dari_a_81
26.11.12, 11:11
Witajcie Kochani !
Podczytuję Was od dwóch lat. Dzisiaj założyłam konto ponieważ mam pytanie, na które nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Do tej pory jakoś wkomponowywałam się w inne, wiele się nauczyłam za co dziękuję i od teraz zacznę się udzielać- wcześniej miałam małą wiedzę więc nie chciałam się ośmieszać :)
Mój synek ma 3,5 lat. Otrzymał od dwóch neurologów oraz psychiatry diagnozę ZA oraz inne pokrewne, związane głównie z motoryką oraz mową.
Od jutra zaczynamy logopedę oraz SI.
Pytanie mam całkiem z innej beczki. Obecnie oczekujemy na termin komisji w celu uzyskania orzeczenia o niepełnosprawności synka. I mamy trochę zagmatwaną sytuację. Mąż od blisko pół roku przebywa w Niemczech, gdzie założył firmę, z nami nie utrzymuje kontaktu. Jeśli po zrezygnowaniu z pracy mojej będzie mi przysługiwało świadczenie pielęgnacyjne oraz zasiłek wraz z dodatkiem to żaden z nich nie będzie potem do zwrotu jako nienależnie pobrany? Najwięcej wątpliwości mam o zasiłek rodzinny w kwocie starej 68, obecnie 77 zł. Nadmienię iż mąż od początku nie pobierał żadnych pieniędzy na nasze dziecko za granicą. Dodam, że pod koniec stycznia mamy termin rozprawy rozwodowej, na której mam nadzieję uzyskać rozwód, co rozwiąże dylematy, lecz może powstać sytuacja iż rozwodu nie uzyskam tak prędko,...