Dodaj do ulubionych

administrawista

11.10.11, 12:59
Witam!
Czy ktos może wyjaśnić to pojęcie??? Z góry dziękuję!
Obserwuj wątek
    • beata_ Re: administrawista 11.10.11, 15:02
      www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=administrawista&oq=administrawista&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=7000l10422l0l11453l15l14l0l6l3l0l234l970l0.2.3l5l0
      • bimota Re: administrawista 11.10.11, 16:44
        HU HU... az 49 wynikow !

Ja mysle, ze to Vista Manager. Viste im w mozgu instaluja na tym prawie. To juz rozumiem skad takie elokwentne zapisy w kodeksach. smile
    • stefan4 Re: administrawista 11.10.11, 18:09
      kasiadzauer:
      > Czy ktos może wyjaśnić to pojęcie???

Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam.

- Stefan
      • beata_ Re: administrawista 11.10.11, 18:17
        stefan4 napisał:

> Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam.
        >
        > - Stefan

big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
      • ewa9717 Re: administrawista 12.10.11, 08:29
        stefan4 napisał:

>
        >
        > - Stefan
        A po co przecinek przed "niż"? wink
        • stefan4 Re: administrawista 12.10.11, 09:24
          stefan4:

ewa9717:
          > A po co przecinek przed "niż"? wink

Zara, zara, niech rozważę... ,,Taki'' należy do zdania głównego, reszta zdania głównego jest domyślna, więc ,,taki'' trzeba od zdania pobocznego oddzielić przecinkiem. W zdaniu pobocznym grupa podmiotu składa się tylko z samego podmiotu ,,co'', ale między grupą podmiotu a grupą orzeczenia przecinek się nie należy, przynajmniej w piśmiennictwie klasycznym, więc brak przecinka w tym miejscu jest uzasadniony. Uff..., jedziemy dalej. Cała fraza ,,więcej niż minimalną porcję reklam stanowi dopełnienie do orzeczenia ,,strawi'' zdania pobocznego.

Logiczne onawiasowanie inkryminownaego zdania powinno wyglądać jakoś tak:
          taki [co [[nie strawi] [[więcej niż] [[minimalną porcję] reklam]]]]

Tak więc istotnie masz rację. Moje badania również wykazują, że przecinek nie powinien oddzielać ,,więcej'' od ,,niż'', tylko już lepiej ,,nie strawi'' od ,,więcej niż'', a jeszcze lepiej ,,co'' od ,,nie strawi''. Kurczę, chyba znowu coś pomyliłem...

A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'', zawsze ,,między''.

- Stefan
          • pierwszy-donosiciel Re: administrawista 12.10.11, 10:32
            stefan4 napisał:

> stefan4:
            > > Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam.
            >
            > ewa9717:
            > > A po co przecinek przed "niż"? wink
            >
            > Zara, zara, niech rozważę... ,,Taki'' należy do zdania głównego, reszta zdania
            > głównego jest domyślna, więc ,,taki'' trzeba od zdania pobocznego oddzielić pr
            > zecinkiem. W zdaniu pobocznym grupa podmiotu składa się tylko z samego podmiot
            > u ,,co'', ale między grupą podmiotu a grupą orzeczenia przecinek się nie należy
            > , przynajmniej w piśmiennictwie klasycznym, więc brak przecinka w tym miejscu j
            > est uzasadniony. Uff..., jedziemy dalej. Cała fraza ,,więcej niż minimalną po
            > rcję reklam stanowi dopełnienie do orzeczenia ,,strawi'' zdania pobocznego.
            >
            > Logiczne onawiasowanie inkryminownaego zdania powinno wyglądać jakoś tak:
            >
            > taki [co [[nie strawi] [[więcej niż] [[minimalną porcję] reklam]]]]
            > 
            Tak więc istotnie masz rację. Moje badania również wykazują, że przecin
            > ek nie powinien oddzielać ,,więcej'' od ,,niż'', tylko już lepiej ,,nie strawi'
            > ' od ,,więcej niż'', a jeszcze lepiej ,,co'' od ,,nie strawi''. Kurczę, chyba
            > znowu coś pomyliłem...
            >
            > A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'',
            > zawsze ,,między''.
            >
            > - Stefan

Chyba nigdy tego nie połapię, skoro uczeni w piśmie muszą tak analizować...
            • dar61 przecinkiwista 13.10.11, 08:41
              {pierwszy-donosiciel}:

...Chyba nigdy tego nie połapię, skoro uczeni w piśmie muszą tak analizować...

>>>> cofanie przecinka
              >>>> pochłanianie przecinka
              >>>> ucieranie zwrotów
              • pierwszy-donosiciel Re: przecinkiwista 13.10.11, 10:12
                dar61 napisał: (...)

Serdecznie dziękuję!
                Bardzo dobre!
                Wsunąłem pod poduszkę w moim łóżku.

Moja tragedia: Internet wynaleziono zbyt późno, czego się teraz nauczę, nie zdążę wykorzystać...

Ot co...
          • ewa9717 Re: administrawista 12.10.11, 15:19

>
            > A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'',
            > zawsze ,,między''.
            >
            > - Stefan
            A bo i tak stoi przed czymś, nawet jeśli stoi między czymsiami wink

• stefan4 Re: administrawista 12.10.11, 16:10
              stefan4:
              > zawsze ,,między''.

ewa9717:
              > A bo i tak stoi przed czymś, nawet jeśli stoi między czymsiami wink

No tak, ale głównym powodem problemów interpunkcyjnych dzieci jest wbijanie im w głowę w szkole podstawowej, że przecinek koniecznie trzeba postawić
              • przed ,,że'',
              • przed ,,który'',
              • przed ,,więc'' (to ostatnie przyprawia się jeszcze kuriozalnym lewidłem, jakoby zdania polskie nie zaczynały się od ,,więc''),
              • przed ,,ale'',
              • itd.
              Potem w dalszej nauce relatywizuje się te zasady, ale szkoda już się stała, już dzisiejsi uczniowie napiszą w przyszłej pracy magisterskiej:
              Cytat
              ,Ale z ciebie laska! ,Że też nie zauważyłem tego wcześniej! Chodź ze mną na imprę do, której możesz zostać?

A wszystko przez to, że nauczanie zaczęto od stawiania przecinków przed zamiast między.

- Stefan
              • bimota Re: administrawista 12.10.11, 16:30
                Skoro nie przed "ktory", to miedzy czym a czym (miedzy czymi ?) sie stawia ?
    • brezly Re: administrawista 11.10.11, 21:08
      Dawno temu bylo pojęcie (?) "administratywista". Tak nazywali sami siebie studenci Wydziału Prawa i Administracji, kierunek: administracja.
      • aleksandra999 Re: administrawista 12.10.11, 09:42
        dalej tak się nazywają , choć podkreśliłabym, ze tylko absolwenci powinnismile)
        • immanuela Re: administrawista 12.10.11, 11:45
          a ja myślę, że jest to upierdliwy admin, który w końcu usłyszał znamienne słowa: Hasta la vista, baby!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka