szaradowo Re: Podręczny Słownik Słów Pominiętych 30.06.05, 12:28 Witam wszystkich! Czy ten Słownik Słów Pominiętych ma jeszcze inne wydanie oprócz tego na tym forum? Czy ktoś prowadzi spis tych wyrazów razem z objaśnieniami? A jeśli tak to czy mógłby go udostępnić w formie sformatowanego pliku txt? Zaoszczędziłoby mi to wiele roboty. Dziękuję Odpowiedz Link
reptar Re: Leksykon innych 16.07.05, 13:52 szaradowo napisał: > Czy ten Słownik Słów Pominiętych ma jeszcze inne wydanie oprócz tego na tym > forum? Czy ktoś prowadzi spis tych wyrazów razem z objaśnieniami? A jeśli tak > to czy mógłby go udostępnić w formie sformatowanego pliku txt? Zaoszczędziłoby > mi to wiele roboty. Nie przesadzaj, roboty to tak za wiele z tym znowuż nie ma   ;-) Ponieważ niektóre z tych słów włączam do baz Chrumpsa, a ostatnio coraz bardziej dbam o namiary na słowa z rzeczonych baz, postanowiłem stworzyć Leksykon innych, który znajdziesz za linkiem republika.pl/reptar/lx/jb_chr.htm Na razie to pierwociny. Będę uzupełniał nieregularnie. Nie jest to zapewne dokładnie to, czego oczekiwałeś, ale innych pomysłów nie mam. Odpowiedz Link
wujekjarek1 tauista 19.07.05, 13:24 tauista – jeden z alzheimerologów (Gazeta Wyborcza 19.07.2005) Odpowiedz Link
wujekjarek1 SOLUCJE 21.07.05, 14:58 podpowiedzi do gier - na pierwszej stronie onetu "393 solucje do gier" Odpowiedz Link
uhuhu Czy ktoś widział witacza... 17.05.06, 12:32 Witacza na pewno widział każdy - to takie cóś, co wita wjeżdżających do gminy, miasta, województwa, zwykle z herbem lub logo. Tutaj podkładka: www.agora.pl/agora_pl/1,66475,3303226.html ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
ahaba Truziomka 19.07.06, 21:58 To krzyżówka. Tak, tak! Czytaj: wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=6976 Odpowiedz Link
rafcz LAYOUT... 23.07.06, 22:37 ... czyli szablon, wzorzec, stały układ kompozycyjny strony publikacji. Ładny wyraz z czterema samogłoskami obok siebie, ale czy występuje w jakimś "drukowanym" źródle? Odpowiedz Link
reptar Re: LAYOUT... 23.07.06, 23:51 Jest LAYOUT, znalazł się. W "Encyklopedii Współczesnej 1978-2004" wydanej przez Wydawnictwo Zielona Sowa, Kraków 2004. To takie coś: www.tanieksiazki.com.pl/go/_info/?id=481 Można czasem spotkać w taniej książce. Wprowadzam słowa z tego źródła do baz Chrumpsa, ale niesystematycznie, i zazwyczaj idzie mi to wolno, bo staram się wszystko co wątpliwe sprawdzać w Internecie, bo kilka błędów już wyłapałem - niewiele bo niewiele, ale zawsze to dodatkowa robota. "Layout" oczywiście pojawi się przy najbliższej okazji, bo jest okej. W ogóle ciekawa jest ta encyklopedia, mogę z przekonaniem polecić. Odpowiedz Link
totet Neologizm komórkowy 30.08.06, 10:45 Z najnowszej kampanii reklamowej Plusa odnotujmy CZASOWSTRZYMYWACZ. Odpowiedz Link
rafcz Re: Podręczny Słownik Słów Pominiętych 17.09.06, 15:41 praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3610602.html Zawody przyszłości... mechatronik, teletutor, groomer, pompista... Odpowiedz Link
uhuhu LAKIEROBEJCA 07.10.06, 16:20 Wystarczy w Google ją, jest w ofercie sklepów wielu. ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
