Dodaj do ulubionych

Śląskiem

16.06.13, 23:14
Pamiętacie jak w szkole kazano nam mówić o województwie warszawskim (albo Województwie Warszawskim) a skracać je do warszawskie (bądź Warszawskie) i odmieniać "w warszawskiem" (lub "w Warszawskiem") - "w Warszawskiem" mi Google nie podkreśliło, czyli tak chyba jest prawidłowo. smile

Czy słyszeliście, żeby ktoś użył formy "w Mazowieckiem"?
Obserwuj wątek
    • stefan4 Re: Śląskiem 16.06.13, 23:35
      kotulina{
      > Czy słyszeliście, żeby ktoś użył formy "w Mazowieckiem"?

Wszyscy chyba wolą formę ,,na Mazowszu''.

- Stefan
      Zwalczaj biurokrację!
      • arana Na Mazowszu 17.06.13, 07:49
        Ja też tak mówię. I od razu konkretyzuje mi się obraz sporej, dosyć płaskiej przestrzeni, wiersze Pola, Lenartowicza, Baczyńskiego, Broniewskiego; ale tez informacja, że to Nizina Mazowiecka i poznane widoki... Jednym słowem ta przestrzeń literacka i naturalna wpływa chyba na mój wybór przyimka na - łącznie z wygodą fonetyczną: w M(azowieckiem) to męczące sąsiedztwo.
        • jacklosi Re: Na Mazowszu 17.06.13, 14:08
          Tyle że województwo mazowieckie i Mazowsze to nie do końca to samo. Radom na Mazowszu?
          Mnie w Mazowieckiem irytuje. Uczono mnie, że wielką literą i z odmianą rzeczownikową, wtedy gdy mamy na myśli region bardziej historyczny, niż administracyjny. Uzasadnienie ma Poznańskie (bo było księstwo, zdaje się wielkie), ale i Łowickie czy Sandomierskie. Mazowieckie jest tylko województwo, więc jak ktoś mówi o mazowieckim, to z pewnością ma na myśli nie co innego, a województwo.
    • jogi514 Re: Śląskiem 17.06.13, 14:35
      mnie uczono inaczej: w województwie poznańskim, w Poznańskiem, w województwie lubuskim (ze stolicą w Gorzowie Wielkopolskim), w Lubuskiem, - to zresztą łatwe do sprawdzenia w słownikach "poprawnościowych".
      • arana Re: Śląskiem 17.06.13, 18:22
        jogi514 napisała:

... to zresztą łatwe do sprawdzenia w słownikach "poprawnościowych".

Oneż mają być taktem, nie wędzidłem. to nie kk.
        • jogi514 Re: Śląskiem 17.06.13, 22:55
          to nie kk.
          Niewątpliwie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka