bimota 04.03.11, 22:14 Pełen by mi lepiej pasowal. Nie wiem dlaczego... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randybvain Re: Pełny cennik 05.03.11, 01:59 Silne formy przymiotników (pełen, rad, zdrów, miłościw, godzien oraz np. dan, dał) uzywa się jako orzeczniki w związku z czasownikami:bądź zdrów, jestem rad, nie godzien-em, dałeś. Przymiotniki w rodzaju nijakim pełnią funkcję przysłówków: było miło, jest ciepło, będzie pełno. Jednak ponieważ formy żeńskie zawsze mają na końcu a i różnica między formą silną a słabą jest fonetyczna i to regionalnie, więc pomieszało się trochę. Odpowiedz Link
dar61 Pełny cennik, cennik błędów pełen 05.03.11, 15:42 Zabawne. Forma, jaka właściwie jest martwa, ożywiana w polszczyźnie tylko w utartych, tradycyjnych zwrotach, zostala uznana jako lepsza... Też mi się zdaje, że panoszy się ona [w periodykach] i niepotrzebnie wypiera „pełny". Może i zacytowania wart jest osąd badaczy języka, że szyk „pełen cennik" mniej właściwen jest niż „cennik pełen". Twierdzą oni, że „zdrów bądź" - w porównaniu do „bądź zdrów" - dziwaczen jest. Nieprawdaż? Dar61, ubawion, zadziwion i zamyślon Odpowiedz Link
bimota Re: Pełny cennik, cennik błędów pełen 05.03.11, 16:15 Bo "zdrow" generalnie "dziwaczen" i wystepuje chyba tylko w tej 1 formie... A "pełen wór" / "wór pełen prezentow"... ? Odpowiedz Link
bimota Re: Pełny cennik 07.03.11, 15:08 A np. "pełen wody" wystepuje w google kilka razy czesciej niz "pełny wody". Dziwnie sie przejawia "martwosc" tego slowa... Odpowiedz Link