uhuhu PROFILER 11.10.06, 08:34 Czyli ktoś, kto pomaga policji w ustaleniu profilu psychologicznego poszukiwanego zabójcy, podpalacza i innych ciężkich przypadków. Podkładka - w "Polityce". ---------- ♣ As ♥ Odpowiedz Link
kozak_donski Windykator? 13.10.06, 14:05 Nie mam pod ręką Chrumpsa, stąd ten znak zapytania. Jeśli jest, to - Reptarze - proszę, usuń post. Pozdrawiam Odpowiedz Link
reptar Windykator! 13.10.06, 21:15 Doprawdy piękne znalezisko. Podkładka jest, "Słownik 100 tysięcy potrzebnych słów" Jerzego Bralczyka, ale bez Twojego zgłoszenia nie przyszłoby mi do głowy, żeby akurat to słowo sprawdzić ;-) Odpowiedz Link
kozak_donski Brudownik 16.10.06, 22:46 Spotkałem się z tym słowem w szpitalach i hotelach. Jest to miejsce z reguły na brudną pościel lub inne "brudy" (to w szpitalach). Podkładki nie znam, ale wierzyć mi sie nie chce, że już ktoś tego nie wychwycił. A tak w ogóle to miły anagram z Dubrownikiem. Odpowiedz Link
reptar Re: Brudownik 17.10.06, 08:31 Brudownik jest w "Wielkim słowniku ortograficznym PWN" pod red. E. Polańskiego. Odpowiedz Link
reptar Bossaball - prawdopodobnie najgłupszy sport świata 17.10.06, 08:29 sport.gazeta.pl/sport/1,74696,3662820.html Odpowiedz Link
zakaz_konkurencji porownywarka internetowa 20.11.06, 16:34 gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,42904,3736267.html Odpowiedz Link
rafcz Siatkarskie 03.12.06, 18:35 Oglądając Mistrzostwa Świata w siatkówce można było nieraz usłyszeć takie "nowinki" jak dwublok (czyli podwójny blok), wyblok (gdy piłka po ataku odbija się od bloku i zmierza w pole drużyny broniącej) oraz blokaut/blockout? (gdy piłka odbita od bloku wychodzi na aut). Odpowiedz Link
reptar Re: Siatkarskie 04.12.06, 10:36 rafcz napisał: > Oglądając Mistrzostwa Świata w siatkówce Ja jeszcze zwróciłem uwagę na plas, czyli derywat od plasować Odpowiedz Link
kozak_donski Lofty 31.01.07, 09:21 czyli mieszkania w dawnych pomiesczeniach fabrycznych. dom.gazeta.pl/nieruchomosci/8,73497,3819469.html Odpowiedz Link
tonieja1 MORŚWINARIUM 01.02.07, 11:15 ... w Błękitnej Wiosce na Helu www.mbank.com.pl/cafe/delfin/blekitna_wioska.html Odpowiedz Link
reptar Porcjoner, gałkownica, wagodzielarka i in. 23.05.07, 19:01 Gałkownica, np. tu: www.tadar.com.pl/start.php?ID=grupy&grupa=293&one=614&jezyk=polish Inaczej porcjoner do lodów. Może być z licznikiem porcji: www.a-j-motyl.pl/index.php?id_dzialy=13&id_poddzialy=70&id_produkty=477 Tamże - obok porcjonera - wagodzielarka. Po wpisaniu wagodzielarki w Google można znaleźć coś jeszcze ciekawszego: wagodzielarkę do chleba z wydłużarkozaokrąglarką i rozwałkowywaczką ale.gratka.wp.pl/ogloszenie/543236_wagodzielarka_do_chleba_wydluzarka_do.html Odpowiedz Link
wujekjarek1 Zawody - do hockow-klockow ;) 04.12.07, 14:22 wybieracz tanatopraktor (tanatopraksja) eguterzysta moletownik szaleciarz patroszacz lagowacz kołdrzarz docieracz tanatokosmetyk (tanatokosmetyka, balsamacja) groomer źródło: praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,4700568.html? as=2&ias=2&startsz=x w slownikach PWN poki co chyba nie ma... wuj pozdrawia Odpowiedz Link
