Dodaj do ulubionych

mam problem natury gramatycznej

30.04.15, 17:20
Być może miałem jakiś wylew krwi do mózgu, ale nie mogę pozbierać myśli, gdy natrafiam na taką zagwozdkę.

Mówi się "jeden z najgorszych seriali JAKI w życiu widziałem"
czy
"jeden z najgorszych seriali JAKIE w życiu widziałem"?

Zachowujemy konsekwentnie liczbę pojedynczą czy nie?
Boże! Nie wiem co się ze mną stało. Starość? Udar? Zaburzenia psychiczne? Kiedyś nie miałem takich problemów.
Obserwuj wątek
    • greenpoints Re: mam problem natury gramatycznej 30.04.15, 18:35
      Przy odpowiednim akcentowaniu pierwsze może znaczyć: To był jeden z najgorszych seriali, jaki w życiu widziałem. A drugie: To był jeden z tych najgorszych seriali, jakie w życiu widziałem.
      Zapewne chodziło o sens pierwszy.
      • efedra Re: mam problem natury gramatycznej 30.04.15, 20:27
        Akcentowanie nie ma nic do rzeczy. Poprawna jest wersja pierwsza - "…seriali, jakie…"
        • stefan4 Re: mam problem natury gramatycznej 30.04.15, 23:12
          augenthaler:
          > Mówi się "jeden z najgorszych seriali JAKI w życiu widziałem"
          > czy
          > "jeden z najgorszych seriali JAKIE w życiu widziałem"?

efedra:
          > Poprawna jest wersja pierwsza - "…seriali, jakie…"

,,Poprawność'' językowa jest pojęciem niejasnym i subiektywnym. Ale ja bym powiedział ,,jakie'' zgodnie z Efedrą, to znaczy wybrałbym drugą wersję, w przeciwieństwie do Efedry.

Ale Augenthaler nie pytał o wersję ,,poprawną'' w sensie Efedry, ani o wersję, którą ja bym wybrał, tylko o to, jak Się mówi. Otóż Się coraz częściej dostosowuje formy gramatyczne zaimków i przymiotników nie do rzeczownika, do którego się odnoszą, tylko do rzeczownika stojącego blisko lub takiego, na który pada akcent zdaniowy.

Ja tego nie lubię, ale Się nie dba o mój gust.

- Stefan
          • stefan4 Re: mam problem natury gramatycznej 05.05.15, 21:04
            stefan4:
            > Otóż Się coraz częściej dostosowuje formy gramatyczne zaimków i
            > przymiotników nie do rzeczownika, do którego się odnoszą, tylko do
            > rzeczownika stojącego blisko lub takiego, na który pada akcent
            > zdaniowy.

Ilustracja tego faktu padła z ust jednej uczonej pani doktor nauk humanistycznych w dzisiejszej audycji radiowej na temat społecznego tła zbliżających się wyborów:
            ,,Tych partii nie nazwałabym antysystemowych''.
            Ale zaraz potem dodała:
            ,,Również Kukiza nie nazwałabym antysystemowy''.
            Czyli w sytuacjach, w których przypadek jest niepewnych, używa się mianownik.

- Stefan
            • bimota Re: mam problem natury gramatycznej 05.05.15, 21:36
              WYRWALES Z KONTEKSTU...

MOZE TO BYLO TAK:

,,Tych partii nie nazwałabym: "antysystemowych''". TO NADAL POKRACZNE..
              Ale zaraz potem dodała:
              ,,Również Kukiza nie nazwałabym: "antysystemowy''". ALE TO JUZ W MIARE OK...
        • bimota Re: mam problem natury gramatycznej 04.05.15, 20:35
          AKCENTOWANIE MOZE I NIE MA, CO NIE OZNACZA, ZE OBIE WERSJE NIE MOGA BYC POPRAWNE I OZNACZAC COS TROCHE INNEGO...
    • arana KORAN, SIĘ i cała reszta 01.05.15, 06:40
      A ja daję kreskę (tzn. podnoszę przycisk i naciskam rękę) Greenpointowi! Akcent, nawet jeśli nie jest wypowiadanany, lecz jedynie pomyślany przy zapisywaniu, wpływa znacząco na kształt zdania. No ale ja jestem zwolenniczką teorii Złotych schodów.

KORAN - Ksiegi Oraz Religijne Autorytety Naukowe (w skrócie KORAN)

SIĘ - praktyka życiowa (na którą KORAN-iczność ma niejaki wpływ)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka