al.1 16.01.15, 15:55 Dzieło składające się z trzech części to tryptyk, a zwóch to biptyk? W słownikach nie znajduję, a słowa potrzebuję. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
randybvain Re: Biptyk? 16.01.15, 18:07 Dyptyk. To jest z greckiego diptichos, a nie z łaciny. Odpowiedz Link
randybvain Re: Biptyk? 16.01.15, 18:08 To znaczy diptychos (διπτυχος, a nie diptichos. Odpowiedz Link
al.1 Re: Biptyk? 18.01.15, 18:12 randybvain napisał: > To znaczy diptychos (διπτυχος, a nie diptichos. Dzięki. Coś mi pamięć przyćmiło. To słowo wcześniej słyszałem (skleroza w moim wieku to nie choroba, a przywilej). Odpowiedz Link
varshaviac stwórzmy więcej 19.01.15, 00:22 randybvain napisał: > Dyptyk. To jest z greckiego diptichos, a nie z łaciny. Poza tym "bi" nie znaczy "dwa", wiec i tak by nie pasowało. Z łaciny mogłoby być "duoptyk". Z łaciny pasowałoby mi: duoptyk, tryptyk, kwadryptyk, kwintyptyk, z greki dyptyk, tryptyk, tetraptyk, pentaptyk... Jak byłoby dalej? Do dwudziestu np.?... Odpowiedz Link
stefan4 Re: stwórzmy więcej 19.01.15, 00:38 varshaviac: > Poza tym "bi" nie znaczy "dwa", wiec i tak by nie pasowało. Łac. bis znaczy ,,dwukrotnie''; ale końcowe -s często odpada w złożeniach. varshaviac: > Z łaciny mogłoby być "duoptyk". Z łaciny to nie -ptyk, bo to jest greka i oznacza składanie. Ale biplik (od plicare), czyli dwukrotnie złożony, to już mogłoby być. A czy spódnica plisowana to też od plicare? Czemu nie ,,plikowana''? varshaviac: > z greki dyptyk, tryptyk, tetraptyk, pentaptyk... Jak byłoby dalej? Do dwudziestu np.?... heksa-, hepta-... Osiem to chyba tak jak po łacinie. Ale do dwudziestu nie dociągnę, już i tak stoję na niepewnym gruncie. Oczywiście to się da wyguglać, ale mi się nie chce... - Stefan Odpowiedz Link
varshaviac dyptyk 19.01.15, 00:16 al.1 napisał: > Dzieło składające się z trzech części to tryptyk, a zwóch to biptyk? > W słownikach nie znajduję, a słowa potrzebuję. Dyptyk. Odpowiedz Link
zbyfauch Re: Biptyk? 19.01.15, 10:21 randybvain napisał: > A bez części to oczywiście 0ptyk A nie neptyk? Odpowiedz Link
stefan4 Re: Biptyk? 19.01.15, 10:24 randybvain: > A bez części to oczywiście 0ptyk. A jeśli nie wiadomo z ilu części, to chyba ptyś. - Stefan Odpowiedz Link