reptar Re: Zawody - do hockow-klockow ;) 04.12.07, 14:52 Wprawdzie nie wszystkie, ale większość znajdziesz w Chrumpsie, a także tu: reptar.republika.pl/lx/jb_chr.htm Powołałem się tam na trochę "mocniejsze" źródło, a mianowicie www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2644.htm Jest ich więcej. Np. bardzo ciekawe, czym zajmuje się stokażowy. Bandażysta zapewne nie bandażuje, bo choć w pełnym brzmieniu jest "bandażystą ortopedycznym", to jednak zaliczono go do zawodów pokrewnych kaletnikowi i rymarzowi   ;-) Pozostałym ze wskazanego artykułu w gazecie się chętnie przyjrzę. Odpowiedz Link
totet Niezwykłe wizytówki 12.01.08, 18:09 Zdarza się, że osoby o krótkim nazwisku mają szczególnie długie imiona. W najbliższy czwartek wraca na ekrany serial "4400", a w nim w rolę Richarda Tylera wciela się MAHERSHALALHASHBAZ Ali. Nietuzinkowe imię pochodzi z Księgi Izajasza i podobno to najdłuższe imię biblijne. A może jeszcze jakieś niezwykłe wizytówki się znajdą? Odpowiedz Link
tonieja1 MINIMIZER 12.01.08, 19:36 to program dla posiadaczy komputerów, ale również coś dla niektórych pań :-) beautybody.nazwa.pl/product_info.php?products_id=90 Odpowiedz Link
reptar BILLBOARDOSTAN 27.07.07, 19:47 Przed kwadransem pan z agencji reklamy zewnętrznej powiedział w telewizji, że w związku z prawdopodobnymi wyborami we wrześniu jego firma ma już zajęty cały BILLBOARDOSTAN. Ciekaw jestem, czy to neologizm utworzony ad hoc na potrzeby miniwystąpienia przed kamerą, czy rzeczywiście takie pojęcie funkcjonuje w branży. Odpowiedz Link
reptar A o szałamaistkach już słyszeliście? 16.04.08, 22:04 ...bo w rzeszowskim domu kultury to normalka   ;-) Orkiestra szałamaistek Odpowiedz Link
rafcz AFTERPARTY 17.04.08, 21:02 czyli impreza w mniejszym gronie, po koncercie, festiwalu itp. Także tytuł najnowszej płyty Cool Kids of Death Odpowiedz Link
reptar Re: Alufelgi? 19.06.08, 17:29 Bardzo mi przykro, ale alufelgi do pominiętych zdecydowanie się nie nadają, bo: so.pwn.pl/lista.php?co=alufelga Odpowiedz Link
rafcz Serwismen 22.03.09, 20:47 W związku z sukcesami Justyny Kowalczyk coraz częściej mówi się o serwismenach - ludziach zajmujących się przygotowaniem i serwisem nart. Odpowiedz Link
kozak_donski dana - l.poj. od dane 22.04.09, 13:49 wiem wiem, że nieuprawnione, ale to tu to tam już można spotkać w liczbie pojedynczej. Pewnie za jakiś czas jakiś słownik to zauważy. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,6525638,Chiny_samochodowa_potega.html Odpowiedz Link
jw1969 Rozczesywanie kremli 04.05.09, 23:44 Pewien z szamponów dla dzieci (ten bezłzowy) ma na etykiecie napis: "ułatwiający rozczesywanie kremli". Bardzo mnie te kremle zaintrygowały, i nijak nie mogę ich znaleźć w innym kontekście. Czy to jakiś eufemizm na określenie kołtunów? Nawet nie wiem, jaka jest liczba pojedyncza: kreml, kremla, a może kremlo? Podejrzewałem jakąś kalkę, ale w innych wersjach językowych spotykałem tylko sformułowania "ułatwiający czesanie", bez żadnych kremli. Pomóżcie! Odpowiedz Link
mig72 Re: Rozczesywanie kremli 06.05.09, 16:10 Kremle (jak powszechnie wiadomo) to włoski a la Putin :))) Odpowiedz Link