klymenystra 27.11.08, 20:00 Slowko groulx. Niech mnie ktos upewni, ze to slowo nie istnieje w innej formie, niz jako nazwisko, badz nazwa wlasna. I ze nic nie znaczy i moge sobie w tlumaczeniu neologizowac... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 Re: francuski ->polski 27.11.08, 20:30 hmm, oksfordzki słownik nazwisk amerykańskich mówi, że być może znaczy French Canadian spelling of Groult, Grould, possibly reduced forms of Gréoul, a personal name of Germanic origin, composed of the elements gred ‘hunger’ + wolf, wulf ‘wolf’. Odpowiedz Link
felinecaline Re: francuski ->polski 27.11.08, 20:45 A jakbys tak zechciala podac kontekst....????????.... Odpowiedz Link
klymenystra Re: francuski ->polski 28.11.08, 10:04 Z kontekstu wynika, ze chodzi o zwierze, ktore ma dwa kly/rogi/szable - la bête à deux groulx. To, co grasowalo w Sewennach na poczatku XX wieku. Potem od tego powstala nazwa miasta Saint-Pargoire-des-Groulx. Wytlumaczenie post wyzej jest ciekawe, tylko ze nie pasuje Odpowiedz Link
h_hornblower Re: francuski ->polski 30.11.08, 15:26 Hm, nie jestem tłumaczem i pewnie sie ośmieszę na tak zacnym profesjonalnym forum ale bedąc tu przypadkowo i znane twarze widząc śmielej juz przecież etc etc www.keskeces.com/noms-famille/groulx.html daje Ci to coś? klymenystra napisała: > powstala nazwa miasta Saint-Pargoire-des-Groulx. co ciekawe google.fr jej nie odnotowuje no, zmykam kręślę sie horny Odpowiedz Link
klymenystra Re: francuski ->polski 30.11.08, 16:57 Sprawdze tego groulta. Jasne, ze taka miejscowosc nie istnieje, tlumacz fikcje i podawalam kontekst )) Dzieki za linke. Odpowiedz Link
felinecaline Re: francuski ->polski 30.11.08, 22:10 Nie wiem, czy nie chodzi przypadkiem o miejscowa nazwe ...ryja (grouin), ale ete à deux grouins? Jakby to moglo byc mozliwe?...... Odpowiedz Link
klymenystra Re: francuski ->polski 30.11.08, 23:14 Nie a deux grouins tylko bete a deux groulx. Myslisz, ze chodzi o ryj? Bo z obrazka wynika, ze chodzi o takie wystajacy z buzi do gory kiel - cos jak maja slonie, ale tu chodzi o wielka swinie Juz nawet pal licho dokladne tlumaczenie, po prostu chce wiedziec, coz to za slowo. Czy moge zostawic dwa kly czy inne zebiska, czy mam sie bawic w neologie, czy szukac jakiegos dziwnego polskie okreslenia. Aha - myslalam, ze moze to z oksytanskiego, ale nie Odpowiedz Link
felinecaline Re: francuski ->polski 01.12.08, 21:20 To moze uzyj zargonu mysliwskiego, gdzie dzicze kly to zdaje sie "szable" i przetlumacz jako "dwuszablasta bestie". Odpowiedz Link
klymenystra Re: francuski ->polski 01.12.08, 23:22 Ooo, niezly trop, zastanawialam sie nad czyms w tym stylu Jesli to wykorzystam, to mam nadzieje, ze nie bedziesz chciala tantiem? Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: francuski ->polski 01.12.08, 21:53 Może guziec? pl.wikipedia.org/wiki/Guziec Odpowiedz Link
emka_1 Re: francuski ->polski 01.12.08, 22:26 nieno, to zwierzę fikcyjne, odwołujące się do bestii: fr.wikipedia.org/wiki/B%C3%AAte_du_G%C3%A9vaudan i cały czas mam wrażenie, że nie o kły chodzi, a żarłoczność Odpowiedz Link
klymenystra Re: francuski ->polski 01.12.08, 23:23 Nie nie. Bo jest tez scena, jak mala bestyjka przybiega do mamy i placze, ze jego siostrzyczka ulamala mu groul Swietnie, co? Kocham prace tlumacza Odpowiedz Link