Dodaj do ulubionych

pozwolenie na prace

26.07.09, 21:23
WITAM, czy moze ktos z Szanownych Forumowiczow wie, czy jako zona
inzyniera spoza EU, ktory wlasnie dostal prace i Arbeitserlaubniss,
takze dostane Arbeitserlaubniss? Czy dopiero po roku jego
zatrudnienia?
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • juzniewqrwionylektor zbyt mało informacji, żeby jednoznacznie 26.07.09, 22:43
      odpowiedzieć.
      Nie istnieje od 2005 Arbeitserlaubnis, sprawa zatrudnienia uregulowana jest w
      Aufenthaltstitel.
      Wnioskuję, że Twój mąż ma prawo pobytu łącznie z wykonywaniem pracy. Jako żona
      masz prawo również do pobytu w Niemczech takie samo jak i on, a więc możesz
      pracować.
      Jesteś już w Niemczech?
      • bafybah Re: zbyt mało informacji, żeby jednoznacznie 26.07.09, 23:04
        No ja tu jestem od 2 lat, ale studiuje. Mialam fajnego joba, ale go stracilam bo w tym roku wypracowalam juz swoj limit 3 miesiecy Vollzeit, badz pol roku Halbzeit . Möj maz teraz dostal prace(jest spoza EU) i mialam nadzieje, ze jako jego nachgezogene Familienangehörige, dostane prawo do Erwerbstätigkeit, ale w paragrafie 29 Abs.5 AufenthG przeczytalam, ze musze byc jego zona 2 lata, a my jestesmy dopiero pöltora roku:(
        • juzniewqrwionylektor przeczytaj dokładnie cały paragraf 29 Abs. 5 27.07.09, 02:32
          nie tylko punkt 2. Pkt. 2 jest uzupełnieniem pkt. 1.
          Jako "Nachzüglerin" masz prawo do pracy jeżeli mąż również je posiada
          LUB (pkt.2) małżeństwo trwa w Niemczech conajmniej dwa lata.
          • juzniewqrwionylektor Re: przeczytaj dokładnie cały paragraf 29 Abs. 5 27.07.09, 02:34
            5) Die Aufenthaltserlaubnis berechtigt zur Ausübung einer Erwerbstätigkeit,

1.
            soweit der Ausländer, zu dem der Familiennachzug stattfindet, zur Ausübung
            einer Erwerbstätigkeit berechtigt ist ODER
            2.
            wenn die eheliche Lebensgemeinschaft seit mindestens zwei Jahren rechtmäßig
            im Bundesgebiet bestanden hat und die Aufenthaltserlaubnis des Ausländers, zu
            dem der Familiennachzug stattfindet, nicht mit einer Nebenbestimmung nach § 8
            Abs. 2 versehen oder dessen Aufenthalt nicht bereits durch Gesetz oder
            Verordnung von einer Verlängerung ausgeschlossen ist.
            • bafybah Re: przeczytaj dokładnie cały paragraf 29 Abs. 5 27.07.09, 09:24
              pominelam "ODER", myslalam, ze tam jest´"UND" a to wszystko zmienia.
              Dzis mezowi w jednej z AA w Hessen, pracujaca tam pani powiedziala, ze nie
              wie,czy mi to przysluguje. To kto ma to wiedziec????
              Ale oni sa niekompetentni.
              • juzniewqrwionylektor nie mogę udzielić wiążącej porady prawnej, ale 27.07.09, 09:49
                wydaje mi się, że powinnaś posiadać nowy Aufenthaltstitel, jako Familiennachzug,
                nie jako studentka. To z kolei załatwiasz w Polsce w konsulacie DE i
                przyjedziesz jakoby na nowo do Niemiec do małżonka ;).
                Spróbujcie w AA powołać się na ten paragraf Aufenthaltsgesetz, może nie zwrócą
                uwagi na to, jaki masz Aufenthaltstitel. Powodzenia.
                • bafybah Re: nie mogę udzielić wiążącej porady prawnej, al 27.07.09, 10:26
                  Dzieki, a nie moge statusu zmienic w polskim konsulacie ,w Köln, np?
                  W innym miescie, tez w Hessen, laska z AA powiedziala mi , ze maz musi
                  mindestens 1 Jahr ununterbrochen für ein Betireb arbeiten, dopiero wtedym jako
                  Familiennachzug dostene unbefristete. Ale w tym 29 paragrafie nie ma mowy o
                  roku czekania.
                  Ile moze kosztowac taka porada u prawnika?
                  • juzniewqrwionylektor polski konsulat nie ma z tym nic wspolnego, 27.07.09, 11:29
                    wlasciwe sa niemieckie przedstawicielstwa za granica.
                    Jezeli masz niewielkie dochody jako studentka skorzystaj z pomocy prawnej:
                    www.akademie.de/private-finanzen/ueberschuldung-und-verbraucherinsolvenz/tipps/ueberschuldung-und-verbraucherinsolvenz/beratungshilfeschein-kostenlose-rechtshilfe.html
                    Wyszukaj adwokata, specjalizujacego sie w Ausländerrecht.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka