bimota 27.08.14, 10:09 PODOBNO TO POPRAWNA FORMA. WIEDZIELISCIE ? epoznan.pl/news-news-51675-Policja_szuka_zlodziei_z_Wildy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: ZŁODZIEJÓW 27.08.14, 13:01 bimota napisał: > PODOBNO TO POPRAWNA FORMA. WIEDZIELISCIE ? Czy "TO" dotyczy Twojego tytułu, czy tego, co się ukazało w gazecie? Zresztą obie formy są poprawne, ale "złodziei" jest częściej używana. Odpowiedz Link
ikndar A nie? 27.08.14, 17:04 bimota napisał: > PODOBNO TO POPRAWNA FORMA. A nie? > WIEDZIELISCIE ? Pewnie, tak samo jak kołodziej/kołodziejów, lej/lejów. > epoznan.pl/news-news-51675-Policja_szuka_zlodziei_z_Wildy Odpowiedz Link
kornel-1 Re: A nie? 28.08.14, 09:53 Lejów - tylko dla dziury w ziemi. Lei - tylko dla pieniędzy. Kornel Odpowiedz Link
ikndar lejów / lei 03.09.14, 23:47 kornel-1 napisał: > Lejów - tylko dla dziury w ziemi. > Lei - tylko dla pieniędzy. Rzeczywiście, jest różnica znaczeniowa > Kornel Odpowiedz Link
ikndar Re: A nie? 03.09.14, 23:45 bimota napisał: > A KOLODZIEI I LEI TEZ POPRAWNE ? Chyba tak, ale mnie jakoś nie pasuje, ja bym tak nie powiedział. Tak samo wodzirej/wodzirejów. "Wodzirei" mi nie pasuje, nawet Chrome mi to podkreśla jako nieprawidłowe.. Odpowiedz Link