Dodaj do ulubionych

Repertorium

07.10.04, 09:25
Jestem "świeżo upieczonym tłumaczem przysięgłym" i mam niestety wciąż jeszcze
wiele wątpliwości, m.in. dot. wpisów do repertorium, głównie chodzi mi o
rubryki: Pobrana znaczkami opłata skarbowa oraz Uwagi dot. treści, formy
dokumentu...
Czy mógłby ktoś pomóc mi w tej kwestii?

Pozdr.
A.
Obserwuj wątek
    • rsagan Re: Repertorium 17.11.04, 18:14
      Oplate skarbowa zostawiasz niewypelniona. Jezeli jestes platnikiem VAT, to
      ewentualnie mozesz sobie tam wpisywac VAT. Ale nie musisz. Uwagi dot. tresci:
      wypełniasz tylko wtedy gdy pobierasz podwyzszona oplate za np. dokument
      napisany recznie, w tabelach itp. W innym przypadku przekreślasz lub zostawiasz
      puste.

agnieszka.franke napisała:

> Jestem "świeżo upieczonym tłumaczem przysięgłym" i mam niestety wciąż jeszcze
      > wiele wątpliwości, m.in. dot. wpisów do repertorium, głównie chodzi mi o
      > rubryki: Pobrana znaczkami opłata skarbowa oraz Uwagi dot. treści, formy
      > dokumentu...
      > Czy mógłby ktoś pomóc mi w tej kwestii?
      >
      > Pozdr.
      > A.
      • repertorium Re: Repertorium 18.11.04, 08:29
        Na pewno rubryka "opłata skarbowa" nie jest rubryką do wpisywania VAT-u. Kiedyś
        tłumacze pobierali opłatę w znaczkach skarbowych, więc wzór został... Sąd,
        który nadzoruje prawidłowość wpisów, nie interesuje, czy jesteś płatnikiem VAT,
        czy też nie. Repertorium nie jest księgą, w którą ma wgląd urząd skarbowy. Do
        celów podatkowych prowadzisz księgę przychodów i rozchodów lub inną
        dokumentację wymaganą przez właściwe przepisy.
        • hopik Re: Repertorium 18.11.04, 11:11
          jestem tłumaczem od marca br., przetłumaczyłam około 4o dokumentów i dotychczas
          ani razu nie wypełniłam tych rubryk. znaczki skarbowe to jakis przezytek, a to
          drugie wypelnia sie faktycznie jak dokument "odstaje od normy".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka