Dodaj do ulubionych

głupie (?) pytanie

28.11.12, 09:38
Mam pytanie z serii głupich lub dziwnych.
Przeczytałam, że dzieci autystyczne lub zatrute metalami ciężkimi mają poszerzone źrenice, niekiedy bardzo. Przyznam szczerze, odbieram to jako kolejną legendę (może jestem ignorantem i nawet o tym nie wiem), ale...
Z uwagi na odbyte badanie okulistyczne od kilku dni obserwuję źrenice syna, ciągle są duże. 19.11 skończyliśmy przyjmować atropinę, źrenice powinny już wrócić do normy (niemniej zaczęłam myśleć ;) i chyba on te źrenice ma od dawna takie powiększone). Postanowiłam zatem tu zasięgnąć opinii, co Wy myślicie? Jak wyglądają źrenice Waszych dzieci? Wiem, że poszerzone źrenice są też objawem dużego napięcia/stresu, to u nas występuje na pewno z uwagi na początek edukacji w zerówce. Synek jest spięty w szkole, zwłaszcza stresują go kropki za zachowanie. Niemniej czy to może być przyczyną?

p.s. rzecz jasna dzwonię dziś do naszej okulistki zapytać o powód powiększonych źrenic u dziecka.
Obserwuj wątek
    • yula Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 11:25
      Skonsultuj sie z okulistą, ale czytałam że potrafią i miesiąc kurczyć sie do normy :) My akurat nie mieliśmy dłuższego zakrapiania, ale szukałam informacji przed wizytą, bo bałam sie tego :)
      A tak, mój ma raczej normalne źrenice, tylko przez całe dzieciństwo był brany za dziewczynkę bo chłopak nie może mieć oczy na pół twarzy i długie rzęsy :)
      • szironna Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 11:54
        Dziękuję za wpis :) My zakrapialiśmy w dniach 15.11-19.11, więc 5 dni. Również czytałam że potrafią dosyć długo "wracać do normy" (dlatego ponoć odchodzi się od atropiny i stosuje tropicamid), ale że minął tydzień a źrenice tylko trochę mniejsze, to zaczęłam się niepokoić. Do okulistki dzwonię po 13.00, bo od tej godziny przyjmuje w gabinecie.

przez całe dzieciństwo był brany z
        > a dziewczynkę bo chłopak nie może mieć oczy na pół twarzy i długie rzęsy :)
        :)
        Mój syn podobnie - duże oczy i długaśne rzęsy, również jako małe dziecko brano go za dziewczynkę.
    • tijgertje Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 12:04
      Eee, tam. Na pewno ma normalne zrenice. Czysty zbieg okolicznosci. Moj mlody mial zakraplane oczy do badania tylko raz, godzine przed badaniem, kilka dni chodzil do szkoly w ciemnych okularach, bo choc wedlug lekarza mialy wrocic do normy w ciagu kilku godzin, u niego byly rozszerzone przez kilka dni. Po 5-7 dniach byly juz zupelnie normalne. Oczy mlodzian ma wielkie, ale zrenice nigdy nei roznily sie w sposobie reakcji na swiatlo. nieraz w oczy mu sie gapilam i na pewno bym zauwazyla, gdyby bylo inaczej.
      • szironna Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 13:28
        Źrenice ma powiększone, serio. Dziwnie to wygląda. Przed chwilą dzwoniłam do okulistki, powiedziała mi że minimum 2 tygodnie źrenice się zmniejszają (jednak 5 dni 2 x dziennie miał zakrapiany lek). Czyli muszę go obserwować i tyle.
        • monisia900 Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 19:07
          to chyba indywidualna sprawa z ta atropina-moje oboje dzieciaczkow okularowych i oboje brali atropine. synowi szybko zwezaly sie zrenice, a corci ok m-aca. tez sie wystraszylam ze tak dlugo, ale okulista powiedziala ze to ok.

a sluchajcie-tylko sie nie smiejcie. ostatnio wlasnie temat dlugich rzes (moja corcia ma takowe) wyplynal podczas czekania na dzieciaczki, ktore akurat mialy zajecia grupowe w por. autystycznej. wiec i sami rodzice autystykow. no i jedna mama powiedziala, ze jej jakis lekarz zwrocil uwage, ze takie dlugie rzesy to jednak nie najlepsza ozdoba czlowieka, bo moze swiadczyc o chorobie genetycznej dajacej objawy podobne do autyzmu. jakos to nazwala bodajze na litere D. ale za nic nie moge sobie przypomniec jak.

zaraz przeszukam net, moze na cos trafie. jak znajde to napisze. ale i tak was prosze o odp:)
          • kenijka a mój czasem ma.... 28.11.12, 21:40
            wiecie, już kilka razy zastanawiałam sie dlaczego młody ma wieczorem przy swietle sztucznym takie szerokie źrenice, czasem mi się to rzuca w oczy
            dziś też, ale ma dziś stan podgorączkowy to się nie liczy;)
            niemniej kilka razy mnie to zastanowiło, ale nie na tyle żeby szukać głębiej
            atropinę miał zakraplaną jakieś trzy LATA temu, więc penie już nie działa;)
            ja jako troskliwa mama, balam sie tej buteleczki z czachą, wiec zakropliłam sobie jedno oko, żeby sprawdzić czy mi nie wypali, i 5 dni chodziłam jak gupek z jedną wielką źrenicą:)
            • yula Re: a mój czasem ma.... 28.11.12, 22:33
              w sztucznym pewnie jeszcze słabszym świetle to nie dziwne że ma szerokie źrenice :) Ludziom też sie roszerzają by lepiej widzieć :) Koty to dopiero mają oczy w ciemnościach :P
              • kenijka Re: a mój czasem ma.... 29.11.12, 14:41
                znaczy zasadniczo wiem jak działa oko:) ale czasem ma mniejsza źrenice, taka która nie rzuca sie w oczy tym że jest powiększona a czasem taka właśnie rozszerzoną, ale moze faktycznie wymyślam
          • rozalia7 Re: głupie (?) pytanie 29.11.12, 12:37
            wszyscy znami mi mi autyści mają długie rzęsy ,w literaturze nie raz się z tym spotkałam ,teraz poszperałam www.skory.choroby.biz/Alergia+pokarmowa i ponoć do jeden z objawów alergii ,na innych stronach również
    • polaa27 Re: głupie (?) pytanie 28.11.12, 22:05
      Myślę, że to jeszcze po atropinie:) Mój miał poszerzone źrenice po atropinie jeszcze przez ok. 2 tygodnie.
    • szironna Re: głupie (?) pytanie 29.11.12, 14:35
      dzięki dziewczyny :) to na pewno po atropinie, zwłaszcza że dziś źrenice już mniejsze. myślę że w weekend powinny być już w normie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka