Dodaj do ulubionych

Tekstowanie

10.06.13, 06:33
Przy niedawnej językowej okazji na Ortografii zerknęłam do tekstu z 2005 roku. Proszę Państwa, nie ma w nim ANI JEDNEJ emotki!

A teraz, przyznaję, używam coraz częściej - i jeśli dobrze zapuszczę żurawia w głąb siebie - z pewnego lenistwa stylistycznego i ... asekuracji językowej.

Którą to refleksja nałożyła mi się na treść owego artykułu:
wyborcza.pl/magazyn/1,133038,14056644,Czy_generacja_txt_zameczy_jezyk_.html
Dołączam do nowej generacji? A Wy?

Obserwuj wątek
    • dar61 Tekściarzom dając słuszny opór 10.06.13, 12:35
      Dwie sprawy proponuje {A.}. Emotikonki i tekstowanie.
      Nie jestem wyznawcą kultu ani tego, ani tamtego. Czasem, kiedy wchodzę między wronowate, to rzucę im coś na żer, ale tylko w tym 1. przejawie neoanglonibypolszczyzny.
      O, przypomniałem sobie, że z dekadę temu obdarowałem swych młodocianych krewniaków małymi książeczkami z instrukcjami emotikonek, i, o dziwo, było to dla tych małolatów małe zaskoczenie, byli zieloni w temacie. Oni poszli ku Słońcu, ja esemesuję śladowo, z zanikiem.

Janusowe oblicze wątku pozwolę sobie zmultiplikować - cytując wykryty świeżo tytulik pewnego sportowego sat-kanaliku:
      „... 21:45 TKM - Teraz Kibice Mówią - mecz: (...) Świnoujście - (...) Nieciecza ..."
      Jest tego i inny nurt w neoprawiepolszczyźnie, eMDeeMujący stare skojarzenia nowymi, bo ponoć stare skażają homosowietikusem. Co warte wątku, chyba, oddzielnego.
      • stefan4 Re: Tekściarzom dając słuszny opór 10.06.13, 12:45
        dar61:
        > Tekściarzom dając słuszny opór

Dajesz opór i stawiasz odpór?

dar61:
        > TKM - Teraz Kibice Mówią

Tego nowego znaczenia nie znałem. Zawsze myślałem, że ,,TKM'' oznacza ,,Teraz, panienka lekkiego prowadzenia, My''.

- Stefan
        Zwalczaj biurokrację!
        • arana Re: Tekściarzom dając słuszny opór 10.06.13, 18:55
          Daro, zawsze myślałam, że opór to przywilej mojej płci.

A ja lubię swoje przywileje... językowe.
        • arana Re: Tekściarzom dając słuszny opór 10.06.13, 18:59
          stefan4 napisał:

> dar61:
          > > TKM - Teraz Kibice Mówią
          >
          > Tego nowego znaczenia nie znałem. Zawsze myślałem, że ,,TKM'' oznacza ,,Teraz,
          > panienka lekkiego prowadzenia, My''.

Ja też nie znałam. Daro, dzięki! TKM nabiera nowych barw!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka