kasiadzauer 11.10.11, 12:59 Witam! Czy ktos może wyjaśnić to pojęcie??? Z góry dziękuję! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
beata_ Re: administrawista 11.10.11, 15:02 www.google.pl/search?hl=pl&source=hp&q=administrawista&oq=administrawista&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=7000l10422l0l11453l15l14l0l6l3l0l234l970l0.2.3l5l0 Odpowiedz Link
bimota Re: administrawista 11.10.11, 16:44 HU HU... az 49 wynikow ! Ja mysle, ze to Vista Manager. Viste im w mozgu instaluja na tym prawie. To juz rozumiem skad takie elokwentne zapisy w kodeksach. Odpowiedz Link
stefan4 Re: administrawista 11.10.11, 18:09 kasiadzauer: > Czy ktos może wyjaśnić to pojęcie??? Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam. - Stefan Odpowiedz Link
beata_ Re: administrawista 11.10.11, 18:17 stefan4 napisał: > Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam. > > - Stefan Odpowiedz Link
ewa9717 Re: administrawista 12.10.11, 08:29 stefan4 napisał: > > Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam. > > - Stefan A po co przecinek przed "niż"? Odpowiedz Link
stefan4 Re: administrawista 12.10.11, 09:24 stefan4: > Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam. ewa9717: > A po co przecinek przed "niż"? Zara, zara, niech rozważę... ,,Taki'' należy do zdania głównego, reszta zdania głównego jest domyślna, więc ,,taki'' trzeba od zdania pobocznego oddzielić przecinkiem. W zdaniu pobocznym grupa podmiotu składa się tylko z samego podmiotu ,,co'', ale między grupą podmiotu a grupą orzeczenia przecinek się nie należy, przynajmniej w piśmiennictwie klasycznym, więc brak przecinka w tym miejscu jest uzasadniony. Uff..., jedziemy dalej. Cała fraza ,,więcej niż minimalną porcję reklam stanowi dopełnienie do orzeczenia ,,strawi'' zdania pobocznego. Logiczne onawiasowanie inkryminownaego zdania powinno wyglądać jakoś tak: taki [co [[nie strawi] [[więcej niż] [[minimalną porcję] reklam]]]] Tak więc istotnie masz rację. Moje badania również wykazują, że przecinek nie powinien oddzielać ,,więcej'' od ,,niż'', tylko już lepiej ,,nie strawi'' od ,,więcej niż'', a jeszcze lepiej ,,co'' od ,,nie strawi''. Kurczę, chyba znowu coś pomyliłem... A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'', zawsze ,,między''. - Stefan Odpowiedz Link
pierwszy-donosiciel Re: administrawista 12.10.11, 10:32 stefan4 napisał: > stefan4: > > Taki, co nie strawi więcej, niż minimalną porcję reklam. > > ewa9717: > > A po co przecinek przed "niż"? > > Zara, zara, niech rozważę... ,,Taki'' należy do zdania głównego, reszta zdania > głównego jest domyślna, więc ,,taki'' trzeba od zdania pobocznego oddzielić pr > zecinkiem. W zdaniu pobocznym grupa podmiotu składa się tylko z samego podmiot > u ,,co'', ale między grupą podmiotu a grupą orzeczenia przecinek się nie należy > , przynajmniej w piśmiennictwie klasycznym, więc brak przecinka w tym miejscu j > est uzasadniony. Uff..., jedziemy dalej. Cała fraza ,,więcej niż minimalną po > rcję reklam stanowi dopełnienie do orzeczenia ,,strawi'' zdania pobocznego. > > Logiczne onawiasowanie inkryminownaego zdania powinno wyglądać jakoś tak: > > taki [co [[nie strawi] [[więcej niż] [[minimalną porcję] reklam]]]] > Tak więc istotnie masz rację. Moje badania również wykazują, że przecin > ek nie powinien oddzielać ,,więcej'' od ,,niż'', tylko już lepiej ,,nie strawi' > ' od ,,więcej niż'', a jeszcze lepiej ,,co'' od ,,nie strawi''. Kurczę, chyba > znowu coś pomyliłem... > > A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'', > zawsze ,,między''. > > - Stefan Chyba nigdy tego nie połapię, skoro uczeni w piśmie muszą tak analizować... Odpowiedz Link
dar61 przecinkiwista 13.10.11, 08:41 {pierwszy-donosiciel}: ...Chyba nigdy tego nie połapię, skoro uczeni w piśmie muszą tak analizować... >>>> cofanie przecinka >>>> pochłanianie przecinka >>>> ucieranie zwrotów Odpowiedz Link
pierwszy-donosiciel Re: przecinkiwista 13.10.11, 10:12 dar61 napisał: (...) Serdecznie dziękuję! Bardzo dobre! Wsunąłem pod poduszkę w moim łóżku. Moja tragedia: Internet wynaleziono zbyt późno, czego się teraz nauczę, nie zdążę wykorzystać... Ot co... Odpowiedz Link
ewa9717 Re: administrawista 12.10.11, 15:19 > > A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'', > zawsze ,,między''. > > - Stefan A bo i tak stoi przed czymś, nawet jeśli stoi między czymsiami Odpowiedz Link
stefan4 Re: administrawista 12.10.11, 16:10 stefan4: > A dlaczego piszesz o ,,przecinku przed''? Przecinki nigdy nie stoją ,,przed'', > zawsze ,,między''. ewa9717: > A bo i tak stoi przed czymś, nawet jeśli stoi między czymsiami No tak, ale głównym powodem problemów interpunkcyjnych dzieci jest wbijanie im w głowę w szkole podstawowej, że przecinek koniecznie trzeba postawić przed ,,że'', przed ,,który'', przed ,,więc'' (to ostatnie przyprawia się jeszcze kuriozalnym lewidłem, jakoby zdania polskie nie zaczynały się od ,,więc''), przed ,,ale'', itd. Potem w dalszej nauce relatywizuje się te zasady, ale szkoda już się stała, już dzisiejsi uczniowie napiszą w przyszłej pracy magisterskiej: Cytat ,Ale z ciebie laska! ,Że też nie zauważyłem tego wcześniej! Chodź ze mną na imprę do, której możesz zostać? A wszystko przez to, że nauczanie zaczęto od stawiania przecinków przed zamiast między. - Stefan Odpowiedz Link
bimota Re: administrawista 12.10.11, 16:30 Skoro nie przed "ktory", to miedzy czym a czym (miedzy czymi ?) sie stawia ? Odpowiedz Link
brezly Re: administrawista 11.10.11, 21:08 Dawno temu bylo pojęcie (?) "administratywista". Tak nazywali sami siebie studenci Wydziału Prawa i Administracji, kierunek: administracja. Odpowiedz Link
aleksandra999 Re: administrawista 12.10.11, 09:42 dalej tak się nazywają , choć podkreśliłabym, ze tylko absolwenci powinni) Odpowiedz Link
immanuela Re: administrawista 12.10.11, 11:45 a ja myślę, że jest to upierdliwy admin, który w końcu usłyszał znamienne słowa: Hasta la vista, baby! Odpowiedz Link