinie, celebruje się w ogóle Tłusty Czwartek? Mieszkam jeszcze w Polsce i ciekawi mnie ta kwestia? Jak to u Was wygląda? :) Odpowiedz Link
duszka30 Re: Tłusty czwartek 21.02.09, 18:59 Nie obchodzi się Tłustego Czwartku:( Ale ja pączki usmażyłam, dzieci były przeszczęśliwe:) Odpowiedz Link
diegosia Re: Tłusty czwartek 21.02.09, 22:05 Tlustego nie, ale jest np. Weiber Fastnacht wlasnie w nasz "tlusty czwartek" a zerkniecie do wikipedii podpowiedzialo, ze w niektorych regionach istnieje Schmotziger Donnerstag, przy czym Schmotz = Fett, Schmalz - no i prosze: mamy tlusty czwartek :D Odpowiedz Link
camel_3d Re: Tłusty czwartek 24.02.09, 14:37 diegosia napisała: > Tlustego nie, ale jest np. Weiber Fastnacht ale to nie w Berlinie... tzn w Belrinie obchodza to np ludzie z Kolonii czy Bonn:) I wtedy obcina sie mezczyznom...krawaty. Odpowiedz Link
diegosia Re: Tłusty czwartek 25.02.09, 13:18 No fakt camel... troche w inne rejony sie zapedzilam - to przez meza z Ruhrpottu :D Na dobra sprawe w Berlinie sie niczego nie obchodzi :D Odpowiedz Link
alpepe Re: Tłusty czwartek 22.02.09, 12:32 Tłusty Czwartek jest tu w "różany poniedziałek". Sklepy przyjmują zamówienia na pączki (Berliner albo Pfannkuchen, choć Pfannkuchen to też naleśniki po niemiecku)i berlińczycy objadają się nimi w Rosenmontag, czyli jutro. Odpowiedz Link